REUTERS/Borut Zivulovic
INTERVJU TJEDNA

MATJAŽ KEK RADI NOVO ČUDO U SLOVENIJI! SLAVNI TRENER OTVORENO ZA SN: 'Hrvatska je trebala voditi 3:0 i sve bi bilo riješeno, ali nema drame!'

Izbornik slovenske reprezentacije u povratničkom mandatu napravio velike stvari, Slovenci ponovno žive za nogomet.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. rujan 2019. 16:33

Fantje opet sanjaju. Poslije rujanskog ciklusa kvalifikacija za Euro 2020. u Sloveniji se ponovo živi za nogomet, reprezentacija koju vodi Matjaž Kek prvi put je nakon pet godina spojila tri vezane pobjede i u završnicu lova na kontinentalnu smotru ulazi s pozicije na kojoj sama odlučuje o svojoj sudbini. Daleko od toga da je posao već napravljen, one ključne utakmice tek se moraju odigrati, ali napredak u odnosu na ožujak kada je Kek prvi put u povratničkom mandatu vodio reprezentaciju više su nego očiti i najbolje se vide na bodovnom saldu.

Mnogi su se čudili njegovoj odluci da unatoč interesu koji je za njegovim uslugama vladao na nogometnom tržištu odabere povratak kući i preuzme generaciju uz koju su se vezali mnogi upitnici, ali Kek nije imao dvojbe vjerujući da može napraviti pomak da se u Sloveniji ponovo naglas govori o velikim natjecanjima. Pobjeda protiv Poljske (2:0), pa i ona koja se nadovezala protiv Izraela (3:2) gurnule su Sloveniju u prvi red tog završnog sprinta za Euro što je kod bivšeg trenera Rijeke izazvalo silno zadovoljstvo.

- Normalno da poslije šest bodova protiv takve dvije reprezentacije moraš biti zadovoljan i ja jesam zadovoljan. Posebno prezentacijom u prvoj utakmici protiv Poljske, dok za Izrael treba objektivno reći da je rezultat bio bolji nego igra. Ali zadovoljan sam, igrači su napravili dobre stvari - javio se Matjaž Kek iz Maribora gdje je još uvijek upijao silne pozitivne odjeke ove reprezentativne akcije.

Fanatična želja

Kada ste preuzeli Sloveniju, rekli ste da niste David Copperfield i da niste došli s čarobnim štapićem... Ipak, iako je početak bio težak, ovaj rujanski ciklus pokazao je veliki napredak u igri i rezultatima.

- Neke stvari su dobre, ali posebno je utakmica protiv Izraela pokazala svu istinu ovog trenutka. To je jedna fanatična želja i borbenost, neviđeni voljni moment... S druge strane u samoj igri, koja je danas temelj za neki kontinuirani rezultat, može se napraviti još puno. Uz selekciju veliki je dobitak što svaka akcija iznjedri jednog ili dva igrača, što se ta naša baza proširuje i što se toga tiče sam osobito zadovoljan. Uvijek uspijemo naći igrača, dva koji zaoštre konkurenciju i otvore mogućnost da reagiraš kod ozljede ili kartona.

Slovenski mediji pišu da je veliki vaš dobitak taj što se igrači ponovo bacaju na glavu, što pokazuju da im je itekako stalo do reprezentacije.

- Mislim da je to preduvjet igranja za reprezentaciju. To je tvoja zemlja, tvoja zastava, tvoj grb i tvoja himna. Kada smo počeli razgovarati o nečemu, za mene je to bila osnova i taj voljni moment možda je na najvišem nivou. Prisutna je i želja za dokazivanjem da se izađe iz sjene generacije koja je bila Južnoj Africi ili one koja je pod Katanecom otišla na Svjetsko i Europsko prvenstvo. Stvara se jedna grupa koja diše i živi zajedno iako svi skupa znamo da će biti još loših rezultata. I dok se ne stvori neka prepoznatljivost koju je Slovenija uvijek imala, puno ćemo lakše raditi s ovom pozitivom koja je trenutno oko nas.

Radimo prve korake

Već nakon pobjede u skupini protiv Latvije ste rekli da je bilo dobrih stvari, da se vidi napredak. Što ste promijenili i koliko je ovo protiv Poljske bilo blizu onome čemu težite i što želite?

- Način na koji je Slovenija igrala i radila najveće rezultate je formula, naravno uz veliku odgovornost, taktičku disciplinu, okomitu igru, visoki presing... Mislim da se to polako počelo ostvarivati iako sam puno puta govorio da je puno lakše postaviti defenzivnu varijantu u kojoj čekaš na potez nego kvalitetu same igre. Napravljen je korak naprijed, ali daleko od neke euforije ili zadovoljstva učinjenim jer radimo tek prve korake.

Kada smo razgovarali u ožujku u Ljubljani, nakon utakmice protiv Sjeverne Makedonije, rekli ste da su se rijetke pobjede koje je reprezentacija imala posljednjih godina uvukle u igrače, da je generacija još nedokazana. Jesu li ove posljednje utakmice naznaka da ipak nije riječ o izgubljenoj generaciji, odnosno da deset godina kasnije Slovenija ponovo može na veliko natjecanje?

- Ja sam sto posto uvjeren da oni mogu nešto napraviti, oni su to i pokazali. Sada smo sami podigli letvicu dosta visoko, više nema natrag i uvijek sam govorio da je to ono pravo, a ne kada ti je drugi podignu. Posljednjih godina, osim na televiziji, nisam puno pratio jer sam imao svojih obveza, ali generacija koja već neko vrijeme igra skupa možda nije imala taj pečat koji potvrđuje da znaš i vrijediš. Igraju ti igrači u dobrim klubovima i sigurno da je to možda isto jedan od detalja koji utječe na njihov voljni moment i zajedništvo koji su preduvjet da u reprezentaciji kakva je Slovenija napraviš barem neki rezultat.

Koliko su ovi zadnji rezultati probudili javnost, navijače u Sloveniji? Prije šest mjeseci se nije nešto posebno osjetio naboj, sada pišu slovenski kolege da vam je najveća pobjeda što ste vratili navijače na utakmice reprezentacije s kojih odlaze s osmijehom na licu?

- Utakmica protiv Poljske bila je rasprodana, s Izraelom tri dana kasnije opet je bilo sve puno... Veseli s jedne strane podrška koju smo imali, ali uvijek kažem da takvo što treba isprovocirati. Neka se to uzme kao priznanje i obveza da se tako nastavi, tek smo ušli u drugi dio kvalifikacija u skupini koja je neugodna.

Preduhitrio je Kek pitanje o tome vidi li se s Triglava Europsko prvenstvo.

- Poznajete me dovoljno dobro da znate kako me ne zanima ništa drugo nego svaka sljedeća utakmica, a za ono zbrajanje i oduzimanje bodova bit će vremena na kraju. Sigurno je da smo bili daleko od neke uloge favorita u skupini, na kraju bili smo u četvrtoj jakosnoj skupini kod ždrijeba, ali sada Slovenija ima bodova koliko ima, suparnici razmišljaju o nama i to za mene znači da smo, za sada, isprovocirali nešto dobro.

Znamo da ne volite uspoređivati razne generacije igrača, ali čini li vam se da vam je teže sada ili kada ste prvi put bili izbornik?

- Sada je puno manje vremena. U prvom mandatu smo imali mogućnost kroz godinu i pol napraviti pravu selekciju, kvalifikacije se igraju u jednoj kalendarskoj godini, nema pripremnih utakmica na kojima možeš nešto probati... Mi smo na prvu utakmicu u Haifu otišli s dva treninga, sve se brzo događa kako bi se igrači što prije vratili u klubove. Svima nama je sada bitno formirati reprezentaciju uz mogućnosti koje imamo, dio mog posla je doselekcija, tražiti igrače koji nam mogu biti interesantni i koji žele igrati za reprezentaciju.

Velika Gorica, 061018.
Stadion Radnik.
Utakmica 10. kola 1. HNL-a, HNK Gorica protiv HNK Rijeka.
Na fotografiji: trener Rijeke Matjaz Kek.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Koliko vam znači što u svakoj liniji imate po jedno jako ime poput Oblaka koji je u Atletico Madridu, Iličića u Atalanti, pa i Jokića koji je puno toga prošao u svojoj igračkoj karijeri?

- To su sigurno igrači koji sa svojim iskustvom, kvalitetom i karakterom vode momčad. U razgovoru s njima sam prepoznao tu želju za preuzimanjem odgovornosti, oko njih se stvara ta grupa. Nema Slovenija sto igrača koji igraju u Atleticu ili Atalanti, naša je baza puno uža nego drugdje i iz toga pokušavamo izvući najbolje.

Nogomet se vratio

Iličić se nekako nameće kao ključan igrač, lider, nešto kao Modrić Hrvatskoj.

- Iličić je igrač koji dugo traži taj svoj potpis u reprezentaciji, on je došao između tih velikih generacija i svojom zrelošću, karakterom i načinom igre, uz Oblaka je jako važan igrač. I sada je protiv Izraela, kada smo gubili 2:1, stao ispred suigrača i viknuo “idemo” te povukao za sobom cijelu momčad, a ja vas pitam što je ljepše od izbornika nego kada ima takvog igrača.

Kada spominjete teške utakmice, listopad nosi dva nova izazova, gostovanje kod Sjeverne Makedonije i dolazak Austrije. Rekli ste da nećete o kalkulacijama, ali imate bazu za nadati se nečemu dobrom.

- Meni je prije svega bitno da smo tu, u igri. Krenuli smo protiv Izraela u Haifi koja je već nešto dijelila, svaka je takva... Normalno je da bismo svi mi željeli otići na Europsko prvenstvo, pa tko ne bi, ali stvar reprezentacije je u kratkom vremenu koje imaš na raspolaganju za stvaranje kontinuiteta i momčadi koja je izbalansirana, uz želju da se ostvari dobar rezultat. Mi smo napravili najosnovnije, nogomet se opet vratio u Sloveniju i to nam ne smije biti obveza, već inspiracija i motiv, da igrači uživaju kada dođu igrati za reprezentaciju, a onda će doći i ti rezultati. Poljska je pokazala puno toga dobrog, Izrael ostavio puno toga otvorenog i moje je razmišljanje kako biti bolji na svakom idućem treningu i utakmici. Ne opterećujem se time da se nešto mora niti imam cilj koji nije realan... Danas je realno da svatko može svakoga pobijediti, a naša se skupina pokazala izuzetno izjednačena i jasno je da će do kraja svaka utakmica biti izjednačena. Mi moramo gledati na sebe i razmišljati o sebi.

Zagreb,130418.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski Telekom Prva Liga, 1. HNL, 29.kolo, seniori, utakmica Rudes - Rijeka.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Matjaž Kek

Kakav vam je zapravo izbornički život? Vidjeli smo vas u jednoj emisiji na televiziji i izgledate puno mlađe nego prije godinu dana.

- Ha-ha… Znate da je meni nogomet sve, da je to moj život... Normalno da je razlika između klupskog i reprezentativnog nogometa, ali kada imaš kraj sebe ljude koji te poštuju i s kojima možeš raditi, s kojima dijeliš svaki dan, onda je puno lakše. Kada toga nemaš, onda je bolje otići. Ja sam uz sebe našao dobru ekipu u stožeru i Savezu pa sam zadovoljan ne samo zbog rezultata koji su bili dobri. Pokušavam uživati u svakom trenutku nogometa i nogomet je način života koji ja živim.

Uspijete li popratiti klupski nogomet osim onoga koji uključuje igrače iz vaše reprezentacije?

- U našem poslu uvijek ima dovoljno vremena za pratiti klupski nogomet, na kraju krajeva danas je protok informacija takav da to nije teško imati sve na oku. Popratim ono što me zanima...

Nema nikakve drame

Vjerojatno ste popratili i što se s Hrvatskom dogodilo u ove dvije zadnje utakmice.

- Nije se dogodilo ništa strašno. Upozoravao je Dalić da reprezentaciju čekaju dvije teške utakmice, možda je ta prezentacija u Slovačkoj bacila u zaborav tu drugu utakmicu. Na kraju krajeva Hrvatska je morala voditi 3:0, a dobila je gol. Hrvatska je na vrhu, u Splitu ima utakmicu protiv Mađarske i to je još jedan dokaz da svaki put moraš biti pravi jer su te blok utakmice u tri dana itekako zahtjevne. Ali ponavljam, za mene se nije dogodilo ništa što bi bilo razlog za nekakvu dramu, Hrvatska je dokazana i svi čekamo utakmicu u Splitu za koju sam siguran da će biti velika i da će završiti dobro za Hrvatsku.

Nadamo se onda da će u listopadu i Hrvatska i Slovenija napraviti ključni korak prema Euru.

- Hvala vam, i ja se nadam tome! - kaže Matjaž Kek.

Linker
18. travanj 2024 08:51