Foto: Ante Cizmic / CROPIX
'NISU SVI KAO LUKA MODRIĆ'

OPRAŠTA LI SE IVAN RAKITIĆ OD HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE? Bivši izbornik Vatrenih odgovorio na goruće pitanje: 'Ne mogu biti svi poput Modrića'

ZLATKO KRANJČAR Bivši izbornik Vatrenih napravio inventuru reprezentativnog rostera s fokusom na ozlijeđenog veznjaka Barcelone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. studeni 2019. 08:59

Ivan Rakitić se zbog ozljede Ahilove tetive vratio kući, neće ga biti protiv Slovačke. Propustio je reprezentativne akcije u lipnju i rujnu, igrao od prve minute protiv Mađarske u Splitu, a u Cardiffu protiv Walesa ušao je u drugom poluvremenu nakon ozljede Matea Kovačića. Dakle, opet nema Rakete, ali ionako ga izbornik Zlatko Dalić nije vidio kao startera sa Slovacima. Ne treba, naravno, ništa prejudicirati, ali postavlja se pitanje oprašta li se pomalo to slavni igrač Vatrenih od reprezentacije? Ne cvjetaju mu ruže u Barceloni, igra na kapaljku ili sjedi na klupi, a eto, bez obzira na ozljedu, izgubio je startnu poziciju u Vatrenima.

Dolazi na naplatu

Hoće li Dalić i dalje pozivati Rakitića, treba li mu u trenucima kad ostali vezni igrači reprezentacije poput Kovačića, Brozovića, Vlašića, Pašalića, da ne spominjemo Luku Modrića igraju dobro. Ako se plasiramo, a svi vjerujemo da će se to zbiti, je li neophodan na Europskom prvenstvu?

O tome smo jučer porazgovarali s bivšim izbornik Vatrenih Zlatkom Kranjčarom.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

- Cijelu priču oko Rakitića treba povezati s Barcelonom. Do Svjetskog prvenstva u Rusiji bio je jedan od bitnih igrača. A na SP-u je bio jedan od bitnih igrača naše reprezentacije. Međutim, sad u klubu nije u dobroj situaciji. Rekao bih, da se tako izrazim, Rakitiću “curi ulje”. Sve lagano dolazi na naplatu, prebacio je tridesetu, tu su ozljede, umor, sad i problemi s malom minutažom - kazao je u uvodu Kranjčar.

Priču o Rakitiću povezao je i s Lukom Modrićem...

- Ma, moramo svi biti svjesni da igrači ne mogu trajati dovijeka. Pa treba misliti i na Luku Modrića, koliko će i on moći još dugo igrati na ovoj razini. Srećom, hvala Bogu, mi imamo igrače koji mogu zamijeniti Rakitića. Ne treba sad plakati za njim, pitati se “joj, kako ćemo mi bez njega”. Moći ćemo. Pa ubrzo će se, velim, trebati razmišljati i o Luki. Najgore bi bilo sjesti i jadati se, nema to nikakvog smisla. Trebamo tražiti nova rješenja.

Kaže da zasad svi moramo biti sretni što je Luka Modrić ovakav kakav je...

- Opet hvala Bogu, Luka Modrić je u dobroj formi. S njim nema problema, igra. S Rakitićem je drukčija situacija, u Barceloni su pak osjetili da to ipak nije onaj Rakitić od prije. A kako vidimo, to je osjetio i izbornik Dalić u reprezentaciji, jer očito i da nije bio ozlijeđen, ne bi startao protiv Slovaka od prve minute. Izgubio je nešto priprema, on se očito sad ne može vratiti. Nama je, naravno, vrlo važno da Luka i dalje bude zdrav, da odigra još utakmica za reprezentaciju, da i dalje bude lider, pravi vođa ove generacije, jer je veliki igrač i sjajan karakter.

Pada sve polako

S obzirom na svoju dugu igračku karijeru, govorio je nešto i o svom iskustvu.

- Pa i meni je već u godinama koje sad ima Rakitić padala snaga, motivacija... Pada sve polako. Nisu i ne mogu biti svi poput Luke Modrića. No ponavljam, imamo igrače koji su u stanju zamijeniti Rakitića, a u budućnosti i Modrića. Naravno, trebat će im još jedan proces napretka i konačnog sazrijevanja. Pa niti Rakitić, kad već o njemu pričamo, nije odmah bio to što je postao kasnije.

Za razliku od Rakitića, potpuno je svanulo Mateu Kovačiću. Njegov odlazak u Chelsea bio je fenomenalan potez, igra stalno, igra jako jako dobro, nameće se kao jedna od glavnih karika momčadi Franka Lamparda. On bio mogao biti u budućnosti i jedan od nositelja Vatrenih u veznoj liniji.

- Definitivno, držim da Mateo Kovačić sad može raditi sve ono što je radio Rakitić kad je bio u svojim najboljim izdanjima. Jako je bitno što sad igra standardno i jako dobro u Lampardovoj momčadi. Počeo je igrati svoj najbolji nogomet u karijeri! U Realu je imao malu minutažu, ova epizoda u Chelseaju mu je apsolutni preporod.

Kad se radi o Kovačiću, Cico ima i ovo mišljenje...

- Sad je Mateo iznimno motiviran. Vidio je u Chelseaju da je on taj! Dobio je povjerenje Franka Lamparda, shvatio je da može igrati nogomet najviše razine, zna da to sad treba iskoristiti. Rekao bih da u ovim trenucima kreće prava karijera Matea Kovačića. Sad mu i Zlatko Dalić treba dati priliku kakvu mu je dao Lampard, on je nasljednik Ivana Rakitića.

Dalić najbolje zna

Ipak, ako Hrvatska na Rujevici bude igrala u formaciji 4-2-3-1, Kovačić neće imati mjesta u momčadi. Marcelo Brozović i Luka Modrić su sigurni, a ispred njih će, po svemu sudeći, igrati Nikola Vlašić, koji je odigrao izvrsnu utakmicu sa Slovačkom u Trnavi, a zabio je protiv Walesa. Niksi igra dobro u CSKA, tako da Dalić u ovoj formaciji koja se predviđa od starta sigurno neće koristiti Kovačića koji igra u životnoj formi i ima se pravo nadati minutaži.

- Naravno, ne pada mi napamet govoriti izborniku Daliću u kojoj će formaciji igrati, on najbolje zna, ali ja bih igrao u formaciji 4-1-4-1. U tom ofenzivnom sustavu imaš igrače za kreaciju i za završnicu, a u defenzivi imaš igrače koji zatvaraju prostor, tako da je onda to 4-5-1. Nemojte me vući za jezik koga bih ja stavio u sastav, jer to je stvar izbornika. Dalić ima dobrih varijanti kad su vezni igrači u pitanju, u ofenzivnom i defenzivnom smislu. Također, svakako napominjem da je i Nikola Vlašić jako dobar, također velika budućnost Vatrenih. Igra odlično u CSKA, u posljednjim utakmicama reprezentacije bio je među boljima - zaključio je Kranjčar.

Prema naprijed će biti dobro, ali mene muči problem stopera

Veli Cico da Hrvatska uopće nema nikakvih problema kad se radi o kreaciji igre prema naprijed, kao što nema niti bilo kakvog problema u fazi obvezne igre

- Perišić, Brozović, Modrić, Kovačić, Vlašić, Brekalo, Petković... svi se oni vraćaju u defenzivu.

Njega muči nešto drugo u predvečerje ogleda s Slovacima.

- Prema naprijed će biti dobro, ali mene muči problem stopera. Imamo veliku odgovornost jer se radi o plasmanu na Euro, a na tim pozicijama imamo ipak mlađe i neiskusnije igrače. Međutim, istina je samo jedna, Slovačka se treba ravnati prema nama, a ne mi prema njima. Slovaci prema nama moraju imati ogromni respekt, a čak mislim i mali strah. Onih 0:4 neće zaboraviti - kaže Kranjčar.

Linker
18. travanj 2024 15:12