Reuters, CROPIX, sn ilustracija
NEIZVJESNOST UOČI ŽDRIJEBA

OVO SU GRADOVI I STADIONI DOMAĆINA EURA 2020, GDJE ĆE ZAVRŠITI HRVATSKA? Evo koje su reprezentacije saznale najvažniju vijest, Vatrene čeka zavrzlama

Hrvatska ima praktički zabetonirano mjesto među drugim nositeljima, a jedini sigurni prvi su Belgija i Italija. Ždrijeb skupina Europskog prvenstva 2020. je na rasporedu 30. studenoga u Bukureštu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. studeni 2019. 00:47

Prvi dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine bit će okončan u utorak. Tada su na rasporedu posljednje utakmice po skupinama i nakon njih bit će poznato dvadeset reprezentacija koje će se od 12. lipnja do 12. srpnja odigrati u 12 gradova domaćina u 12 različitih država. Prvi dvoboj igra se u Rimu, Italija s početkom u 21 sat pred svojim navijačima ima čast odraditi premijeru u skupini A.

Puno se toga već zna, budući da će reprezentacije koje se plasiraju igrati u već određenim skupinama kojima su domaćini.

U skupini A je osim Italije domaćin Azerbajdžan, koji se nikako ne može kvalificirati, tako da su tu otvorena tri mjesta. U skupini B bit će Rusija, a možda i Danska, ako uspije proći, u skupini C Nizozemska, moguće i Rumunjska. Engleska je sigurno u skupini D, gdje je uz nju domaćin i Škotska, koja mora u dodatni play-off preko Lige nacija, u skupini E Španjolskoj se još uvijek može pridružiti Republika Irska, dok su za domaćine skupine F određene Njemačka i Mađarska.

Prvi ždrijeb koji nas očekuje nakon završetka natjecanja po skupinama na rasporedu je 22. studenoga u 12 sati u Nyonu. Tada će se birati parovi u četiri jakosna ranga iz Lige nacija. Sigurni su u tom play-offu Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija (Liga D), Škotska i Norveška (Liga C), BiH (Liga B) i Island (Liga A).

Polufinala se igraju 26. ožujka na terenu bolje rangirane reprezentacije, a finala, čija će četiri pobjednika izboriti Euro, 31. ožujka na stadionu jednog od finalista u svakoj ligi. To će se nakon polufinala odrediti ždrijebom. Tog 22. studenoga izvlačit će se i koja će od dvije reprezentacije domaćina, koji se kvalificiraju, u svojoj državi odigrati tri, a koji dvije utakmice.

Prilična zavrzlama

Jako je UEFA zakomplicirala cijelu priču, budući da se na istom putu u play-offu mogu naći dvije reprezentacije domaćina. Prema propozicijama, svaki domaćin koji se plasira odigrat će barem dvije utakmice kod kuće. Tu dolazimo do problema uoči ždrijeba skupina Europskog prvenstva 2020. koji je na rasporedu 30. studenoga u Bukureštu s početkom u 18 sati po hrvatskom vremenu. Vidjet ćemo kako će UEFA iskreirati skupine play-offa, možda bude i prebacivanja iz lige u ligu, jer u doigravanju mogu zaigrati Irska, Škotska, Rumunjska, Mađarska...

Sve redom domaćini Eura, koji ne bi smjeli igrati međusobno, kako bi se u ždrijebu u Bukureštu točno znalo u kojoj će skupini na Euru završiti pobjednik play-offa određene lige.

U ždrijebu će kriterij za postavljanje nositelja biti učinak u kvalifikacijskim skupinama za Euro 2020.

Hrvatska ima praktički zabetonirano mjesto među drugim nositeljima, a jedini sigurni prvi su Belgija i Italija. No i kod tih nositelja postoje komplikacije. Moguće je da će neke reprezentacije morati biti prebacivane u višu ili nižu kvalitativnu skupinu, kako bi ždrijeb mogao biti zaključen na normalan način. Uz to, iz političkih razloga, kod Rusije u skupinu B ne mogu ići ni Ukrajina, koja se kvalificirala, ni Kosovo, koje se još može kvalificirati.

Puno će sve biti jasnije nakon utorka, kada se završe kvalifikacije po skupinama i kada doznamo tko se kvalificirao direktno, a tko ide u play-off.

Gradovi i stadioni domaćini Eura 2020.

SKUPINA A

R Rim (Italija) - Olimpico (72.698)

R Baku (Azerbajdžan) - Olimpijski stadion (68.700)

SKUPINA B

R Sankt Peterburg (Rusija) - Gazprom Arena (68.134)

R Kopenhagen (Danska) - Parken (38.065)

SKUPINA C

R Amsterdam (Nizozemska) - Johan Cruyff Arena (54.990)

R Bukurešt (Rumunjska) - Arena Nationala (55.600)

SKUPINA D

R London (Engleska) - Wembley (90.000)

R Glasgow (Škotska) - Hampden Park (52.063)

SKUPINA E

R Bilbao (Španjolska) - San Mames (53.332)

R Dublin (Republika Irska) - Aviva (51.700)

SKUPINA F

R München (Njemačka) - Allianz Arena (75.000)

R Budimpešta (Mađarska) - Puskas Arena (67.889)

OSMINA FINALA

R Bukurešt, Kopenhagen, Bilbao, London, Glasgow, Dublin, Budimpešta, Amsterdam

ČETVRTFINALE

R Sankt Peterburg, München, Rim, Baku

POLUFINALE

R London

FINALE

London

Linker
16. travanj 2024 10:32