Tom Dubravec/Cropix
VELIKI OPTIMIST

'NA EURU ĆEMO BITI JAKI KAO U RUSIJI!' Dalić za SN: 'Zašto je Petković tek sada eksplodirao? Hvala Bogu da je s 25 godina shvatio neke stvari...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. listopad 2019. 10:47

Zlatko Dalić odlučio je da reprezentacija ostaje u Podstrani i dan nakon utakmice, a tek danas leti u Cardiff.

- Nisam puno spavao, previše je bilo adrenalina, raznih emocija. Obično nakon takvih utakmica ne mogu zaspati do jutra. Kad sublimiram dojmove, mislim da je bilo veličanstveno u svakom pogledu, i utakmica, i tri boda, i ono što je nama trebalo. Imali smo spektakl u sportskoj atmosferi. Puno se pisalo i govorilo, bit će ovako, bit će onako, a bilo je sjajno. Nije moglo bolje. Ovo što smo doživjeli mora čovjeka činiti sretnim i ponosnim. Sve nas koji smo u tome. Demonstrirano je veliko zajedništvo i to je bila prava Hrvatska. U smislu atmosfere i nogometa - kazao nam je izbornik pun dojmova.

Odmah nakon susreta kazao je kako si je zadao misiju za ovaj ciklus - Hrvatska na Poljudu i Hrvatska na Euru. Je li bilo otpora ideji da se igra u Splitu?

- Moram biti iskren i pošten, kome sam god govorio o tome, nitko nije rekao ništa negativno. Zaista nisam imao nikakav otpor, niti mi je bilo tko sugerirao da to ne možemo ili nećemo napraviti. Na kraju su svi uložili trud i napravili sve da Hrvatska odigra u Splitu i to je bila točka na “i”. Imao sam u svojem planu da ćemo pobijediti Azerbajdžan i u Splitu čekirati kartu za Euro. Eh, to se nije ispunilo, ali bude, sad uskoro.

Iščekivali ste kakva će biti atmosfera, što ćete doživjeti?

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Iva Olivari,  Ivica Olic, Drazen Ladic, Zlatko Dalic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX

- Znao sam kakva će biti atmosfera, govorio sam da će biti sjajna. Nisam uopće sumnjao u to. Da sam sumnjao, ne bih se trudio da dođemo na Poljud. Možda je na kraju sve skupa i premašilo moja očekivanja. Što se tiče igre, bio sam poprilično miran jer stalno sam govorio da vjerujem tim igračima, da oni mogu i napravit će. Ali treba i dalje biti pametan i čekati da napravimo taj posljednji korak. Tek kad prođemo kvalifikacije, moći ćemo o svemu razgovarati.

Kazali ste da želite Hrvatsku što prije ponovno na Poljudu…

- Figurativno sam rekao neka to bude već za dva mjeseca. Split je pokazao da je odličan domaćin i zaslužio je to. Potrudit ću se oko toga. Jedan me novinar pitao u smislu hoće li sada opet morati proći četiri godine. Rekao sam da neću biti izbornik još četiri godine. Pokazano je kako je naša praksa da igramo širom Hrvatske pun pogodak. Bilo je sjajno u Osijeku, u Zagrebu, sada u Splitu. A kad pogledamo stadion i ambijent, u Splitu je najljepši stadion i atmosfera je prekrasna.

'Za četiri godine sigurno neću biti izbornik'

Novinare je jučer na pressu posebno zanimalo što je značilo kada je nakon utakmice rekao ‘ako ostanem izbornik, Hrvatska će opet igrati ovdje’? Posljednju kvalifikacijsku utakmicu u ovom ciklusu Vatreni igraju protiv Slovačke na Rujevici.
- Ma, samo sam mislio na igranje Hrvatske u Splitu. Ja za četiri godine sigurno neću biti izbornik. Doći ćemo čim bude prva prigoda.
Igrači se žele vratiti u Split?
- Ne znam otkud vam te informacije. Iz svlačionice? E, onda je to problem. Nismo točno komentirali što i kako, ali ako igraš utakmicu koja odlučuje o nečemu onda moraš tražiti najbolji teren i publiku.

Jeste li proslavili? Jesu li igrači bili negdje vani?

- Ne. Došli smo u hotel na večeru i svatko je imao svoje. Nisu išli van, nisu ni tražili, moramo razmišljati o novoj utakmici, idemo u Wales dobiti da osiguramo Euro.

Bude li trijumf u Cardiffu, ispast će da nam je Azerbajdžan bio najteži rival u skupini.

- Tako će ispasti.

Postoji li taj bauk druge utakmice ili je samo stjecajem okolnosti tako ispadalo?

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

- Ne znam. Vidjet ćemo sada. Nije lako nakon tako sjajne utakmice i pražnjenja odmah ići dalje, na novi susret i s obvezom da opet budeš pobjednik. To što nismo dobivali u drugom dvoboju je i splet okolnosti, ali i činjenice da to nije lako izdurati. Imamo samo jedan dan odmora, idemo na put i odmah igramo. To je zahtjevno. Nemaš se vremena ni pripremiti kako treba, a ni napraviti analizu rivala kakvu bi želio.

Kako god bilo, cilj je pobjeda i osiguranje odlaska na Euro.

- Tako je. To je cilj. To trebamo učiniti.

Koliko će biti drugačija utakmica? Dominirali su komentari da su Mađari loši, da su sami sebe matirali. No, koliko je Hrvatska pridonijela da budu takvi, s toliko kiksova?

- Protivnik je dobar ili loš koliko mu dopustiš. Nisu oni sami sebi dali golove, mi smo igrali visoki presing, bili smo agresivni i zbog toga oteli lopte i zabijali. Ne zato što su Mađari bili smušeni. Nije Mađarska dobila samu sebe, Hrvatska ju je svladala.

Jako ste zadovoljni? Hrvatska sigurno ima dosta rezervi?

- Nema potrebe u detalje analizirati kako smo odigrali, nakon 3:0 i tri boda. To je u kvalifikacijama najvažnije. Da je trebalo dodati gas, dodali bismo gas. To je cijela priča.

Rebić je odigrao odlično?

- Igrao je na krilnoj poziciji koja mu odgovara, demonstrirao je kvalitetu i moć. On je snažan i brz igrač, bio je motiviran i spreman, s njegove strane to je bilo zaista izvrsno.

Hoće li se uspjeti u Milanu izboriti za neku normalnu minutažu? Zasad nije došao na štih.

- Naravno da hoće. U njega jako vjerujem, a ne bi ga Milan i Zvone Boban uzeli da u njega ne vjeruju, da u njega nisu sigurni.

Za Petkovića ste kazali da je jedan od najkompletnijih igrača. Zašto je on eksplodirao tek sa 25 godina?

- Zna se dobro kako se zove taj misterij. Ime mu je - prerani odlazak u inozemstvo. Isto vrijedi za sve naše mlade igrače koji odu prerano van pa ništa ne naprave. Ako bismo išli nabrajati, malo je onih koji su prošli. Netko sazrije za tri godine, drugi za pet, a mnogi nikad. Hvala Bogu što je Bruno sazrio i shvatio neke stvari s 25 godina. Nikad nije kasno. Stalno govorim da mladići moraju ostati u Hrvatskoj, izgraditi se kao ljudi pa tek potom ići van. Znam da je to potreba i njih i klubova za novcem, ali svi se na kraju vrate u Hrvatsku da bi spasili karijeru.

U Cardiffu nema Brozovića, tko kandidira za zadnjeg veznog?

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Marcelo Brozovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

- Imam rješenja. Vidjet ćemo što je s Badeljom. On je imao taj problem s mišićem, a činjenica je da nemam puno vremena. No, Badelj je opcija. Osim njega Kovačić, no vidjet ću još. Inače, za vezu je Vlašić u konkurenciji. Nedostajat će nam Brozovićevi pretrčani kilometri i agresivnost.

Koliko izmjena planirate u startnih 11 u odnosu na Split?

- Nešto ćemo učiniti. Pričekat ćemo da se Jerkan vrati, da napravimo plan igre za Wales.

Gajimo velike ambicije za EP, a Dalić nije htio reći hoće li to biti njegova zadnja misija u reprezentaciji.

- Riješimo prvo plasman na Euro. Neću gledati tako daleko.

Mislite da na Euro možemo doći s jednako kvalitetnom reprezentacijom kao u Rusiji? Drugačijom po fizionomiji, ali iste vrijednosti?

- Da, u to vjerujem. Neću puno govoriti na tu temu jer je rano, dok se ne kvalificiramo, ali vjerujem.

Linker
16. travanj 2024 09:57