Denis Doyle/Getty Images
NIJE MU SJELA ODLUKA

ŠOKANTNO SMIJENJENI IZBORNIK ŠPANJOLSKE POSLAO ODVJETNIKE U SAVEZ Evo kako je došlo do smjene koja je iznenadila apsolutno sve

ŠPANJOLSKA Negdašnji svjetski i europski prvaci na vrlo dojmljiv način završili kvalifikacije, a dan kasnije dogodila se nova promjena na klupi
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 21. studeni 2019. 09:59

U Španjolskoj se sve činilo idiličnim dok su njeni nogometaši u ponedjeljak navečer vodili s 5:0 protiv Rumunjske, samo tri dana nakon što su do vrha napunili Maltu isprativši ju sa 7:0. Poslije zadnjeg zvižduka na madridskom Wanda Metropolitanu, navijači i novinari bili su uvjereni kako je 42-godišnji Robert Moreno prava osoba za voditi Španjolsku za sedam mjeseci na Europskom prvenstvu.

No više od ikog drugog, to je mislio sam Moreno, nekadašnji pomoćnik Luisa Enriquea.

Ali visoki trijumf nad Rumunjima, i potvrda prvog mjesta u skupini sa Švedskom i Norveškom, bio je zapravo njegov oproštaj. Sa suzama u očima otišao je sa stadiona odbivši stati pred kameru na travnjaku, te otkazavši konferenciju za medije. Igrači podno stadiona izlazili su bez izjava. Vijest o povratku Enrique na klupu širila se poput požara u hladnoj noći.

Neočekivana odluka

- Luis Enrique se vraća na mjesto izbornika. Svi su znali da će mu vrata biti otvorena ako se poželi vratiti - rekao je predsjednik saveza Luis Rubiales na izvanrednoj konferenciji, samo dan nakon završenih kvalifikacija za Euro.

GIJON, SPAIN - SEPTEMBER 08: Robert Moreno of Spain looks on during the UEFA Euro 2020 qualifier match between Spain and Faroe Islands at Estadio Municipal El Molinon on September 08, 2019 in Gijon, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Robert Moreno

- Zahvalni smo Robertu na odrađenom poslu no lider ovog projekta je Enrique.

Nitko nije očekivao da će 49-godišnji Enrique zatražiti povratak nakon što je u ožujku zbog bolesti kćerke odstupio prepustivši mjesto svom pomoćniku Morenu. Kada je djevojčica preminula Enrique se u lipnju definitivno povukao, a Moreno bio imenovan izbornikom. Tada je izjavio da se “spreman maknuti u stranu” poželi li se Enrique vratiti.

Vodio je zatim Španjolsku u 9 utakmica, upisavši 7 pobjede i 2 remija, uz gol razliku 29:4. Potpisao je ugovor do kraja srpnja, odnosno završetka Europskog prvenstva.

- Moreno je trebao voditi reprezentaciju na Euru, osim ako se vrati Enrique - napomenuo je Rubiales.

Sam Moreno je izvijestio Rubialesa i sportskog direktora Josea Francisca Molinu kako je razgovarao s Enriqueom i da mu je ovaj rekao kako želi natrag reprezentaciju.

- Moreno nas je zatim na dan utakmice s Rumunjskom zatražio razlaz jer ne želi stajati na putu Enriqueu - rekao je Rubiales.

Enrique je, navodno, predsjedniku zahvalio na ispunjenom obećanju datom prije pet mjeseci. Bili su ga doveli nakon ispadanja u osmini finala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji a s namjerom da ostane do kraja Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine. To su trebale biti četiri godine tijekom kojih je nekadašnji trener Barcelone trebao odvesti Španjolsku na prvi europski tron poslije 2012. godine.

Moreno, međutim, nije dobro prihvatio odluku saveza. Umjesto njega su se na zakazanom sastanku u utorak pojavila dvojica odvjetnika. Oni će se pozabaviti Morenovim važećim ugovorom. Tim činom dodatno je pokazao da se ne namjerava zadržati ondje. Savez slučaj želi zaključiti do 1. siječnja.

LUIS ENRIQUE NA KLUPI FURIJE

Engleska - Španjolska 1:2

Španjolska - Hrvatska 6:0

Wales - Španjolska 1:4

Španjolska - Engleska 2:3

Hrvatska - Španjolska 3:2

Španjolska - BiH 1:0

Španjolska - Norveška 2:1

Ukupno 7 5 0 2 19:9

ROBERTO MORENO NA KLUPI FURIJE

Malta - Španjolska 0:2

Farski Otoci - Španjolska 1:4

Španjolska - Švedska 3:0

Rumunjska - Španjolska 1:2

Španjolska - Farski Otoci 4:0

Norveška - Španjolska 1:1

Švedska - Španjolska 1:1

Španjolska - Malta 7:0

Španjolska - Rumunjska 5:0

Ukupno 9 7 2 0 29:4

Linker
23. travanj 2024 10:21