Foto: Boris Kovacev / CROPIX
POVRATAK VEZNJAKA

RAKITIĆ OTKRIO RAZLOG ZBOG KOJEG NIJE DOŠAO NA POSLJEDNJE OKUPLJANJE 'Da sam znao što će se dogoditi drugačije bih reagirao!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. listopad 2019. 15:57

Hrvatska u četvrtak (20.45) na Poljudu igra utakmicu u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. protiv reprezentacije Mađarske koja je u prvom međusobnom ogledu odnijela pobjedu na domaćem terenu.

U reprezenataciju se nakon kraćeg izbivanjavratio i jedan od najvažnijih igrača Vatrenih i izbornika Zlatka Dalića Ivan Rakitić. Veznjak Vatrenih u samom je uvodu okupljenima otkrio sve probleme s kojima se suočavao te i razlog zbog kojeg je propustio posljednje dvije akcije reprezentacije.

Koji je glavni razlog ovakvog statusa u Barceloni?

- To bi i ja volio znati. Nekada se u nogometu događaju stvari koje ne možeš razumjeti, ali ih treba poštovati na određeni način. Meni je jako neugodno i teško jer sam navikao igrati i uvijek u posljednjih 13 godina profesionalnog nogometa sam davao sve za momčad u kojoj sam igrao. Da budem iskren ne mogu razumjeti, jer svi koji me znaju upoznati su s tim da jedva čekam dati sve na terenu. Imam sreću što imam divnu djecu i suprugu koji iz mene izvuku ono najbolje. Željan sam nogometa i dat' ću sve od sebe. Sezona je jako duga, dat' ću sve da se ta situacija promjeni što prije, i ako mi izbornik da priliku.

Zašto nije došao na posljednje okupljanje?

- Jedna je stvar za mene vrlo jasna! Za mene nikada nije bilo dvojbe o igranju za reprezentaciju, za mene je ona broj 1, ponekad imate situacije u životu i dogode se neočekivano kao i moja u klubu. Da sam to znao procjeniti vjerojatno bih drugačije reagirao. U tom trenutku sam pokušao isprazniti glavu i doći ovdje spreman. Tada to nisam mogao biti i smatram da je to korektno i pošteno. Imam respekt prema svojim suigračima. Ne želim ovdje biti loše volje i glavom na drugom mjestu. Zahvaljujem se svima koji su mogli razumjeti moju odluku, tu prvenstveno mislim na izbornika Dalića i kapetana Luku koji su mi dali mogućnost da preskočim te dane, te dvije utakmice. Situacija koja se nakupila u klubu je bila teška za mene, ali morao sam to ostaviti iza sebe.

Mađari u Splitu?

- Znamo da će biti jako teško, ali znaju i oni gdje dolaze, znaju da ih čeka pun stadion. Jedva čekam tu utakmicu, igrao sam preko 100 utakmica, ali kao da mi je jedna od prvih. Želimo ovo odraditi kako treba i da se nađemo u situaciji u kojoj želimo biti. Znamo Mađare, dobro su organizirana reprezentacija. Igramo pred našom publikom nakon dosta vremena opet na Poljudu. Ugodno nas je iznenadila reakcija navijača, i zahvaljujemo se svima. Treba biti pravi, ići na prvu pobjedu i onda će izbornik odlučiti što će biti najbolje za reprezentaciju u nastavku.

Koliko je psihološki teško ući u utakmkicu jer se ipak očekuju tri boda i igra se u specifičnoj situaciji na Poljudu?

- To nam treba biti jedna velika snaga, a mi ćemo dati sve od sebe. Ta očekivanja mogu biti samo dodatan motiv da budemo još bolji i da bude još više utakmica u Splitu. Znamo da su ljudi ovdje željni reprezentacije. Mi volimo igrati po cijeloj Hrvatskoj jer to nam treba. Želimo da navijači budu uz nas u tim terenucima kada će biti teško, a bit će.

Izbornik Dalić je rekao da ste ga učinili srebrnim i da ćete zauvijek imati mjesta u reprezentaciji?

- To mi je drago, ali bolno je kada čujem i čitam neke stvari. Nitko ne voli Hrvatsku više nego ja. Ostavio sam iza sebe jednu državu koja mi je dala sve. Moje srce je odlučilo da kuca za Hrvatsku. Odluka nije bila protiv Švicarske nego za Hrvatsku. To će uvijek biti tako, jedna stvar to ne može promijeniti. U životu se događa puno stvari, pritisak je ogroman. Ali pričati da moja želja igranja za Hrvatsku nije velika, bolje da ostanem doma. Moja želja je maksimalna i Hrvatska je broj jedan.

Koliko još planirate igrati za Vatrene?

- Kada sam stigao velike brojke, preko 100 nastupa u reprezentaciji. Nikada nisam očekivao da ću doći do te brojke. Čast mi je da mogu biti dio tog društva. Hoće li to biti još pet, deset, 20 nastupa, to ćemo vidjeti. Dokle budem mogao pomoći uvijek ću biti na raspolaganju. Bilo je jako teških 15, 20 dana. Jako puno smo pričali, otvoreno sam razgovarao s izbornikom i mislim da je to najpoštenije od mene.

Vidite li se i nakon zime u dresu Barcelone?

- To ne znam. Poštujem situaciju u klubu. Teška je i neugodna. Moja želja je igrati u Barceloni, a ne da budem samo dio te momčadi. Dat ću sve od sebe da mogu promijeniti tu situaciju. Imam ugovor još nekoliko godina. Nema boljeg mjesta nego biti u Barceloni, najboljim klubom na svijetu. Igraš s najboljim igračem svih vremena.

Linker
20. travanj 2024 10:01