LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18: Domagoj Vida of Croatia celebrates after teammate Andrej Kramaric scores their team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

ZAMJENA DOMAĆINSTVA

NIŠTA OD RUJEVICE! EVO GDJE ĆE VATRENI ODIGRATI NAJVAŽNIJI SUSRET KVALIFIKACIJA ZA EUROPSKO PRVENSTVO U odluci HNS-a presudna je bila važnost utakmice

AUTOR:
  • Hrvoje Slišković,
  • Jutarnji list

 • OBJAVLJENO:
 • 14.10.2019. u 18:58

 • Formalnost treba odraditi, ne izgubiti od Slovačke u subotu 16. studenoga, a Hrvatska će po taj bod krenuti - na Maksimiru.

  Značaj utakmice i veliko zanimanje javnosti promijenilo je raniju HNS-ovu odluku da se igra u Rijeci, a Split, koji je dobio ovacije javnosti za doživljaj protiv Mađarske, ovaj put nije bio prvi izbor.

  Ovakva odluka sigurno će ražalostiti navijače u Rijeci, kao i one koji sve gledaju kroz prizmu centralizacije, ali za koji dan će i službenom postati informacija da će reprezentacija kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine zatvoriti na stadionu na kojem ga je i otvorila. Na Rujevicu stane oko 9000 gledatelja, Maksimir ih može primiti i više od 30.000. U Splitu ne bi bilo ništa lošije nego u Zagrebu, ali iz dobro poznatih razloga organizacija utakmice na Poljudu je dugotrajniji i političko-tehnički puno zahtjevniji izazov.

  No bez obzira na to gdje se igralo, reprezentacija ima dovoljno kvalitete da već sada imamo pravo barem jednim okom gledati prema Bukureštu u kojem će se 30. studenoga održati ždrijeb skupina Europskog prvenstva 2020.

  Dvadeset i četiri reprezentacije bit će raspoređene u šest skupina. Prva dva te još četiri najbolja od ukupno šest trećeplasiranih izborit će osminu finala.

     

   

  Kao u svakom ždrijebu, tako je i u ovom bolje biti u skupini prvih nositelja i na taj način, uvjetno rečeno, dobiti lakšu skupinu, ali teško da će Hrvatska izboriti taj status. Povlašteni status dobit će šest od ukupno deset pobjednika skupina, a glavni kriterij su bodovi osvojeni protiv reprezentacija koje su završile od drugog do petog mjesta.

  U ovom trenutku Hrvatska je po njemu na dnu jer je već izgubila sedam bodova. Za bolje razumijevanje aktualnog odnosa između vodećih momčadi u skupinama napravili smo ljestvicu izgubljenih bodova jer su nekima preostale još tri utakmice, a nekima, poput Hrvatske, samo jedna. Ovakav “outlook” je manje zavaravajući nego da smo stavili ljestvicu s osvojenim bodovima.

  Bodovi neće biti jedini kriterij za formiranje skupina nositelja, jer je sljedeći Euro specifičan po tome što se igra u 11 država. Svi domaćini koji se plasiraju na EP igrat će barem dvije skupine u svom gradu pa Uefa ima i dodatne scenarije. Primjerice, ako se po kriteriju bodova Danska i Rusija nađu u drugoj skupini nositelja, a moraju igrati u istoj skupini jer je još ranije određeno da su Kopenhagen i Sankt Peterburg domaćini skupini B.

  Domaćini preostalih skupina su Italija i Azerbajdžan (Rim i Baku), Nizozemska i Rumunjska (Amsterdam i Bukurešt), Engleska i Škotska (London i Glasgow), Španjolska i Irska (Bilbao i Dublin) te Njemačka i Mađarska (München i Budimpešta).

  Iz drugih medija