REUTERS/Bernadett Szabo
SASTAV ZA RIJEKU

SLOVAČKI IZBORNIK SPREMA IZNENAĐENJE ZA DALIĆA I VATRENE Tajni adut za presudnu utakmicu napadač koji za klub nije zabio skoro dva mjeseca!?

SASTAV ZA RIJEKU Hapal traži napadača za gostovanje kod svjetskog doprvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. studeni 2019. 09:17

Znamo za Hamšika, Škriniara, vratara Dubravku, nisu široj javnosti nepoznati niti Pekarik i Duda iz Herthe, Kucka iz Parme, Lobotka iz Celte...

Imaju oni igrača u jakim ligama, ne u najjačim klubovima kao Hrvatska, ali na popisu izbornika Hapala tek su dvojica iz Slovačke, i jedan iz Češke lige, uz dvojicu iz poljske Ekstraklase. “Čeh” je David Hancko iz praške Sparte, izvjesni lijevi bek u dvoboju s Hrvatskom, jedan od dvojice Slovaka je Dominik Greif, pričuvni vratar iz Slovana, koji će teško doći na red pokraj nedodirljivog Dubravke.

Ušao nakon Hrvatske

Taj drugi igrač iz domaće lige jest Robert Boženik. Ima 19 godina igra u Žilini i mnogi ga u Češkoj predstavljaju kao vrlo izglednu opciju za prvih 11 protiv Hrvatske. Iako je mladi napadač ove sezone u ligi zabio tek tri gola. A zadnji 21. rujna! No, njegov su adut utakmice za reprezentaciju, postigao je dva gola u zadnje tri utakmice, zabio je Mađarskoj u pobjedi Slovaka 2:1 i Paragvaju u prijateljskom dvoboju. Njemu se, zapravo, perspektiva otvorila upravo nakon utakmice s Hrvatskom. Tada je susret u špici započeo Duda, ali Boženik je ušao na poluvremenu i odonda je prva opcija. Alternative i nisu nešto. Jan Duriš igra u Anorthosisu, nije u nekoj velikoj formi također, pa je u Slovačkoj odjeknula vijest da je Samuel Mraz (!) zabio dva gola za Bröndby u nedjeljnom dvoboju s Esbjergom u. Taj “hladni napadač” probudio se u pravi tren, pa bi možda on mogao biti iznenađenje za Dalića?

- Nije me bilo neko vrijeme u reprezentaciji, sretan sam što sam opet ovdje. Drago mi je i da je Robert ovdje, da ćemo dobro surađivati. Ne gledam to kao dvoboj nas dvojice za mjesto u momčadi, moramo misliti na reprezentaciju, ne na osobni učinak, jer važan je konačan rezultat. Ali vjerujem kako izbornik neće pogriješiti stavi li jednoga od nas dvojice - kazao je Mraz po dolasku u kamp u Šamorinu.

Mraz je četiri godine stariji od Boženika, ranije je također igrao u Žilini.

- Kad sam ja igrao u juniorima, divio sam se Samuelu. Dobro je što je pronašao klub u kojem igra (inače je igrač Empolija na posudbi u Danskoj, nap. a.) i drago mi je da je ovdje s nama. Nije važno tko će od nas dvojice započeti utakmicu, ako ćemo započeti, važno je samo da na kraju ostvarimo ono zbog čega igramo kvalifikacije - sličnom je mjerom uzvratio i Boženik.

Nameće se Valjent

Dakle, kao što vidite, nema Hapal neki strašan arsenal u samoj špici napada, ali, naravno, ne odlučuju uvijek samo ekstra napadači, kao što se sjećamo da su Hrvatskoj važne golove zabijali i napadači puno nižeg renomea.

Druga dvojba, prema slovačkim kolegama, jest tko će uz Škriniara činiti stoperski dvojac. Prva je opcija obično Denis Vavro, no kako on ove sezone baš i ne igra u Laziju, nameće se Martin Valjent. Igra standardno u Mallorci, u Primeri, odigrao je sve minute ove sezone, sudjelovao i u pobjedi protiv Reala. Njegov je minus što je prvu natjecateljsku utakmicu za Slovake odigrao baš protiv Hrvatske u Trnavi. Tada je igrao desnog beka, nije se baš iskazao, no prirodno je stoper, otada su prošla dva mjeseca, pa se u Slovačkoj kalkulira da će on biti ‘taj’.

Zamišljeni izbornik

U ostataku momčadi ne bi trebalo biti previše iznenađenja. Desni bok trebao bi zauzeti iskusni Pekarik, koji se još vraća u ritam nakon ozljeda, lijevo bi mogao biti Hancko. U sredini pouzdani Lobotka i Kucka, ispred njih Hamšik, a naprijed, vjerojatno, Rusniak i Mak, uz tu dvojbu tko u napadu. Ali jučer je tek bio utorak, izbornik Hapal djeluje zamišljeno, kao da razmišlja o nekom iznenađenju.

Linker
19. travanj 2024 12:00