REUTERS/Radovan Stoklasa
DEVET KOMADA BELGIJE

RASPLET U TRNAVI POGODOVAO HRVATSKOJ Vatreni povećali prednost na vrhu ljestvice, Europsko prvenstvo je na dohvat ruke

Slovačka i Wales remizirali su 1:1 u drugoj večerašnjoj utakmici kvalifikacijske skupine E za plasman na Europsko prvenstvo. Rezultat je to koji je omogućio Vatrenima da se odvoje na vrhu ljestvice. Wales je poveo golom Kieffera Moorea u 25. minuti, dok je Juraj Kucka postavio konačnih 1:1 u 53. Slovaci su susret završili s igračem manje nakon isključenja Norberta Gyömbera u 88. minuti.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 10. listopad 2019. 21:37

SLOVAČKA - WALES 1:1 (Kucka 53' / Moore 25')

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Gyömber, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Hamšik – Rusnak, Boženik (od 86. Šafranko), Mak (od 79. Haraslin). Izbornik: Pavel Hapal.

WALES (4-2-3-1): Hennessey - Roberts, Lockyer, Rodon, Davies - Allen, Ampadu (od 58. Morrell) - Bale, Williams (od 66. Wilson), James - Moore. Izbornik: Ryan Giggs.

“Cardiff City Stadium” u istoimenoj prijestolnici Walesa gorjet će u nedjelju navečer kad se u utakmici 6. kola europskih kvalifikcija sučele domaći nogometaši i izabranici Zlatka Dalića.

Gareth Bale i ostali igrači legendarnog Ryana Giggsa morat će tražiti pobjedu nakon slavlja Hrvatske na Poljudu i njihovog 1-1 remija u Trnavi u Slovačkoj. Unatoč vrijednom bodu u gostima i povoljnom rasporedu u nastavku, Velšani su ostali na četvrtom mjestu na ljestvici sa šest bodova i utakmicom manje od Hrvatske.

Slovaci su od početka lagano pleli mrežu oko gola gostujuće momčadi, no gostujući vratar Hennessey je rutinirano u ranoj fazi ogleda reagirao u dvije potencijalne opasnosti. A onda je iz naizgled nimalo obećavajuće prilike pao pogodak. Velšani su presjekli jednu loptu na sredini terena, James se na lijevoj strani oslobodio pratnje i nabacio u šesnaesterac gdje je najviši u skoku bio Moore i Dúbravka je bio nemoćan. Baš kao što to često u nogometu biva slučaj, nakon propuštenih prilika dolazi kazna.

Screenshot

Čim su zabili, Velšani još malo povukli pokušavajući ponovno zabiti iz kontri, ali do poluvremena rezultat se nije mijenjao. Imao je Mak u 37. minuti izglednu šansu za izjednačenje, ali je Hennessey još jednom dobro reagirao zatvorivši kut pa je lagano pokupio ne baš najbolje plasiranu loptu.

U samoj završnici potpuno otvorenog prvog poluvremena Wales je imao dvije prilike, ali je dva otvorena i slaba udarca Dúbravka bez problema primirio. U drugoj od te dvije situacije Bale je sebično pucao u ruke suparničkog vratara, a imao je puno bolja rješenja. Juraj Kucka je doslovno u zadnjim sekundama lijepo primio loptu, nanizao je dva suparnika, ali je nakon toga zakazao lošim udarcem pored lijeve vratnice.

Igrala se 50. minuta kad je nakon ubačaja Balea mrežu domaćina zaresao Roberts, ali je sudac ispravno zanemario učinjeno jer je prije toga Moore u skoku faulirao domaćeg vratara. Umjesto 2-0, nakon samo dvije minute na semaforu je stajalo 1-1. Iako su Slovaci zakomplicirali još jednu situaciju, činilo se da je otklonjena opasnost za vrata Walesa, Kucka je školski pokupio odbijenu loptu i volejom je spremio u mrežu.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Hungary - Stadion Poljud, Split, Croatia - October 10, 2019  Croatia's Bruno Petkovic celebrates scoring their second goal   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Pogodak za najavne i odjavne špice sportskih emisija. Samo nekoliko minuta kasnije i Rusnák je uputio dobar udarac, ali je Hennessey opet pokazao da je dobar kao stari viski ili konjak s kojima dijeli “časno” ime pa je s punim pravom ponio epitet najboljeg igrača utakmice. Sudeći po prikazanom u Trnavi, “vatreni” nemaju od čega strahovati u sljedećoj utakmici.

REZULTATI:

HRVATSKA - Mađarska 3-0 (Modrić 5, Petković 24, 42)

Slovačka - Wales 1-1 (Kucka 53 / Moore 25)

LJESTVICA:

1. HRVATSKA 6 4 1 1 13-5 13

2. Slovačka 6 3 1 2 10-8 10

3. Mađarska 6 3 0 3 7-9 9

4. Wales 5 2 1 2 5-5 7

5. Azerbajdžan 5 0 1 4 5-13 1

13. listopada:

Wales - HRVATSKA

Mađarska - Azerbajdžan

16. studenog:

HRVATSKA - Slovačka

Azerbajdžan - Wales

19. studenog:

Slovačka - Azerbajdžan

Wales - Mađarska

Belgija prva osigurala Euro

Nogometna reprezentacija Belgije kao prva se plasirala na Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u 12 gradova u 12 europskih zemalja.

Belgija je u susretu sedmog kola I skupine pobijedila San Marino sa 9-0 upisavši i sedmu pobjedu u skupini uz gol razliku 28-1.

Golove za brončane s posljednjeg World Cupa u Rusiji zabili su Lukaku (28, 41), Chadli (31), Brolli (35-ag), Grandoni (43-ag), Tielemans (45+1), Benteke (79), Verschaeren (84-11m) i Castagne (90).

Korak do EP-a u skupini I je i Rusija koja je pobijedila Škotsku sa 4-0. Škoti su se dobro držali skoro sat vremena, a potom su se 'raspali'. Golove za 'zbornaju' zabili su Dzjuba (57, 70), Ozdoev (60) i Golovin (84).

Na ljestvici vodi Belgija sa 21 bodom, Rusija je druga sa 18 bodova, a treći je Cipar sa 10 bodova.

Pravu dramu vidjeli su gledatelji u Rotterdamu gdje je Nizozemska bila na rubu poraza od Sjeverne Irske, ali je na koncu slavila sa 3-1 i preuzela vrh ljestvice skupine C.

Gosti su poveli u 75. minuti golom Magennisa, no pet minuta kasnije izjednačio je Depay. Gosti su do sudačke nadoknade držali važan bod, ali su De Jong golom u prvoj minuti nadoknade i Depay pogotkom u četvrtoj minuti sudačkog dodatka donijeli Nizozemcima važne bodove.

Na ljestvici skupine vode Nizozemska, Njemačka i Sjeverna Irska sa po 11 bodova, no "oranje" i "elf" imaju i utakmicu manje.

U skupini G Poljska i Austrija su upisale važne pobjede na putu prema EP-u, a u igru za europsku smotru vratila se i Sjeverna Makedonija.

Poljska je u Rigi pobijedila Latviju sa 3-0, a junak utakmice bio je trostruki strijelac Robert Lewandowski (9, 13, 76).

Austrija je Beču bila bolja od Izraela sa 3-1, dok je Sjeverna Makedonija pobijedila Sloveniju sa 2-1.

Na ljestvici vodi Poljska sa 16 bodova, Austrija ima 13 bodova, a Slovenija i Sjeverna Makedonija po 11 bodova. Izrael ima osam bodova, a na začelju je Latvija bez bodova.

SLOVAČKA - WALES 1:1 (Kucka 53' / Moore 25')

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Gyömber, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Hamšik - Rusnak, Boženik, Mak.

Izbornik: Pavel Hapal

WALES (4-2-3-1): Hennessey - Davies, Lockyer, Rodon, Roberts - Ampadu, Allen, - James, Williams, Bale - Moore.

Izbornik: Ryan Giggs

PRIJENOS UŽIVO

90'- Slovačka i Wales remizirali su u Trnavi 1:1, utakmica je završena.

88'- Slovačka je ostala s igračem manje nakon isključenja Gyömbera.

82' - Utakmica u Trnavi ušla je u samu završnicu. Ako taj okršaj završi remijem Hrvatska će uoči zadnje dvije utakmice imati tri boda više od drugoplasirane Slovačke i 4 više od trećeplasirane Mađarske.

53' - Na početku drugog poluvremena Slovačka se vratila protiv Walesa, zabio je Kucka. Odapeo je ljevicom iz voleja s vrha kaznenog prostora i pogodio sam donji desni kut gola Walesa.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Hungary - Stadion Poljud, Split, Croatia - October 10, 2019  Croatia's Bruno Petkovic celebrates scoring their second goal   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

45' - Na poluvrijeme se otišlo se prednošću Walesa 1:0.

25' - GOOOL! Wales vodi protiv Slovačke u Trnavi. Moore je zabio glavom nakon ubacivanja Jamesa s lijeve strane.

Screenshot

1' - Počela je utakmica u Trnavi.

----------------------------------------------------------------------

OSTALE UTAKMICE KVALIFIKACIJA ZA EURO

skupina C

Nizozemska - Sjeverna Irska 3:1 (Depay 80', 90+4', De Jong 90+2' / Magennis 75')

Skupina G

Austrija - Izrael 3:1 (Lazaro 41', Hinteregger 56', Sabitzer 88' / Zahavi 34')

Sjeverna Makedonija - Slovenija 2:1 (Elmas 45+2', 68', Iličić 90+5'-11m)

Latvija - Poljska 0:3 (Lewandowski 9', 13', 76')

Skupina I

Belgija - San Marino 9:0 (Lukaku 28', 41', Chadli 31', Brolli 35'-ag, Alderweireld 43', Tielmans 45+1', Benteke 79', Verschaeren 84'-11m, Castagne 90')

Rusija - Škotska 4:0 (Džjuba 57', 70', Oždoev 60', Golovin 88')

Linker
17. travanj 2024 06:23