Alex Livesey Getty Images
SPORTSKE NOVOSTI DOZNAJU

OTKRIVAMO KAKO ĆE GLASATI GLASATI HNS Samo će Šuker preko videoveze sudjelovati u raspravi, a konačna odluka UEFA-e o EURU mnoge bi mogla razočarati

UEFA Kuća europskog nogometa danas u Nyonu organizira videokonferenciju s predstavnicima ECA-e, vodećim ljudima svih 55 državnih saveza kontinenta i članovima Izvršnog odbora. EURO će gotovo sigurno biti odgođen, ali po informacijama SN-a, danas se neće odrediti novi termin!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. ožujak 2020. 12:19

Euro 2020. u predviđenom terminu od 12. lipnja do 12. srpnja danas će biti odgođen, ali lako je moguće da novi datumi neće biti određeni.

UEFA organizira videokonferenciju s predstavnicima ECA-e, udruženja klubova, u čijem je Izvršnom odboru i Amra Peternel, predstavnica Dinama, 32 nacionalne lige koje imaju samostalnost, u što ne spada HNL jer je pod okriljem HNS-a, vodećim ljudima svih 55 državnih saveza s našeg kontinenta i članovima svojeg Izvršnog odbora. Od 13 sati raspravljat će o budućnosti klupskog i reprezentativnog nogometa, donijeti kratkoročne odluke i dugoročne planove. Iz Hrvatske nitko neće biti nazočan u Nyonu, a preko videoveze u raspravi će sudjelovati jedino Davor Šuker, predsjednik HNS-a i član UEFA-ina IO-a. On je iznio stav da se Euro odgodi.

Iz pouzdanog izvora iz UEFA-e dobili smo informaciju da Kuća europskog nogometa nije pripremila agendu s preciznim novim kalendarom natjecanja, da će vjerojatno tek odlučiti kako se Europsko prvenstvo po planu ne može igrati te dati nacrt sljedećih koraka. Ostane li na tome, verificirat će se odgoda, ali neće se odrediti novi termin već će se to prolongirati za sljedeću sjednicu koja bi bila sazvana nakon što bude jasnije kad će nogomet ponovno “oživjeti“.

Termin s ogradom

Dobar dio čelnika UEFA-e drži kako je prerano i bilo bi poput lutrije kazati u koje će doba okončati aktualna sezona i početi sljedeća. Pritom moraju posložiti priču oko svih mogućih natjecanja, od seniorskih do mlađih kategorija i žena. No, sigurno će biti prijedloga koji su to datumi iz današnje perspektive najpogodniji. Čak i ako se o tome neće ovaj put glasati.

Druga, i prije videokonferencije manje vjerojatna opcija je da se odmah odredi novi termin Eura s ogradom kako će se naknadno reagirati bude li nužno. No, budu li akteri većinskog stava da se tako napravi i to je moguće.

Neovisno kad će izaći sa službenim stavom, navodno dobro kotira opcija da to bude u prosincu ove godine.

- Taj period sa sobom nosi najmanje štete - kazao nam je insajder blizak UEFA-inoj vrhuški, iako se i ogradio: - Treba vidjeti s Kopehagenom, Bilbaom, St. Peterburgom i Bakuom što bi značilo igrati kod njih u zimi, postoji li u tome kakav problem.

Žestok otpor klubova

Pitanje je koji bi to točno datumi bili, razdoblje u kojem je Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. što je ideja, pa bi Euro bio od 20. studenoga do 20. prosinca ili bi čak bila riječ o jedinstvenom božićno-novogodišnjem događaju. Što ne djeluje logično.

Za nacionalne vrste riječ je od povoljnom dijelu godine, za navijače manje jer morali bi se spremiti za “zimske radosti”. Klubovima nije milo što će 2022. godine biti prisiljeni prekinuti sezonu, ali kako je definitivno da će to napraviti tada, mogu i ove godine. Iako neće začuditi ni pruže li otpor. I to žestok.

Druga mogućnost su lipanj i srpanj 2021. godine. To je kalendarski savršeno vrijeme za najveće skupove na otvorenom, ali... Zahtijevalo bi određene pretumbacije jer u lipnju 2021. su predviđeni i Final Four Lige nacija, i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, i Europsko prvenstvo U-21 kojem su domaćini Mađarska i Slovenija od 9. do 26. lipnja, te prvo FIFA-ino Klupsko svjetsko prvenstvo s 24 ekipe, među kojima je osam europskih, od 17. lipnja do 4. srpnja. Sve bi to trebalo posložiti. Nije nemoguće... Kasnije u kolovozu 2021. UEFA ima i žensko Europsko prvenstvo pa je i to kopka da ne ostane previše u sjeni dođe li nakon muškoga.

Jedno je sigurno, idealnog rješenja nema. Valja naći kompromis. I zato najava da će se pričekati s odlukom dodatno ima težinu. No, Euro neće biti otkazan, on će se odigrati kad-tad. Prevelik je novac u igri, a i kakvog bi imalo smisla započeti 2023. nove kvalifikacije za Europsko prvenstvo ako prethodno nije dovršeno.

Skraćivanje sezone

Nama je reprezentacija u fokusu jer od Vatrenih smo imali velika očekivanja počevši od Wembleyja, oni su bili nogometni pick, golem broj ljudi kazao je kako bi radije uzeo godišnji odmor da bude na utakmicama Hrvatske nego ne moru, međutim u Europi su goruća tema klupska natjecanja. Najjednostavnije je donijeti plan s opcijom novog starta u svibnju, to bi značilo da se do kraja lipnja stigne završiti državna prvenstva, Liga prvaka i Europska liga. Međutim, kako to nitko ne može jamčiti, i klubovi i savezi moraju se spremiti za druge opcije, poput skraćivanja sezone, ako će se išta moći provesti…

Prema aktualnom planu finale Lige prvaka je u Istanbulu 30. svibnja i gotovo je sigurno da ga taj dan neće biti, a Europska liga trebala bi biti zaključena i ranije, u srijedu 27. svibnja u Gdanjsku. Kad za završiti ova sezona, odredit će i početak sljedeće, kao i termini brojnih budućih natjecanja.

Linker
20. travanj 2024 12:31