Getty Images
DVIJE VAŽNE POZICIJE

RASIPANJE HRVATSKE SLAVNE GENERACIJE Bez vize za EURO ostaju još dva Vatrena - jedan standardni član Dalićeve prve momčadi i pouzdani džoker s klupe?

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. studeni 2019. 15:57

“Puni paprike”, razveselio je dojučerašnje suigrače Danijel Subašić objavom na društvenim mrežama nakon subotnje pobjede.

Ulaznica za Euro u džepu zgodna je privilegija za svakog igrača, kruna u biografiji i najbolji trampolin za sljedeći transfer, ali ni kamion paprike, perja, šuške i džeparca koji će ubrzo u vidu nagrada za plasman neki furgon istovariti pred zagrebačkim Hiltonom nije za baciti. Subašić zna o čemu piše, od Eura 2012. do Svjetskog prvenstva 2018. sudjelovao je na četiri velika turnira.

Poruka vratara, koji u kolektivnoj navijačkoj memoriji ostaje zapamćen kao jedan od heroja s ruskog fronta, specijalist za jedanaesterce, odnosi se u prvom redu na nove igrače u nacionalnoj momčadi. A njih bi na sljedećoj glamuroznoj priredbi moglo biti više od deset, što je unikatan primjer u svijetu profi nogometa. Ispada da je Zlatko Dalić za manje od dvije godine amputirao polovicu rostera iz Rusije, a ‘pacijent’ ne samo da je preživio nego djeluje življe i veselije nego prije. Na pozornicu su u međuvremenu zakoračili neki novi dječaci i spremni su za najveće izazove, a usput se neće buniti protiv dobre stare paprike.

Subašić je bio broj 1 na popisu koji je Zlatko Dalić slagao u svibnju 2018. Njegov prvi sekundant u tom trenutku zvao se Lovre Kalinić, dobio je priliku protiv Islanda i kraj dočekao među najboljim akterima. S te odskočne daske stigao je do Aston Ville, gdje je za kratko vrijeme stigao do Premiershipa i - potonuo u anonimnost. Vratarski ‘broj tri’ sa SP-a, govorimo o Livakoviću, u međuvremenu je zacementirao mjesto među vratnicama. Uz ovakvu formu tamo će se zadržati i iduću petoljetku, dok je Kalinić osuđen nekom vatrogasnom akcijom već u siječnju sljedeće godine spašavati karijeru i mjesto na Dalićevu popisu. Ostane li u frižideru Villina menadžera do ljeta, neće postojati ni minimalan razlog da ga Dalić vodi na Euro.

S ruskog vlaka vlastitom su voljom sišli Subašić, Mandžukić, Ćorluka i Kalinić. Onda je rizična dijagnoza od ozbiljnog nogometa udaljila Ivana Strinića, koji je u paketu s Halilovićem gradio fatalnu stazu nesporazuma između hrvatskih reprezentativaca i AC Milana. Tom je stazom krenuo i Ante Rebić, izbornikov ‘libling’ koji za reprezentaciju uglavnom igra (vrlo) dobro, ali nikako da taj rejting nadogradi stabilnom klupskom situacijom.

Strinićev prvi konkurent za mjesto u momčadi na početku Dalićeva mandata bio je Josip Pivarić. Nogometaš kijevskog Dinama izgubio je cijelu sezonu uslijed teške ozljede i come back uopće ne ide prema njegovim željama. Mjesto mu je oteo Borna Barišić, sve bolji i sve sigurniji uz aut-crtu na lijevom boku, a kao jedini ozbiljan konkurent za dres nameće se Marin Leovac, koji je procvjetao u svlačionici Nenada Bjelice.

U startnom bloku pored Pivarića priliku čeka Šime Vrsaljko. Na papiru on je i danas najbolje rješenje za mjesto desnog beka, ali je iza njega tako duga rehabilitacija i tako nesigurna budućnost u nacrtima ‘Chola’ Simeonea da zapravo nećemo biti iznenađeni ako ostane bez prilike za glancanje forme, a onda i bez pozivnice za Euro. Sve u svemu, Dalićev ruski konvoj ozbiljno se osipa i do ljeta bi mogao ostati bez desetorice ili jedanaestorice članova. U ovo društvo pored nabrojenih igrača ulaze, naime, i Milan Badelj te Filip Bradarić na koje izbornik očito ne računa najozbiljnije.

Izvjesno je da su Rusiju ‘preživjeli’ Modrić, Rakitić, Lovren, Vida, Brozović, Perišić, Kramarić, Kovačić, pored njih i Livaković, Jedvaj te pomilovani Ćaleta-Car, a učinit će to i Rebić ako do ljeta pronađe klupsku sreću. Znači li to da je ispražnjeno deset mjesta u rosteru? Ne, slobodna su tek dva ili tri, jer su ostala u međuvremenu preuzeli Petković, Vlašić, Brekalo, Oršić...

Linker
18. travanj 2024 16:35