Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

'OBJASNITE ZAŠTO TO NIJE NAPRAVIO?'

MEĐUNARODNI SKANDAL ZBOG UTAKMICE! OGLASILA SE I DVA PREMIJERA, NA KRAJU ĆE KRIV BITI I HRVATSKI SUDAC? 'To je bilo podmuklo i odvratno zlostavljanje'

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 15.10.2019. u 15:10

 • Engleska organizacija Kick It Out koja se bori protiv rasizma u nogometu, kritizirala je Europsku nogometnu federaciju (UEFA) i hrvatskog suca Ivana Bebeka jer nisu prekinuli utakmicu između Bugarske i Engleske u Sofiji nakon što su domaći navijači rasistički vrijeđali tamnopute engleske nogometaše.

  Utakmicu u Sofiji vodio je hrvatski sudac Ivan Bebek koji je dva puta prekidao susret zbog rasističkih povika bugarskih navijača.

  Bebek je prvi put prekinuo susret u 30. minuti kako bi službeni spiker upozorio navijače, a pauza je trajala nekoliko minuta. Nažalost, dio bugarskih navijača je nastavio s uvredama pa je Bebek u 41. minuti opet prekinuo susret nakon što mu se engleski izbornik Gareth Southgate požalio kako je čuo novi rasističke povike.

  Spiker je ponovo upozorio navijače, a bugarski kapetan Ivelin Popov otišao je do tribine kako bi smirio situaciju i zamolio navijače da prestanu s ružnim povicima. Utakmica se nastavila, a Engleska je na koncu slavila sa 6-0 golovima Rashforda (7), Barkleyja (20,32), Sterlinga (45+3, 69) i Kanea (85).

  Reuters/Carl Recine
  Action Images via Reuters

   

  Kick It Out organizacija smatra kako je UEFA trebala prekinuti utakmicu, zatraživši žestoku kaznu za bugarsku reprezentaciju.

  "Bilo je to podmuklo i odvratno rasističko zlostavljanje. Zadovoljni smo što je kod prvog slučaja poštovan Uefin protokol, ali UEFA mora objasniti zašto igrači nisu poslani u svlačionicu tijekom drugog prekida, kao što je jasno navedeno u pravilima", navodi se u priopćenju.

  "Televizijska snimka također, jasno pokazuje da su se rasistička zlostavljanja nastavila i u drugom poluvremenu, tako da je neprihvatljivo da se treći korak nije provodio. Sudac je trebao prekinuti utakmicu," poručili su iz Kick It Outa dodavši: "Sada je vrijeme da UEFA pokaže vodstvo. Predugo nisu poduzimali učinkovite mjere."

  UEFA ima protokol koji predviđa tri koraka u slučajevima rasističkog vrijeđanja igrača. Kod prvog koraka navijače se prvo upozorava da prestanu s uvredama, što je Bebek i učinio. Kod drugog prekida igrači su na određeno vrijeme trebali biti poslani u svlačionice. Bebek to nije učinio, no iz UEFA-e su objasnili kako je drugi incident bio blizu poluvremena, pa su u dogovoru s engleskom reprezentacijom odlučili da se susret nastavi.

  Treći korak, prema UEFA-i, je "nakon savjetovanja napustiti utakmicu ako diskriminatorno ponašanje i dalje ne prestane ili se ponovi".

  "Bugarska je već bila kažnjena djelomičnim zatvaranjem stadiona zbog rasističkog ponašanja navijača, što pokazuje da takve sankcije nisu prikladne. Novčane kazne ili zatvaranje stadiona ne mogu biti jadnije kazne. Ako se UEFA uopće želi boriti protiv diskriminacije, onda kazne moraju biti oduzimanje bodova ili izbacivanje iz natjecanja," poručili su iz Kick It Out organizacije.

  Nakon utakmice bugarski premijer Boïko Borissov zatražio je "hitnu ostavku" predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova.

  "Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti", napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade.

  Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog "sramotnog poraza" dok Mihajlov ne podnese ostavku.

  Oglasio se i glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona poručivši kako "UEFA mora učiniti više u borbi protiv rasističkog ponašanja."

  "Rasizam kojeg smo vidjeli i čuli bio je odvratan i nema mjesta ni u nogometu ni bilo gdje drugdje", rekao je Johnsonov glasnogovornik dodavši da su potrebne stroge kazne.

  "UEFA se mora suočiti s činjenicama - ova mrlja na nogometu se ne rješava na odgovarajući način. Rasizam i diskriminacija moraju se zauvijek izbaciti iz nogometa."

  Britanska će vlada u utorak pisati UEFA-i i tražiti da se brzo provede istraga, rekao je.

  UEFA razmatra preseljenje finala Lige prvaka iz Istanbula

  Dopredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michele Uva potvrdio je u utorak da će krovna kuća europskog nogometa razmotriti prijedloge da se finalna utakmica Lige prvaka 2020. godine premjesti iz Istanbula, ali i dodao kako ta organizacija "Ne može zamijeniti Ujedinjene narode."

  Brojni pozivi stigli su u UEFA-u nakon što je Turska pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji, a turski nogometaši vojničkim pozdravom proslavili golove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

  "Mi ćemo poštovati autonomiju i nezavisnost sporta, ali sigurno je da ne možemo zamijeniti Ujedinjene narode, Europsku uniju, države, veleposlanike i druge političke institucije," poručio je Uva dodavši: "UEFA donosi odluke u suradnji  Izvršnim odborom i predsjednikom."

  I prije posljednjih incidenata bilo je poziva da se Istanbulu oduzme finale Lige prvaka zbog sigurnosnih razloga.

  Finale Lige prvaka 2020. godine trebalo bi se igrati na istanbulskom Ataturk olimpijskom stadionu koji prima 76.000 gledatelja. Ovaj stadion je bio domaćin i Lige prvaka 2005. kada je Liverpool nadoknadio zaostatak od 3-0 s poluvremena i nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Milan.

   

  Tagovi
  Iz drugih medija