REUTERS
SN U KAMPU SLOVAČKE

NAJVEĆA SLOVAČKA ZVIJEZDA S ODMORA NA OKUPLJANJE STIGLA U SVOM FERRARIJU 'Za Hrvatsku ću biti spreman, onakvo izdanje ne možemo ponoviti'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2019. 16:21

Na okupljanje reprezentacije dovezao se sam, u crvenom Ferrariju. Blicevi fotoaparata i kamere odmah su se aktivirali, neka se zna tko je i dalje najveća zvijezda slovačke reprezentacije.

Marek Hamšik (32) najbolji je slovački nogometaš zadnjih dosta godina, ali čovjek koji i izgledom privlači fotoreportere, obožavatelje. Irokeza je već odavno zaštitni znak, brojne tetovaže, sve ga to, uz nogometno umijeće, čini drugačijim od drugih. Onako, savršeno se uklapa u vrući Napulj gdje je proveo punih 12 godina i postao legenda. Međutim, izgled bi neke prevario, srušio stereotipe, jer pričaju nam svi u Slovačkoj, kako je Hamšik, zapravo, sasvim drugačiji. Normalan, miran tip, koji uživa u svojoj privatnosti, obiteljskom životu. Da dosad u javnosti nije bilo nekog skandala s kojim bi ga se povezalo, ne iskače iz reprezentativnog okruženja, ne ističe se ni po čemu.

View this post on Instagram

Thank you @erik.gajdos for fantastic job i really recommend

A post shared by Marek Hamšík (@marek_hamsik_17_official) on

Dan prije okupljanja, u nedjelju navečer, “uhvatili” su ga na koncertu slovačkog pjevača Pala Habere kojega, možda nije naodmet reći, svrstavaju u rockere. Hamšik nije bježao od kamera, pozirao je koliko je trebalo, poklonio pjevaču svoj dres iz Napolija. - Njegov sam obožavatelj, imam dva njegova albuma i volim glazbu koju on radi. A za uspomenu sam mu ostavio dres - rekao je Hamšik slovačkim medijima.

Pričaju nam kolege u Šamorinu da je Hamšik i dalje najveći adut ove reprezentacije. Pomalo sumnjičavo će dodati “iako igra u Kini”.

- Kapetan je i dalje, dobar!

Cijene ga, ne daju na njega, premda će priznati da je u vrijeme najboljih godina u Napoliju njegova popularnost u Slovačkoj bila veća nego danas. K tome, možda i nije nebitno za priču o utakmici s Hrvatskom, Hamšik je već dva tjedna na odmoru, kineska liga otada ima stanku, nije u pravom igračkom ritmu.

- Bez obzira što pauza traje već dva tjedna, ja sam trenirao, odradio sve što sam trebao raditi. I sad sam ovdje s reprezentacijom u treninzima, do utakmice ću biti spreman. Stigao sam i na nekoliko dana do Napulja, posjetiti prijatelje i bivše suigrače, uvijek mi se lijepo tamo vratiti i uvijek me lijepo dočekaju - priča Hamšik i ima spreman odgovor na opetovano pitanje.

Znači, to što igrate u Kini nije vam minus, niste u lošijoj formi i ritmu nego što biste bili u Europi?

- Ne. Ja se osjećam dobro. Mislim da sam u sasvim normalnom ritmu i normalnoj formi. Treniram, malo sam se i odmorio, ali ovih dana ovdje u kampu sigurno će biti dovoljno da utakmicu protiv Hrvatske dočekam spreman. Radujem se dvjema velikim utakmicama za našu momčad, jedva ih čekam.

Samorin, 050919.
Dubava, Hotel X-BIONIC Sphere.
Konferencija za medije Slovacke nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Marek Hamsik,  Pavel Hapal.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Hoće li se demantirati?

Dobro, kakva su očekivanja, vaša kao i vaših suigrača u Rijeci? Vjerujete li da možete do pobjede nakon onog teškog poraza u Trnavi?

- Taj poraz i tu utakmicu trebamo zaboraviti. Bila je to jako loša utakmica za nas, ali ja vjerujem kako takvo izdanje ne možemo ponoviti. Ne možemo iz te utakmice izdvojiti ništa dobroga, zato se njome više nećemo ni baviti, ona je - passé. Odigrali smo poslije Trnave neke dobre utakmice, pokazali smo da vrijedimo više i zato ćemo u Hrvatskoj pokušati biti na razini tih dvoboja.

Slovačka ima još i utakmicu protiv Azerbajdžana, u nekom raspletu mogla bi proći i bez pobjede na Rujevici?

- Svejedno, za nas je ovo jednako važna utakmica kao i za vas, za Hrvatsku. Velika utakmica, morat ćemo i jedni i drugi po pobjedu. I tako i razmišljamo, u Rijeku dolazimo s namjerom da uzmemo sva tri boda.

Bi li bilo jednostavnije Slovačkoj da je Hrvatska već osigurala plasman na Euro pa bi sad bila rasterećenija, možda i ne toliko motivirana?

- Možda je Hrvatska mislila da će ova utakmica za nju biti nevažna, da će već biti sigurna na Euru. Ali nije. A mi znamo da nismo reprezentacija kao Hrvatska, znali smo od prve utakmice da ćemo se boriti do zadnje minute i u tom se smislu ništa nije promijenilo. Igra se i na manjem stadionu, mi vjerujemo da možemo do pobjede.

Je li taj stadion možda prednost za Slovačku?

- Možda bude, vidjet ćemo.

Kako sad gledate na Hrvatsku, koliko znate o novim igračima, ipak se momčad ponešto promijenila od Rusije?

- Hrvatska je fantastična reprezentacija, završila je druga na Svjetskom prvenstvu i to sigurno nešto znači. Imate puno velikih igrača, u velikim klubova, ta priča stoji i dalje.

Dobro, ali u Rijeci naš izbornik Dalić neće imati Lovrena i Vidu, najbolji i najiskusniji stoperski par. Koliki je to nedostatak za Hrvatsku? Ili prednost za Slovačku?

- Vaš izbornik ima vrlo širok kadar i nekoliko igrača koji mogu zamijeniti odsutne. Vjerojatno neće imati problema ni sa stoperima. Nama je važno da mi budemo na svojoj razini, da odigramo kvalitetnu utakmicu i samo tako se možemo nečemu nadati. Bez obzira tko Hrvatskoj igrao na bilo kojem mjestu u momčadi.

Znači, poruka vašim navijačima je jasna, dolazite u Rijeku po tri boda?

- Jako, jako važna utakmica za nas, svjesni smo što nam nosi i što moramo učiniti. Hrvatska je snažna, ali ne dolazimo se predati i priznati joj da je bolja, ulog je isti, tri boda nas i jedne i druge vode na Euro.

Toliko od Hamšika, za neke druge teme, izvan same utakmice, nije bio baš zagrijan. Onda je na trening izišao među prvima, kao što je među prvima odradio sve vježbe, uvjeren da Kina nije ostavila traga na onom “starom” Hamšiku iz Napolija. U Trnavi nije bio “novi Maradona”, ali nije jedini koji je podbacio. Slovaci od njega puno očekuju u Rijeci, a mi se nadamo da će demantirati sam sebe i kako u Dalianu ipak više nije isti igrač.

Linker
25. travanj 2024 06:55