REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS

EUFORIJA KOD SUSJEDA

'POBJEDA NAD HRVATSKOM SE SLAVI KAO DRŽAVNI PRAZNIK! MI SMO SVJETSKI PRVACI' Svi pijani od sreće osim izbornika: Radije bih da smo pobijedili Slovačku

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 27.03.2019. u 08:03

 • MAĐARSKA U cijeloj državi je zavladala euforija zbog trijumfa nad svjetskim doprvakom

  Kad smo odlazili iz Budimpešte, Mađari su još bili pijani od sreće. Nisu još mogli povjerovati da su pobijedili doprvake svijeta. Ova dva dana koje smo proveli u Budimpešti proveli smo u razgovorima s mnogim mađarskim kolegama, koji su cijelo vrijeme pričali kako njihova nogometna reprezentacija nema apsolutno nikakve šanse u sudaru s Hrvatskom. Javnost je mislila isto. Nitko, baš nitko nije vjerovao da bi se u nedjelju navečer moglo dogoditi iznenađenje na Groupama Areni.

   

  Ipak se dogodilo

  A onda se ipak dogodilo. Trijumf nad Hrvatskom bio je kao svojevrsno novo rađanje mađarske nacije! U nogometnom smislu, naravno. Makar u to nismo posve sigurni, jer smo nakon utakmice svjedočili događaju koji sigurno nije imao samo veze s nogometom. Kompletni stadion s momčadi Marca Rossija pjevao je - mađarsku himnu. Igrači su se zagrlili na travnjaku, navijači na tribinama, i onda je počela pjesma. Kakvo li je to samo bilo izražavanje nacionalnog ponosa.

  Pobjeda nad Vatrenima značila je Mađarima valjda više nego pobjede u svim bitkama koje su vodili u povijesti. Kao što nam je kazao jedan stariji mađarski kolega.

  - Ovo je izgledalo kao revolucija 1956. godine!

  Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Croatia - Groupama Arena, Budapest, Hungary - March 24, 2019 Hungary coach Marco Rossi gestures REUTERS/Bernadett Szabo
  REUTERS

   

  Ništa neće biti isto

  Te godine Mađarska je ustala protiv sovjetske vlasti, u spomen na to, početak ustanka 23. listopada danas je državni praznik.

  - Ova pobjeda nad Hrvatskom definitivno će biti na razini državnog praznika. Nama ovo znači kao da smo svjetski prvaci - kazivao nam je kolega.

  Ima neke logike, kad su pobijedili svjetske doprvake... Poslije utakmice, dok smo sjedili u pressu, mađarske kolege su nas uvjeravale da ova pobjeda Mađara ima veliko značenje u smislu buđenja tamošnjeg nogometa. Pričali su da nakon ovog trijumfa ništa više neće biti isto.

   

  A kako se dan nakon pobjede probudila Budimpešta nakon nogometnog čuda kojem se ni u snu nisu nadali? Pa, gradska čistoća očito nije mogla pokupiti sve slavljeničke boce iz parkova, do dugo u noć zalijevalo se rušenje aktualnog svjetskog doprvaka i oživljavanje nade u plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine.

  Svi mediji su na naslovnim stranicama kao glavnu priču imali pobjedu svoje nogometne reprezentacije, sigurni smo da će se o tome pričati još godinama. Ipak je bilo prvi put u povijesti, u prethodnih sedam susreta s Hrvatskom najviše što su uspjeli učiniti bilo je - remizirati...

  Izbornik Mađarske: Mijenjao bih pobjedu nad Hrvatskom za onu protiv Mađarske!

  Pobjeda nad Hrvatskom koja je apsolutno i sve u Mađarskoj šokirala, donekle je usporediva tek s dvije pobjede nad Norveškom (1:0 u Oslu i 2:1 doma), godine 2015. u kvalifikacijama za Euro 2016. No, čak i te dvije pobjede nemaju ipak težinu one nedjeljne. Razumljivo, jer “maknuli” su momčad koja je prije devet mjeseci igrala finale SP-a. To ima težinu. Uostalom, mađarski reprezentativci i navijači nisu prije četiri godine nakon domaće pobjede nad Norvežanima učinili ono što su u nedjelju navečer na Groupama Areni.

  Odmah nakon utakmice, kada su naše TV kamere već “odlepršale” s budimpeštanskog stadiona, a Vatreni već bili pod tuševima, cijela je domaća momčad zajedno s izbornikom ostala na travnjaku te su zagrljeni s 20.000 navijača otpjevali mađarsku himnu.

  - Ovo mi je najveća pobjeda u trenerskoj karijeri, a odluka o prihvaćanju poziva mađarskog izbornika najbolji mi je potez u životu - izjavio je domaćim novinarima Talijan na mađarskoj klupi Marco Rossi. Euforija? Da, naravno. Imaju i pravo na to, iako je nešto kasnije isti taj Rossi na pitanje jednog mađarskog novinara, “Biste li mijenjali ovu pobjedu za pobjedu protiv Slovačke tri dana ranije?”, odgovorio bez sustezanja:

  "Apsolutno!".

   

  Iz drugih medija