Foto: Ante Cizmic / CROPIX
MOGUĆE KOMBINACIJE

POGLEDAJTE NOVI IZGLED HRVATSKE ZA NAJVAŽNIJU UTAKMICU GODINE Zlatko Dalić po trenutnoj formi ima samo jednog 'zicera' kao zamjenu za Lovrena i Vidu

Zlatko Dalić simpatizira Filipa Benkovića, ali bivši mladi reprezentativac je odigrao samo utakmicu i pol za drugu momčad Leicestera. Mateo Pavlović je za Angers odgirao četiri utakmice u prvoj francuskoj ligi
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. listopad 2019. 21:25

Može li Duje Ćaleta-Car biti taj ‘pilot’ na koji će se nasloniti Dalićeva obrambena konstrukcija protiv Slovačke?

Budući da nogometni cirkus putuje warp-brzinom, a Slovaci su na meniju tek za mjesec dana, niti takvu mogućnost ne treba u startu prekrižiti, ali kada bi se Slovaci spuštali prema Jadranu sljedećeg vikenda, 23-godišnji stoper Marseillea sasvim sigurno ne bi bio niti na mapi.

Razlog nije izbornikova zastarjela pedagogija, spustit ću ja tebe na zemlju i nećeš više pozivnice mlade reprezentacije bacati u koš, nego činjenica da je igrač u očitoj silaznoj putanji zbog čega mu na Velodromeu polako istječe vrijeme.

Zamjenu za standardni stoperski dvojac Lovren i Vida, bez kojeg je ostao zahvaljujući akumuliranim kartonima, Dalić će tražiti na drugim adresama. Zadatak nije lak, ali niti dramatično težak jer konkurencija je još uvijek vrlo solidna. U paralel slalomu kroz obrambene ‘štapove’ predstavljamo obranu za posljednji krug kvalifikacijske kampanje, 16. studenoga.

Jutarnji list

DUJE ĆALETA CAR

Priču o zamjenskim obrambenim igračima započeli smo s Dujom Ćaletom zato što je on transferni Car među hrvatskim stoperima, a transfer je, kao što znamo, danas majka svih nogometnih bitaka. Njegov dolazak iz RB Salzburga kultni francuski klub platio je 19 milijuna eura, a prema transfermarktu sljedeća licitacija neće biti ništa manje unosna jer početna cijena se ne spušta ispod 15 milijuna eura. Ali dok se cijena i dalje drži postojano poput trovremenskog tafta usprkos činjenici da izbornik zaobilazi igrača, dotle se obrušava rejting i pati imidž igrača najavljenog kao veliko Marseilleovo pojačanje.

L’Equipe sada već regularno drži na ciljniku Ćaletu-Cara i na njemu francuski novinari treniraju recenzentsku okrutnost. Prošle zime stoper je na stranicama sportskog dnevnika etiketiran kao “ekspert za nepokretnost” i “igrač za touchdown”, a novu kampanju započeo je u promjenjivoj formi, s doziranom minutažom trenera Villasa-Boasa.

MATEJ MITROVIĆ

Ako je klupska forma pouzdan indikator forme i najbolja preporuka za reprezentaciju, onda bi Matej Mitrović morao biti Dalićev obrambeni ‘zicer’ na Rujevici. Osim što za pojasom čuva 12 utakmica za nacionalnu momčad, Mitrović je u novu kampanju zakoračio kao standardni prvotimac Club Bruggea. On je starter u belgijskoj ligi, ali i u Ligi prvaka, ali ovdje priču o uzletu iznenada kvari obnovljena ozljeda koja je 25-godišnjaka izbacila iz ritma baš uoči okupljanja reprezentacije u Splitu. Prošle sezone ozljeda gležnja parkirala je Mitrovića na sporedni kolosijek na duže razdoblje, on se vratio jači i uvjerljiviji i trebao bi biti na dispoziciji Daliću za mjesec dana.

TIN JEDVAJ

Budu li svi kandidati zdravi, Tin Jedvaj nameće se kao logičan izbor za Mitrovićeva partnera u središtu obrane. Sit vožnje na ‘rollercoasteru’ u Leverkusenu, s desnog beka na lijevog bočnog, a tek povremeno stoper, Jedvaj je zimus produžio prema Augsburgu uz obećanje da će igrati na svojoj prirodnoj poziciji. Riječ je o hrabrom i rizičnom potezu - zbog kojeg igraču ponekad eksplodira ‘petard pred nosom, Augsburg je inkasirao pet komada na gostovanju u Mönchengladbachu - od kojeg će Jedvaj na koncu ipak više profitirati nego da krpa rupe u obrambenom rosteru ‘apotekara’. Dosad je Jedvaj (23) za reprezentaciju upisao već 22 nastupa.

DINO PERIĆ

Predana, žestoka igra i ništa manje čvrst agitprop Nenada Bjelice doveli su pred vrata A-vrste Dinu Perića. Riječ je o stoperu izvučenom iz talona, priča na tragu Brune Petkovića, koji se na ulaz za poslugu ušuljao na veliku pozornicu Lige prvaka i sada čeka priliku u dresu s kvadratićima. Nije impresioniran imenima, niti glamurom natjecanja, pa nema razloga da mu se tresu koljena ako dobije priliku u Rijeci.

NIKOLA KATIĆ

Priču o lovcima na Dalićev poziv u stoperskom društvu zatvara Nikola Katić. Ponajbolji član Gračanove U21 vrste ljetos na Euru nastavio je povratkom u klub graditi reputaciju obrambene stijene Ibroxa. Što u škotskoj ligi, što u europskoj konkurenciji, skupio je Katić jedanaest nastupa za Rangerse i zakucao na vrata Dalićeve svlačionice. Nisu mu otvarali pa se u medijima zakotrljalo upozorenje igrača rođenog u Ljubuškom da bi mogao krenuti putem drugog našeg ‘glaswegiana’, Joze Šimunovića iz zeleno-bijelog dijela grada, koji je izabrao BiH vrstu.

KARLO BARTOLEC

Obrambena pomicanja ispred Livakovića lančanom reakcijom vode do nove podjele uloga na bokovima. Borna Barišić je zacementirao svoje mjesto uz lijevu aut-crtu, a Karlo Bartolec je sa solidnim ocjenama prošao vatreno krštenje u Trnavi prije mjesec dana i nameće se kao logičan izbor za mjesto desnog braniča.

JOSIP JURANOVIĆ

Kao alternativa Karlu Bartolecu u međuvremenu je nominiran Hajdukov kapetan Josip Juranović...

Postoji u ovim kadrovskim šaradama (doduše sasvim maleno) mjesto i za igru s tri stopera čime bi se otvorila mogućnost da Dalić napuni sredinu terena veznim igračima i zaigra na sigurno, jer na Rujevici je ‘vatrenima’ dovoljan i bod. Ipak, sa sustavom 3-5-2 ne treba računati ozbiljno nakon varaždinskog eksperimenta s Tunisom kada je stvar završila velikim propuhom u obrani...

Linker
23. travanj 2024 10:03