REUTERS/Anton Vaganov
PREGLED PO SKUPINAMA

SCENARIJ KOJI IZAZIVA STRAH U SUSJEDSTVU: SRBIJU MOŽE SPASITI SAMO ČUDO Pogledajte kakvu dramu nudi velika završnica za Roberta Prosinečkog i društvo

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 14. listopad 2019. 15:11

Nedjeljnim susretima 8. kola kvalifikacija za Euro 2020. godine krenule su i one famozne kalkulacije. Što kome treba, kako se tko može ili ne može plasirati na kontinentalnu smotru koja će se sljedećeg ljeta održati diljem Europe. Poseban začin ovim "redovnim" kvalifikacijama daju i razigravanja u četiri "puta", za svaku od liga u Ligi nacija. Ipak, do tog playoff-pripetavanja u ožujku već ćemo znati imena ukupno 20 od 24 putnika na Euro. Znat ćemo jasno i tko bi mogao s kime igrati u baražu, čiji ždrijeb je programiran za kraj studenog.

Do kraja kvalifikacijskog procesa neke reprezentacije imaju jednu, neke dvije, a neke još tri utakmice. Kroz hod po skupine možemo vidjeti koliko je cijeli taj put zapravo kompliciran, tim više što se o reprezentacijama u proljetnom playoffu još uvijek većinom može samo nagađati. Ipak, idemo sublimirati sve to skupa uz kratka pojašnjavanja.

Skupina A

U skupini A zanimljivo, još nema momčadi koja je eliminirana. Engleska si je zakomplicirala život porazom u Pragu, ali zbog slavlja od 5:0 u prvom dijelu kvalifikacija ima bolji međusobni omjer u slučaju jednakog broja bodova na kraju. Kosovari su si pobjedom u skupini Lige nacija osigurali barem doigravanje, a isto se može dogoditi i Crnoj Gori i Bugarskoj. Bugari zbog visokog plasmana u Ligi C imaju gotovo sigurno doigravanje, dok bi se Crnogorcima za isto trebalo poklopiti nešto više od ostalih rezultata.

Česi još imaju Kosovo kod kuće i Bugarsku vani, a u oba su susreta favoriti. Englezi već večeras mogu učiniti puno toga pobjedom u Sofiji.

Skupina B

Grupu B karakterizira sjajan nastup Ukrajine koja večeras pozitivnim rezultatom protiv Portugala praktički osiugrava Euro, ali i prvo mjesto u skupini. Dogodi li se pak portugalska pobjeda, Cristiano Ronaldo i društvo dolaze u sjajnu situaciju za preuzimanje vrha zbog utakmice manje od Ševčenkove družine. Kiksu Portugala nadaju se Srbi koji večeras gostuju kod već otpisanih Litvanaca. Srbija ima osigurano doigravanje kroz Ligu nacija, a u prilog im svakako ide i činjenica da posljednje dvije utakmice igraju kod kuće, protiv Luksemburga i Ukrajine u studenom. Ipak, ni Portugalcima raspored nije ništa teži, jer imaju Litvu doma i Luksemburg vani.

Još jedna bitna stvar je ta da Luksemburg čeka eventualne izravne plasmane Makedonije ili Kosova. Dogodi li se da se jedna od te dvije reprezentacije kvalificira kroz kvalifikacije, Luksemburžani će kao peti u ukupnom poretku Lige D ući u doigravanje kroz Ligu nacija.

Skupina C

Nakon nedjeljnih pobjeda Nizozemske i Njemačke u skupini C, nekako smo dojma da će se Sjevernu Irsku kao trenutno trećeplasiranu reprezentaciju malo toga pitati u studenom. Nizozemci imaju osigurano doigravanje, a na pravom putu su i Sjeverni Irci koji bi trebali ući u isto kroz put Lige B. Njemačka se nalazi u problemu, ali je jasno da će i Elf u playoff ne bude li među prva dva. Ipak, Njemačka će kod kuće u posljednjem kolu dočekati Sjevernu Irsku pa bi se svi eventualni problemi za njih tada mogli riješiti.

Skupina D

U skupini D nas čeka potencijalno težak rasplet za vodeće. Irci i Danci će se međusobno sastati na Otoku u zadnjem kolu, a prethodno će se, još u listopadskom ciklusu Irci uputiti na gostovanje kod Švicaraca. Oni pak uz tu utakmicu imaju još kod kuće Gruziju i vani otpisani Gibraltar pa se očekuje berba njihovih bodova. S Gibraltarom još igraju i Danci. Situacija u toj skupini još uvijek je dakle, prilično zamršena, a za sada sigurno znamo da je Gruzija u doigravanju, kao i da će tamo biti i Danska i Švicarska, ako se ne plasiraju.

Skupina E

Dolazimo sada i do one naše, skupine E. Tu smo već napisali podosta toga, ali za ovu priliku ne bi bilo zgorega sve ponoviti. Hrvatska ide na Euro u slučaju bilo kakvog pozitivnog rezultata protiv Slovačke u posljednjem kolu na Rujevici. Što se ostalih, redom tiče, drugoplasirana Mađarska morala bi u gostima pobijediti Wales jer joj svaki drugi rezultat možda ne bi odgovarao. Porazom od Walesa naši susjedi bi gotovo sigurno ispali, jer se pretpostavlja da će Velšani dobiti Azerbajdžan. U cijelu priču upliće se Slovačka koja nakon Rujevice doma dočekuje Azerbajdžan. U pravilu, Slovaci moraju kod nas igrati na pobjedu, jer joj samo tri boda s fenjerašem skupine vrlo vjerojatno neće biti dovoljna, stoga je Wales u najboljoj situaciji.

Skupina F

Skupinu F Španjolci mogu zaključati eventualnom pobjedom u Švedskoj u utorak, a u studenom će imati dovoljno prilike za popravak budući da kod kuće igraju s Maltom i Rumunjskom. Za drugo mjesto će biti velike borbe. Uspije li Švedska izvući nešto sa Španjolcima bit će dobro, jer vrebaju Rumunji i Norvežani. Rumunjska ima dosta toga u svojim rukama jer kod kuće imaju i Norvešku i Švedsku, a i Norvežani i Šveđani još kod sebe doma imaju otpisane Farske Otoke. Znamo, zvuči i ovo dosta komplicirano, a tako i jest.

Skupina G

Skupinu G zatvorili su Poljaci koji su se plasirali, a na korak do drugog mjesta s pet bodova prednosti nad Makedoncima i Slovencima je Austrija. Austrijanci imaju Makedonce kod kuće, a izgube li, sve bi trebali riješiti u zadnjem kolu kad idu u goste Latviji koja je bez boda. Makedonci imaju osigurane dodatne kvalifikacije kroz Ligu nacija, a Slovenija tamo ne može doći. Sastav Matjaža Keka odigrao je izuzetno lošu Ligu nacija. Izrael također može u playoff.

Skupina H

Pobjednik večerašnjeg dvoboja Francuske i Turske plasirat će se na Euro, a u slučaju remija u priču se uključuju Islanđani koji bi trebali slaviti protiv Andore. Loše je za Island to što u studenom mora na dva gostovanja, u Tursku i Moldaviju pa će Turci imati priliku za popravni ako kiksaju protiv Francuske. Oni pak u studenom imaju Moldavce kući i Albance vani pa je za očekivati da će i Turska i Francuska iz skupine osigurati Euro.

Skupina I

Dok skupinu I ne moramo previše otvarati iz razloga jer su se i Belgija i Rusija kvalificirale, a Škotska osigurala doigravanje kroz Ligu nacija, stvari se opet kompliciraju u onoj posljednjoj, skupini J. Tamo su Talijani sigurni, a za drugo mjesto bore se Finska, Armenija i BiH. Zmajevi večeras idu u Grčku, a još važniji će biti ogled Finske i Armenije. Naši susjedi tu priželjkuju remi, koji bi im uz slavlje u Ateni donio potpuni priključak dva kola prije kraja. Izgubi li Bosna i Hercegovina, a Finci primjerice slome Armence, pobjeda protiv Finske u Zenici neće značiti gotovo ništa za sastav Roberta Prosinečkog. Situacija im je ionako dosta nezavidna jer će u studenom dočekati Talijane dok će istoga dana Finci tek morati odraditi posao kod kuće s Lihtenštajnom. BiH, baš kao i Finska ima osigurano doigravanje kroz Ligu nacija.

Linker
21. travanj 2024 03:05