REUTERS/Bernadett Szabo
'TEŠKO JE PRIČATI NAKON OVOGA...'

'NEVJEROJATNA POGREŠKA, APSURD!' O sudbini Hrvatske odlučivalo se i 1700 kilometara dalje od Walesa, no kontroverzna odluka produžila je neizvjesnost

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. listopad 2019. 14:17

Obojica su Nizozemci, prvi je 34-godišnjak iz Amersfoorta i na FIFA-listi je od 2017. godine, a drugi, puno iskusniji i renomiraniji, ima 46 na leđima i dolazi iz Oldenzaala. Dennis Higler i Björn Kuipers među najzaslužnijim su pojedincima što se Hrvatska već jučer nije kvalificirala na Europsko prvenstvo.

- Teško je pričati nakon ovakve utakmice, osim o zadnjih 30 sekundi. Stiglo mi je oko 50 poruka nakon dvoboja, čak i domaći novinari su mi rekli da nam je nizozemski sudac poništio čisti gol. Nevjerojatna pogreška, apsurd. Azerbajdžan je mala zamlja, ali Azeri su ponosan narod. Otišao sam nakon utakmice do suca, koji mi je rekao da nije pogriješio, ali ništa nije objasnio... - pričao je potišteni izbornik Azerbajdžana Nikola Jurčević nakon jučerašnjeg poraza u Budimpešti protiv Mađarske.

Nije alibi priča, i sam je Jurčević rekao da su Mađari zaslužili pobjedu prema prikazanoj igri. No Higlerova odluka da u posljednjim sekundama poništi čisti gol Bahlulu Mustafazadeu za 1:1 bila je uistinu nevjerojatna (navodno igranje rukom). Da je završilo remijem, Hrvatska bi već bila na EP.

Screenshoot

Kuipersova odluka dana stigla je stotinjak minuta kasnije, oko 1700 kilometara dalje na sjeverozapadu. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela utakmice u Cardiffu lijevi bek Tottenhama Ben Davies nije odustao nakon izgubljene lopte, već je poput traktora pokosio Matea Kovačića, uzeo loptu natrag i proigrao strijelca Garetha Balea za, pokazalo se, konačnih 1:1. Da je završilo 0:1, Hrvatska bi već bila na EP.

Imao je Kuipers još pogrešaka, neke i na štetu Walesa, jer mu je kriterij za dosuđivanje prekršaja bio blago rečeno neobičan, no njegova bi arbitraža bila još i podnošljiva da nije previdio Daviesov nasrtaj na Kovačića, start nakon kojeg je veznjak Chelseaja morao izaći zbog ozljede.

Linker
26. travanj 2024 23:33