REUTERS
VELIKE PROMJENE U MOMČADI

SLOVACI NAJAVLJUJU NAJGORI SCENARIJ NA KOJI KOD NAS NITKO NI NE POMIŠLJA U Hrvatsku idemo po pobjedu i onda sve imamo u svojim rukama!

SLOVAČKA “Sokolovi” su se oporavili od fijaska, a nova zvijezda momčadi je 19-godišnji napadač Žiline Róbert Boženík, koji je zabio golove Mađarskoj i Paragvaju
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 16. listopad 2019. 13:29

Što se u životu slovačke reprezentacije promijenilo u razdoblju od mjesec dana, preciznije od “crnog” 6. rujna, kada su im Vlašić, Perišić, Petković i Lovren napunili mrežu na trnavskoj City Areni?

Za početak, Slovaci su u naredne tri utakmice ostali neporaženi, što im je najduži niz bez poraza još od proljeća 2018. Tri dana nakon debakla protiv Hrvatske u Budimpešti su pobijedili Mađarsku (2-1), a u ovom mini-ciklusu spojili dva identična remija (1-1), u Trnavi protiv Walesa te u Bratislavi u prijateljskoj utakmici protiv Paragvaja.

Rezultati i nisu loši s obzirom na činjenicu da je izbornik Pavel Hapal u dvije utakmice isprobao ukupno 27 igrača. I da je Paragvaj doživljen više kao revijalka za svečano otvaranje stadiona Tehelné pole, na kojem su se od reprezentacije oprostili Martin Škrtel (34), Adam Nemec (34) i Tomáš Hubočan (34), nego kao generalna provjera za posljednji paket kvalifikacijskih utakmica. Slovačka će u studenome prvo ići na Rujevicu, a tri dana kasnije dočekati Azerbajdžan.

- Drago mi je što nismo izgubili i što smo imali prilike vidjeti igrače koji nisu dobili toliko prostora u kvalifikacijama. Neki su ugodno iznenadili, neki malo manje. Dokazali smo da možemo stvoriti opasne situacije, iako nam je nedostajalo još više agresivnosti - analizirao je Hapal nakon Paragvaja.

“Albirroji” je zabio Robert Boženík, 19-godišnjak koji je potpisao i pobjednički gol protiv Mađarske. Napadač iz Žiline dobiva sve više prilika i dobro ih koristi, uz napomenu da u slovačkom prvenstvu ove sezone ima više asistencija (4) nego golova (3). Protiv Paragvaja je odlično primio loptu u kaznenom prostoru, okrenuo se i hladnokrvno matirao vratara Fernándeza.

- Uvijek govorim igračima da je prvi dodir s loptom najvažniji. Savršeno je završio tu akciju, a tijekom utakmice je dobro radio, trčao i bio odlučan - nahvalio je Hapal novu zvijezdu reprezentacije.

Obranama se istaknuo Dominik Greif (22) iz Slovana, a dobre su recenzije novinara pokupili i krilo Lukáš Haraslín te centralni veznjak Lászo Bénes koji je asistirao Boženíku.

I dok je Hapal u Bratislavi dobio odgovore na neka pitanja, indikativna je za Hrvatsku i slovačka postava protiv Walesa. Nakon poraza od Hrvatske najveće su se promjene dogodile u obrani, gdje je desnog beka Valjenta zamijenio Pekarík, a stopera Vavra Gyömbér. Također, mjesto je u prvih 11 u toj utakmici izgubio Ondrej Duda, koji je u međuvremenu i u Herthi preselio na klupu.

Dionice u klubovima sigurno će utjecati na sastav za Hrvatsku, gdje će Slovačka, kaže Hapal, ići po pobjedu.

- Nisam ih gledao protiv Walesa, vidio sam samo da je bila duga sudačka nadoknada. Najgori scenarij bio bi da tamo izgubimo, ali o tome sada ni ne razmišljamo. Ako dobijemo, još uvijek imamo sve u svojim rukama.

Linker
19. travanj 2024 14:46