Na Wembleyju će se igrati finale Eura, u nedjelju 12. srpnja 2020. godine
 Action Images via Reuters
KOMPLICIRANA KRIŽALJKA

POGLEDAJTE KAKO BI IZGLEDAO ŽDRIJEB SKUPINA ZA EURO DA SU KVALIFIKACIJE GOTOVE VEĆ DANAS I GDJE SE NALAZI HRVATSKA Vatreni na jedan način mogu u elitu

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020. Ždrijeb skupina bit će održan 30. studenoga, play-off se igra u ožujku 2020.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. rujan 2019. 20:40

Hrvatska se u rujnu probila do prvog mjesta u skupini E, pozicije koja je izravno vodi na Europsko prvenstvo 2020. godine.

Da je u utorak završeno natjecanje po skupinama, Hrvatska bi u ždrijebu skupina Eura, koji će 30. studenoga 2019. u 18 sati biti održan u dvorani Romexpo u Bukureštu, imala status drugog nositelja.

Jedini kriterij za ždrijeb skupina Eura 2020. bit će učinak u kvalifikacijskim skupinama. Hrvatska je u dosadašnjih pet utakmica osvojila deset bodova, a budući da se nalazi u skupini s pet reprezentacija, ne oduzimaju joj se bodovi. Prvoplasiranim i drugoplasiranim vrstama u skupinama sa šest reprezentacija bit će oduzeti bodovi osvojeni u dvobojima s najlošijom reprezentacijom u skupini.

S tih deset bodova Hrvatska je na devetom mjestu od deset trenutačno prvoplasiranih momčadi. Ispred nje su Belgija, Italija, Ukrajina, Engleska, Njemačka, Turska, Španjolska i Irska, a iza nje samo Poljska, koja također ima deset bodova, ali i za jedan pogodak lošiju gol-razliku.

Prvih šest najuspješnijih prvoplasiranih reprezentacija bit će prvi nositelji u ždrijebu u glavnom gradu Rumunjske, preostalih četiri bit će među drugim nositeljima, s dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije u skupinama. Sljedećih šest rangiranih drugoplasiranih ide u treću skupinu nositelja, dva najlošija u četvrtu, a u njihovo će društvo i četiri pobjednika play-offa. No nije sve tako jednostavno...

UEFA je odredila da će reprezentacije koje se plasiraju igrati u svojim gradovima domaćinima. Rim i Baku domaćini su skupine A, dakle u njoj će sigurno biti Italija, a tri mjesta bit će otvorena, jer je Azerbajdžan ostao bez šansi za Euro. U skupini B domaćini su Rusija i Danska, u skupini C Nizozemska i Rumunjska, u skupini D Engleska i Škotska, u skupini E Španjolska i Irska, u skupini F Njemačka i Mađarska.

Brojne komplikacije

Da su kvalifikacije završene, na Euro bi se plasirale i Španjolska i Irska, a obje bi bile smještene u skupinu E. No problem u ždrijebu bila bi činjenica da su obje reprezentacije po učinku u kvalifikacijama u skupini drugih nositelja. Vidjet ćemo kako će se sve rasplesti u studenome, možda se ti problemi sami raščiste u konačnom redoslijedu, ali UEFA je već najavila mogućnost dodatnog ždrijeba 1. travnja 2020. nakon završetka play-offa. Tada bi se određivao raspored u pojedinim skupinama, jer, primjerice, Rusija i Danska mogu zajedno igrati play-off za Euro. Obje države domaćini su skupine B, a svaka reprezentacija domaćina koja se plasira na Euro, ima zagarantirane dvije utakmice kod kuće. Uglavnom, komplicirano...

Hrvatska je, dakle, trenutačno među drugim nositeljima za ždrijeb u Bukureštu, ali stigne se još probiti među prve. S tri pobjede u posljednja tri dvoboja Hrvatska bi skupinu završila s 19 bodova. Englesku, Španjolsku, Belgiju i Italiju, koje trenutačno imaju maksimalan ulov bodova, teško bi nadmašila, ali bila bi u ozbiljnoj igri za peto ili šesto mjesto na ukupnoj ljestvici deset prvoplasiranih reprezentacija. Trenutačno to izgleda daleko, no s tri pobjede šanse bi se iznimno povećale, iako ni one ne garantiraju Hrvatskoj mjesto prvog nositelja.

SN

Čak 16 reprezentacija u četiri lige dobit će priliku izboriti plasman na Euro kroz dodatne kvalifikacije. Play-off za Euro će se igrati od 26. do 31. ožujka sljedeće godine, a mjesta u njima dobivale su se preko prošlogodišnje Lige nacija.

Od reprezentacija koje trenutačno nisu među dvije prvoplasirane momčadi u kvalifikacijskim skupinama za Euro 2020., zabetonirano mjesto u play-offu kao pobjednici skupina Lige nacija imaju Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Bjelorusija (Liga D), Škotska, Norveška, Srbija (Liga C), BiH (Liga B) te Nizozemska i Švicarska (Liga A). Iz te elitne Lige A na jednom od prva dva mjesta u kvalifikacijskim skupinama nije još samo Island, a iz Lige B uz BiH tek Austrija i Wales.

Ako je moguće, u play-offu će međusobno igrati reprezentacije iz iste kvalitativne lige, a ako nije ždrijeb se malo komplicira i klubovi iz jačih liga dobit će za suparnike nižerangirane reprezentacije. No za to ima vremena, do kraja natjecanja po skupinama ostala su još četiri termina.

Linker
16. travanj 2024 13:03