Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
ZANIMLJIVE KALKULACIJE

NITKO NA TO NITI NE POMIŠLJA, ALI HRVATSKA U SLUČAJU PORAZA MOŽE NA EURO Ovo su dvije kombinacije u kojima Hrvatska prolazi već u utorak

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. studeni 2019. 18:18

Nakon današnjih utakmica u Bakuu i Rijeci puno će toga biti jasnije što se tiče konačnog raspleta u skupini E kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. Wales kod Azerbajdžana te Hrvatska i Slovačka međusobno, igraju iznimno bitne utakmice za svoju sudbinu.

Velšani će prvi u akciju i to s imperativom pobjede u glavama. Ako ne svladaju Azere, njihove će šanse za osvajanje drugog mjesta u skupini postati samo teoretske, a ako izgube, i matematički ostaju bez Eura. Wales ima osam bodova i otići će na Euro ako svlada Azerbajdžan pa potom i Mađarsku, a Slovačka protiv Hrvata i Azera ne uzme više od četiri boda. U međusobnom omjeru Wales je bolji od Slovačke. Ako Velšani danas remiziraju pa svladaju Mađarsku, koja je sinoć igrala prijateljsku utakmicu s Urugvajom, bit će drugi samo u slučaju da Slovačka ne uzme više od dva boda u posljednja dva dvoboja.

Nakon Bakua na redu je Rijeka. I Hrvatska i Slovačka, za razliku od Velšana i Mađara, zasad još uvijek sve drže u svojim rukama. Hrvatska s remijem ili pobjedom sigurno ide na Euro, što bi bio i slovački rasplet u slučaju dvije pobjede u finišu kvalifikacija. Ako Hrvatska izgubi, proći će samo u dvije kombinacije; ako Slovačka potom ne svlada i Azerbajdžan te ako Mađari ne trijumfiraju u Cardiffu. Mađarska i Slovačka još mogu biti ispred Hrvatske, ali Wales ne može nikako.

Slovačka pobjedom praktički osigurava Euro, jer se računa i na njenu sigurnu pobjedu protiv Azera u posljednjem kolu, a bod ili poraz na Rujevici, Slovacima ne pravi bitnu razliku. U oba slučaja za plasman na Euro morali bi svladati Azerbajdžan i navijati da utakmica u Cardiffu završi remijem ili pobjedom Walesa, ako Velšani danas ne dobiju Azere...

Linker
16. travanj 2024 22:38