Stu Forster /Allsport
RIJEČI BIVŠIH IZBORNIKA

'RAKITIĆ JE ZVIJEZDA, S NJIM SE NITKO NE SMIJE ZAFRKAVAT!' Trener svih trenera odaslao jasnu poruku čelnicima Barcelone: 'Ovo neće utjecati na druge'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. rujan 2019. 01:10

Bivši izbornici Otto Barić i Miroslav Blažević imaju razumijevanja za Rakitićev otkaz Vatrenima i ističu da ga ne smijemo izgubiti za buduće akcije. Oštricu krivnje za njegove duševne boli usmjeruju prema Barceloni.

Bez osuđivanja

Barić, koji je nacionalnu vrstu vodio od 2002. do 2004. godine i izbacio Igora Bišćana nakon što je ovaj pod okriljem noći napustio kamp u Čatežu, daje podršku Rakitiću.

- Rakitić je najmanje kriv. On je odličan igrač, a Barcelona zadnja dva-tri tjedna s njim ne postupa kako se postupa s pravim igračem koji je jako mnogo dao za taj klub. Mislim da psihički nije u dobrom stanju. Potpuno ga razumijem što je kazao da ne može, jer očito je da nije spreman te utakmice odigrati onako kako on inače igra - kazao nam je Barić.

Ipak, ističe da se ne želi miješati u izbornikov posao.

- Kakva će biti budućnost Rakitića u reprezentaciji, to treba reći izbornik. Kazao sam samo što se s njim događa i da ga potpuno razumijem. Na kraju, bio sam igrač i puno duže trener, mogu shvatiti igrača kad nije psihički spreman za nešto. Zbog toga ga ne osuđujem. To se događa. Recimo da Mandžukić i dalje igra za reprezentaciju, pitanje je bi li se odazvao sad kad ga je Juventus otpisao. Zato što nije na sto posto. Iz toga ne bih stvarao nikakve priče ni probleme, ni za Hrvatsku ni za Dalića. Za reprezentaciju će igrati oni koji su najspremniji.

Ćiro Blažević napao je španjolskog prvaka:

- Rakitić je planetarna zvijezda, s njim se ne može zafrkavati nitko, pa ni Barcelona. Ja mu samo očinski savjetujem: budi strpljiv i sve će doći na svoje. Oni u klubu nisu tolike budale da se riješe glavnog čovjeka. Uz Messija, on je glavni čovjek u ekipi - rekao je izbornik od 1994. do 2000. godine, koji je znao potjerati igrača, primjerice Igora Cvitanovića s priprema za SP 1998. godine i Ivicu Mornara uoči Eura 1996. godine, ali nikad glavne.

ALICANTE, SPAIN - SEPTEMBER 11: Ivan Rakitic of Croatia arrives outside the stadium prior to the UEFA Nations League A group four match between Spain and Croatia at  on September 11, 2018 in Alicante, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images / Getty Images
Ivan Rakitić

Rakitić nije prvi put otkazao, nije ga bilo ni u lipnju za dvoboje s Walesom i Tunisom, zato je njegova nova odluka da ne dođe toliko jače odjeknula. Kako bi ga Ćiro tretirao? Kaznio ili podržao?

- Sigurno je imao bitan razlog zašto je otkazao. Dalić je previše pametan da bi se riješio igrača takve klase, niti za to ima razloga. Izbornik će to mudro riješiti i Hrvatska neće ostati bez takvog svjetskog igrača.

Ne vidite razlog da se Rakitića kritizira zato što Vatreni ponovo bez njega igraju kvalifikacije?

- Treba ga razumjeti. On je velik igrač, naći će Dalić način da ga vrati u punoj formi. Ja sam nekad znao biti tvrd prema igračima, a sada kažem, to je bilo pogrešno. Trebao sam imati više razumijevanja.

Treba biti pozitivan

Kako drugi igrači gledaju te njegove otkaze?

- Zaboravite tu priču.

Kult reprezentacije u Hrvata je uvijek bio adut, ali što ako se sada zaredaju “košarice” izborniku?

- Nemojmo ni razmišljati tako. Treba znati glavni razlog zašto je Rakitić povukao takav potez, no na Daliću je da to sredi. Napravimo sve da Rakitića ne izgubimo. Treba biti pozitivan i gledati kako da reprezentaciju ojačamo, a nikako da je oslabimo - konstatirao je Ćiro.

Izbornik Zlatko Dalić tek je u nedjelju navečer bio siguran da Ivan Rakitić neće doći na okupljanje hrvatske reprezentacije. Dalić je iz ranijeg razgovora s Rakitićem imao najavu da nije siguran što će se događati do finiša prijelaznog roka i da je otvoreno hoće li se i kada Rakitić priključiti Vatrenima. Zato je već u nedjelju ujutro poslao poziv Marku Rogu, koji je ionako imao pretpoziv.

S obzirom na Rakitićevu malu minutažu u dresu Barcelone na početku sezone, bilo je pitanje do koje se mjere može na njega osloniti na ovim susretima, u kakvoj je formi i raspoloženju, ali sve do zadnjeg časa Dalić nije imao službeni Rakitićev otkaz. On se dogodio tek u njihovu razgovoru u nedjelju navečer. Izbornik je tu informaciju objavio na press-konferenciji u ponedjeljak nešto nakon 11 sati, ali već prije toga, tijekom jutra, vijest je iz Rakitićeva kruga prijatelja doprla do novinara.

Linker
19. travanj 2024 06:02