Laurence Griffiths/Getty Images
EURO 2020

TEŽAK PUT DO EUROPSKOG PRVENSTVA ZA VATRENE Hrvatska se nalazi na drugom mjestu, ali stvari bi se već sutra mogle dodatno zakomplicirati

Piše: Frane VulasObjavljeno: 10. lipanj 2019. 23:53

Hrvatska se protiv Walesa vratila pobjedama, ima isti broj bodova kao i lider skupine Mađarska. Međutim, još dugo će nas pratiti kiks u Budimpešti. Trenutna tablica daje ponešto iskrivljenu sliku. Dok sutra navečer nastupa tek u prijateljskom susretu protiv Tunisa u Varaždinu (20.45 sati, prijenos Nova TV), Hrvatska bi za to vrijeme mogla pasti na treće mjesto skupine, javlja Slobodna Dalmacija.

A možda bi tada već čak četiri momčadi na vrhu skupine mogle imati po šest bodova. Naime, Wales i Slovačka odigrali su po utakmicu manje i stupit će tada opet na scenu. Sutra navečer s Mađarima i nama bodovno bi se mogli izjednačiti i Slovaci i Velšani što bi sve posve zakompliciralo.

Važna pobjeda u Osijeku, solidna igra koja je definitivno napredak u odnosu na Budimpeštu i jedva izborenu pobjedu nad Azerbajdžanom, pogotovo s obzirom na brojne izostanke, te osvojena tri boda su korak bliže Euru. Umjetnički dojam u nepotrebno nervoznoj završnici je manje bitan. A Wales s Garethom Baleom je definitivno opasan protivnik. Međutim, tek manji dio posla svjetski viceprvaci su napravili da bi se plasirali na Euro. Nakon trijumfa Mađarske u Azerbajdžanu na drugom smo mjestu u skupini koje također vodi na Euro, sa istim brojem bodova i identičnom gol razlikom kao i sjeverni susjedi (plus jedan), ali slabijim međusobnim skorom. Međutim, već sutra navečer mogli bismo biti na trećem mjestu skupine.

Ako Slovaci slave u Azerbajdžanu što je očekivano jer na papiru su favoriti, pretekli bi također Hrvatsku. Imali bi također šest bodova, ali i bolju gol razliku. A u slučaju da Wales slavi u Mađarskoj i oni bi došli do šest bodova. Kao svjetski viceprvaci i dalje bismo bili naravno favoriti skupine. Međutim, već dugo ne blistamo, a u rujnu nam slijede dva neugodna gostovanja, prvo u Slovačkoj, pa u Azerbajdžanu. Baš je nakon remija u Azerbajdžanu u rujnu 2015. godine te potom poraza u Norveškoj smijenjen tadašnji izbornik Niko Kovač. Zlatko Dalić sigurno ima mnogo veće kredite. No, dogodi li nam se opet neki crni rujan zakomplicirat ćemo potpuno put prema Euru.

Simptomatično je da ne ide sve glatko ni svjetskim prvacima Francuzima koji su u Turskoj poraženi bez ispaljenog metka (2:0 za domaćine). I doslovno, jer u 90 minuta nisu uputili nijedan udarac u okvir protivničkog gola. To im se prvi put dogodilo u zadnjih deset godina. S druge strane da je bilo više koncentracije i manje sebičnosti Kramarića, vjerojatno bi Hrvatska lakše, uz manje nervoze došla do slavlja u Gradskom vrtu. Zbog toga ne trebamo biti kritički nastrojeni u pobjedama.

Najbolje dvije reprezentacije skupine plasirat će se na Euro. Na završni turnir može se plasirati i kroz repesaž Lige nacija. Svaka Liga, A, B, C i D dat će po još jednog sudionika Eura, po sustavu polufinala (jedna utakmica), finale. Hrvatska je bila dio Lige A, a završila je na devetom mjestu na ukupnom rankingu Lige A. Ako se ne nađu četiri reprezentacije bolje plasirane od nas iz Lige A koje ne izbore direktan plasman na Euro, bit ćemo u play offu. Međutim, zašto komplicirano, ako može jednostavno.

Linker
02. svibanj 2024 19:55