Matthias Hangst/Getty Images
DINAMIČNI DVOJAC

ONI SU NAJVEĆA PRIJETNJA VATRENIMA Jedan nije odolio zovu milijuna zbog kojih je napustio omiljeni klub, a drugi grije klupu u Rusiji!

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. rujan 2019. 19:17

Ikona slovačkog nogometa Marek Hamšik (32) rekorder je po broju nastupa (114) i postignutih pogodaka (24) za reprezentaciju svoje zemlje. Prije šest mjeseci Hamšik nije odolio zovu milijuna i otišao je, nakon čak 11 i pol godina (!), iz Napolija u kineski Dalian Yifang potpisavši trogodišnji ugovor težak 27 milijuna eura neto!

Napoli ga je jedva pustio, Kinezi su najprije nudili 13 milijuna eura na ime odštete, no vodstvo talijanskog kluba samo je odmahnulo rukom. I tek kad je Dalian pojačao odštetu, Napoli je pustio Hamšika. Kinezi su Talijanima odmah uplatili pet milijuna eura, a još 15 milijuna eura sjest će na Napolijev račun do kraja ove godine.

Hamšik je za Slovačku debitirao prije 12 i pol godina, u prijateljskoj utakmici s Poljskom (2:2). Nije zabio gol, ali već se onda moglo naslutiti da će obilježiti budućnost slovačkog nogometa. To se i obistinilo, Hamšik je izvanredan igrač koji se podjednako dobro snalazi na mjestu napadača i ofenzivnog veznog igrača.

Brz, pun energije, taktički izvrstan, ne zapostavlja obrambene zadaće - s tim je odlikama Hamšik pravo bogatstvo za svakoga trenera, koji su ovoga Slovaka koristili na svim ofenzivnim pozicijama u veznom redu te u vrhu napada i na krilnim pozicijama. I uvijek je Hamšik dao ono što se od njega i očekivalo; vrhunska je igračka klasa i svakako najveća opasnost Hrvatskoj u Trnavi. Hamšik je odličan izvođač slobodnih i kaznenih udaraca, ubacuje se između linija, između veznog i obrambenog reda i svojim okomitim ulascima u taj prostor stvara nered suparničkom sastavu. Na to će naši nogometaši morati obratiti posebnu pozornost.

Za Napoli je odigrao 408 utakmica i zabio 100 golova, ali naslov prvaka - nije osvojio! Ima dva talijanska kupa i jedan superkup, a od pojedinačnih nagrada izdvojimo da je čak osam puta bio proglašen slovačkim nogometašem godine! Bio je i najbolji mladi igrač u Italiji (2008.), pa je tri puta bio izabran u najbolju momčad Serie A, u dva je navrata bio najbolji asistent Serie A, a jednom je bio i u najboljoj momčadi Europske lige (sezona 2014./15.).

Hamšik je rođen u Banskoj Bystrici, no zanimljivo je da za tamošnju Duklu nikad nije igrao. Već s 15 godina preselio se u Bratislavu i potpisao za Slovan, iz kojeg je otišao u Bresciju, pa u Napoli...

Samorin, 050919.
Slovacka, Hotel X-Bionic Sphere.
Trening slovacke reprezentacije.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Krilni napadač slovačke reprezentacije Robert Mak (28) svakako je, uz Hamšika, najopasniji čovjek u momčadi našeg suparnika. Mak je pod ugovorom s ruskim Zenitom (Sankt Peterburg), a za Slovačku je u 54 utakmice zabio 11 pogodaka.

Ove sezone za Zenit, u prvih osam kola, nije igrao nijednom, svih je osam dvoboja odgledao s klupe! Upisao je tek jedan ovosezonski nastup za klub, i to u finalu ruskog superkupa, u porazu protiv Lokomotiva od 2:3. Ušao je u igru zadnjih pet minuta, bilo je to 6. srpnja.

Logično je, eto, da nije u natjecateljskoj formi, ali to ne mora baš ništa značiti. Sjetimo se, primjerice, da je Aljoša Asanović svojedobno uvijek bio jedan od najboljih igrača u našoj reprezentaciji, a većim dijelom karijere nije igrao u inozemnim klubovima koji su ga hranili.

Prije nekoliko je dana turski Konyaspor iskazao zanimanje za Maka, no transfer se nije realizirao, iako je Zenit svom nogometašu dao dopuštenje za odlazak, a i klubovi su se dogovorili oko odštete. Očito je da Mak nema budućnost u Zenitu...

Rođen je u Bratislavi i nogomet je počeo igrati u Slovanu. No već s 13 godina preselio je u Englesku - zapazili su ga skauti Manchester Cityja i odveli u omladinsku akademiju tog kluba, gdje je igrao sa sunarodnjacima Vladimirom Weissom i Filipom Mentelom. Nikad nije zaigrao za prvu momčad Cityja, pa je 2010. otišao u Nürnberg. Četiri godine kasnije, potpisao je za grčki PAOK, u kojem se zadržao dvije sezone, da bi ga 2016. kupio Zenit. Nakon jedne ruske sezone opet je posuđen na godinu dana PAOK-u i prošloga se ljeta vratio u Rusiju. Sad je opet pred odlaskom...

Maka krasi brzina, nepredvidivost, odličan dribling, jak je u igri jedan na jednoga. Najbolje se snalazi na desnom krilu, iako može igrati i na suprotnoj strani. Zanimljivo, Maka smo gledali prije četiri godine u Kranjčevićevoj. U 1. kvalifikacijskom pretkolu za ulazak u Europsku ligu Lokomotiva je u prvoj utakmici u Zagrebu svladala PAOK s 2:1 (trener Grka tada je bio Igor Tudor!), a Mak je zabio jedini gol za goste. Na uzvratu je PAOK slavio s čak 6:0, a Mak je bio dvostruki strijelac.

Linker
21. travanj 2024 02:15