KAI PFAFFENBACH REUTERS
TKO SE KOGA PLAŠI?

'PA VAMA JEDAN MATEO KOVAČIĆ SJEDI NA KLUPI!' EVO KAKO JE IZBORNIK ENGLESKE ODGOVORIO ZLATKU DALIĆU 'Ha-ha-ha, siguran sam da će biti tako...'

GARETH SOUTHGATE Izbornik Tri lava našao je nakon ždrijeba skupina za Euro 2020. vremena za hrvatske medije te otvoreno iznio svoja očekivanja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. prosinac 2019. 10:31

Iako su domaćini u skupini i potencijalno od polufinala, Gareth Southgate nije se u Bukureštu razbacivao velikim najavama. Najveći optimizam emitirao je Luis Enrique, povratnik na španjolsku klupu čije su izjave išlo do osvajanja europske krune.

Southgate u jednome nije tipičan Englez, ne djeluje bahato kao mnogi koji su u prošlosti vodili ili predstavljali Tri lava. Iako se među posljednjim izbornicima pojavio u mix zoni, kad su Zlatko Dalić i Jaroslav Šilhavy već otišli, našao je vremena za razgovor sa svima, ne samo engleskim novinarima nego i hrvatskima. Nas je zapravo bilo najmanje od svih država koje su se plasirale na Euro, samo tri redakcije, HRT, Nova TV i Sportske novosti.

- Kao što smo rekli i u Rusiji, prvi je cilj proći skupinu. Uvijek su ista pitanja, hoćemo li biti prvi, drugi, tko će igrati… - nasmijao se na startu Southgate, a nije morao dugo čekati na konstataciju - pa bolje je drugo mjesto nego prvo.

Soccer Football - Euro 2020 Finals Draw - Romexpo, Bucharest, Romania - November 30, 2019  England manager Gareth Southgate, Croatia coach Zlatko Dalic and Czech Republic coach Jaroslav Silhavy pose after being drawn in Group D  REUTERS/Stoyan Nenov
REUTERS/Stoyan Nenov

Jer, vjerojatno bi svatko za osminu finala radije birao Poljsku ili Švedsku, ako Španjolska bude u toj skupini prva, nego drugog iz trojca Njemačka, Francuska, Portugal.

- Vraćamo se na iste teme kao u Rusiji. Tada se danima potezalo uoči zadnjeg kola u skupini, je li bolje da dobijemo Belgiju ili izgubimo, je li pametnije biti drugi pa izbjeći Brazil u četvrtfinalu. Tada nismo kalkulirali, nećemo ni sada. Svako želi biti prvi nositelj na ždrijebu, mi smo to dobili, a sami ćemo kontrolirati svoju sudbinu. Za skupinu treba napraviti strategiju koja se odnosi na tri utakmice, a ne jednu - kazao je Southgate.

Dobro i loše

No, Belgija je tada slavila, u utakmici bez igre, i ona je kasnije srušila Selecao. Engleska je kao druga otišla na lakšu stranu ždrijeba.

Je li zadovoljan što će igrati s Hrvatskom i Češkom?

- Za obje te reprezentacije mogu reći da su imale vrlo dobre rezultate, ali i loše, kad se pogledaju njihovi nastupi u prošlosti. Nisu uvijek na visokoj razini. Naravno svatko od nas traži u čemu će vidjeti svoju prednost.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Mario Mandzukic of Croatia celebrates after scoring his team's second goal during the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Prvi utakmica je 14. lipnja s Hrvatskom.

- Da, Hrvatska na Wembleyju, to će biti briljantna utakmica otvaranja turnira u našoj skupini, za navijače, i za sve nas.

Engleska će sigurno imati jaku podršku s tribina.

- Želimo da Wembley bude mjesto na koje se protivničke ekipe boje doći i to radimo kroz atmosferu na stadionu.

Pa upravo se govori o izjavi Zlatka Dalića da bi se hrvatski igrači mogli plašiti na Wembleyju.

- Siguran sam da je tako - nasmijao se Gareth na sav glas te poentirao: - To je bila taktička izjava, ekonomična s istinom.

Luka Modrić je kazao da su ih Englezi napalili u Rusiji parolom “Nogomet se vraća kući“. Da je to Hrvatskoj dalo dodatan motiv.

- Navijači imaju svoj način na koji bodre reprezentaciju, što reći ako drugi reagiraju na naše pjesme. Svatko se zakvači za ono što njemu može ići u korist, ali mi ne možemo tražiti od navijača da se ne uzbuđuju i ne uživaju na svoj način. To će biti ljeto kojem se posvećujemo i u kojem ćemo uživati. Želim da se naši fanovi tako osjećaju.

Nije isto

Kakvu utakmicu s Hrvatskom očekujete?

- Imali smo tri vrlo dobre utakmice, u zadnje vrijeme. Teške. Vrlo je mala razlika bila među momčadima u svakom od tri dvoboja. Ako su i u posljednjim susretima u sredini terena ostavljali Matea Kovačića na klupi, koji igra jako dobro za Chelsea, to dovoljno govori koliko kvalitetne igrače Hrvati imaju. Dakle, tu se javlja vrlo zanimljiv kontrast, Hrvatska posjeduje iskusne nogometaše koji igraju u pravim klubovima, a s druge strane mi smo vrlo mladi, s mnogo energije, ali još moramo učiti i napredovati. To je razlika.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  England's Harry Kane celebrates after the match with Raheem Sterling         Action Images via Reuters/Carl Recine - RC11BD5EF230
Reuters/Carl Recine

Vidite li taj dvoboj kao šansu da se revanširate za poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva?

- Moje je mišljenje da nikad ne možete nadoknaditi poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva. U međuvremenu dobili smo utakmicu u Ligi nacija, sjajno je bilo pobijediti, ali svejedno, vidio sam kod razmjene dresova da se Hrvati osjećaju kao da su ponovno oni pobijedili. Ni na koji način nismo popravili poraz iz Moskve. Mislim da će to biti vrlo atraktivan aspekt u najavi utakmice - nije skrivao koliko ih peče Rusija.

Dolaze mladi

U kojoj se mjeri te dvije utakmice mogu usporediti?

- Da sam Hrvati, znam u kojoj bih radije pobijedio. I kao Englez to znam. To je polufinale Svjetskog prvenstva. Mislim da biste se s time svi složili.

Gdje je Engleska danas u odnosu na prije dvije godine?

- Stekli smo neko poštovanje, suparnici nas danas gledaju kao prijetnju, što prije Rusije nije bio slučaj. Iako znam da se moramo podignuti na još višu razinu. Teško je reći gdje smo točno, ali ako pogledamo da smo bili i u polufinalu Lige nacija, i da smo se plasirali na Euro s najviše zabijenih golova, napravili smo sve što možemo. Mi kao treneri smo iskusniji, koliko je god ekipa mlada. Uzbuđuje nas izazov koji je pred nama.

Je li Engleska favorit za prvo mjesto u skupini?

- Ne mogu to reći. U kvalifikacijama smo pobijedili u nekim utakmicama koje smo morali, od Češke smo izgubili, oni su u toj utakmici bili bolji. Prvi je zadatak proći dalje.

Je li u međuvremenu štogod pratio hrvatsku reprezentaciju, u prvi plan iskočilo je podosta igrača koji nisu bili na Svjetskom prvenstvu, neki ni u Ligi nacija.

- Temelj Hrvatske su iskusni igrači u međunarodnim relacijama. Znam da dolaze mladi, iako ih ne znam dovoljno dobro. Gledao sam nešto, a čuo sam. Oni donose neke novosti u igru, međutim mladima trebaju dvije do četiri godine vremena u nacionalnoj momčadi da dođu na optimum, vidjet ćemo koliko će moći ovog ljeta koje dolazi.

Jedno je jasno, Gareth Southgate će imati lagan skauting dok ne dozna zadnjeg rivala jer s Hrvatima i Česima se sasvim dovoljno naigrao.

- Za nas je važan taj poraz u Pragu jer iz njega možemo nešto naučiti. Češka je napredovala, zaigrala je s nekim drugim igračima u odnosu na prvi susret na Wembleyju. To će biti jak test. Trećeg suparnika čekamo, pa je rano nešto govoriti o njemu.

Mala razlika

Na Svjetskom prvenstvu ipak je ostao dojam da postoji mali jaz između Engleske i najboljih. Jeste li napravili taj iskorak?

- Što se tiče kontinuiteta jesmo, jer nitko drugi nije bio među četiri i u Rusiji i potom u Ligi nacija. Mi smo u tom krugu najboljih, ali ima puno dobrih momčadi, razlika između 10 najboljih je vrlo mala. Povijest europskih prvenstava pokazuje da je bilo mnogo različitih pobjednika.

Kolika vam je prednost Wembley?

- Osam ili deset ekipa imat će mogućnosti igrati doma u skupini, to nije neki poseban benefit za nas. Ako želimo doći do polufinala moramo proći dvije kritične stepenice u nokaut-fazi. Ukoliko dođemo do polufinala, tada će nam biti prednost što igramo na Wembleyju. Bit će to briljantno. Budemo li igrali dobro i pobjeđivali, cijela nacija će biti u zanosu, a to je nešto posebno.

Je li meta upravo to - polufinale na Wembleyju?

- Teško je reći. Uvijek imamo neka intimna očekivanja, ali toliko je detalja koji mogu utjecati, pa i slučajnosti. Mi nismo bili u polufinalu Eura od 1996. godine.

Tada je Southagate igrao stopera, na starom Wembleyju svladala ih je Njemačka udarcima s bijele točke. Upravo je on bio tragičar, zbog njegova šuta koji nije završio u mreži ostali su bez finala.

- Različit je bio tadašnji sastav od aktualnoga. U ono doba imali smo sedam igrača koji su bili kapetani u klubu, mnogi u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima. Turnir sljedećeg ljeta ne doživljavam kao šansu za iskupljenje. Na osobnoj razini Rusija je bila, valjda, moja katarza izlaska iz tog penala. Sada nam je samo važno da dobivamo i činimo navijače ponosnima. To smo radili u Rusiji i zato sam prebolio taj jedanaesterac.

Uvijek će biti buke

Prije no što je Mourinho preuzeo Tottenham i njega se spominjalo kao kandidata, kaže da je fokusiran samo na reprezentaciju, a osvrnuo se i na nedavni incident kad je izbacio Raheema Sterlinga, samo za tu akciju, nakon sukoba i fizičkog nasrtaja na Joea Gomeza.

- To je riješeno. Naravno, oko engleske reprezentacije uvijek će biti buke, no morate razumjeti da ne možete dijeliti sve detalje s ljudima. Bilo je i ranije nesuglasica, bit će ih još, iz toga svi možemo puno naučiti - konstatirao je.

Linker
18. travanj 2024 19:32