Azerbajdžan
 Reuters/Andrew Couldridge
IDUĆI PROTIVNIK

TKO TO ČEKA HRVATSKU NAKON RAPSODIJE U SLOVAČKOJ? MOMČAD HRVATSKOG IZBORNIKA KOJA VRIJEDI PET PUTA MANJE OD DINAMA Ne spadaju u TOP reprezentacije...

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. rujan 2019. 21:16

Ukupna vrijednost kadra koji je Nikola Jurčević angažirao za utakmice Azerbajdžana s Walesom i Hrvatskom na Transfermarktu iznosi 14,78 milijuna eura. Potom se ozlijedio Rahil Mammadov pa se za 22 Azera iznos spustio na 14,38 milijuna eura. Prema procjeni TM-a, Azerbajdžan ima 91. najskuplji kadar od svih svjetskih reprezentacija, što je 17 pozicija bolje od stanja na FIFA ljestvici, gdje su u srpnju držali 108. mjesto. Jurčevićevi izabranici vrijede oko pet puta manje od igrača koje pod svojim vodstvom ima Dinamov trener Nenad Bjelica, a skuplji su i momci iz Rijeke, Hajduka i Osijeka.

Hirošima Kavkaza

No bez obzira na činjenicu da se na tržištu ne predstavljaju kao ozbiljnije društvo, Azere se nikako ne smije shvatiti olako. Velika većina Jurčevićevih izabranika dolazi iz domaćeg prvenstva, računajući i Mammadova, njih 17 igra za klubove članove Premyer Liqasija, elitnog azerbajdžanskog nogometnog ranga.

Sedmorica, najviše, igra ih za Karabah, najsnažniji klub u Azerbajdžanu, čiji kadar vrijedi više od reprezentativnog, ukupno 23,05 milijuna eura. No Karabah je ipak legija stranaca, ukupno 11 inozemaca brani boje kluba u kojem je jedan od glavnih igrača - Hrvat. Filip Ozobić prošlog je ljeta redove Gabale zamijenio Karabahovim, napravivši jedan od najzvučnijih unutarazerbajdžanskih transfera.

Taj Karabah nije bezazlen klub. Drugi najtrofejniji klub u državi nakon Neftčija, ove se sezone i šestu godinu zaredom probio u skupine UEFA-inih natjecanja. Peti je put u Europskoj ligi, gdje je triput završio posljednji u skupini, dok je 2016. bio treći, ostavivši iza sebe na ljestvici Slovan iz Libereca. Karabah je u sezoni 2017./18. igrao i u skupini Lige prvaka, nakon što je u play-off rundi izbacio danski FC Kopenhagen. Roma i Chelsea u oba su dvoboja bili prejaki, ali je zato azerski prvak u oba sudara s madridskim Atleticom ostao neporažen. Ove ih sezone u Euroligi čekaju sudari sa Sevillom, Dudelangeom i APOEL-om, ciparskom momčadi koja ih je zaustavila u 3. kvalifikacijskom kolu Lige prvaka.

U tom Karabahu prepunom stranaca Jurčevićevi momci uopće ne igraju nevažnu ulogu. Mahir Emreli prvi je strijelac momčadi ove sezone s tri pogotka u svim natjecanjima, a u tih 11 utakmica upisao je i četiri asistencije. Maksim Medvedev standardan je na desnom beku, Mammadov na stoperu, Richard Almeida u sredini terena, a vrlo dobru minutažu imaju i krilni napadač Araz Abdulajev i defenzivni vezni Gara Garajev.

U drugom je planu tek pričuvni vratar Šahrudin Mahamadalijev, koji je dolaskom Asmira Begovića iz Bournemoutha na posudbu postao treći čuvar mreže kluba koji dolazi iz Agdama, grada duhova koji zovu i Hirošima Kavkaza. Zbog rata u Nagorno Karabahu, koji se na hrvatskom zove i Gorski Karabah, od 1993. dom je nogometnog kluba Karabah glavni grad Baku. Još četiri azerska prvoligaša od njih ukupno osam u elitnom rangu, Neftči (4 igrača), Sabah (3), Sabail (2) i Zira (1), imaju predstavnike u izabranoj vrsti.

Iz 2. i 3. njemačke lige

Šestorica aktualnih reprezentativaca Azerbajdžana za život zarađuju i inozemstvu. Najistaknutiji je 23-godišnji napadač Ramil Šejdajev, član moskovskog Dynama, 11-plasirane momčadi ruskog prvenstva. Šejdajevu ne ide najbolje, nakon što je bio standardan u početnih šest kola i uspio je upisati samo jednu asistenciju, u posljednja je dva kola zabetoniran na klupu. Šejdajev je, inače, produkt nogometne škole Zenita iz St. Peterburga, otac mu je Azer, majka Ruskinja, pa je za Rusiju igrao zaključno s U-21 reprezentacijom. Onda se predomislio, od 2016. je seniorski reprezentativac Azerbajdžana.

Dvojica su igrača u Njemačkoj, Dimitrij Nazarov i Rufat Dadašov. Nazarov je standardni ofenzivi drugoligaša Erzgebirgea, zabio je dva gola u početnih pet kola 2. Bundeslige, a centarfor Rufat Dadašov u trećeligašu Preussen Münsteru (jedan gol u sedam kola ove sezone). U kadru je i njegov mlađi brat Renat, inače rođen u Njemačkoj.

Kupovina Wolvesa

Bio je u RB Leipzigu i Eintrachtu iz Frankfurta, a ovog ljeta engleski premierligaš Wolverhampton uzeo ga je iz Estorila pa proslijedio na posudbu natrag u Portugal, ali u Pacos Ferreiru. Propustio je Renat Dadašov prva dva kola, no u posljednja dva imao je ulogu prve špice. Bez opipljivog učinka.

Pričuvni vratar reprezentacije Emil Balajev prvi je čuvar mreže kazahstanskog Tobola, dok je desni bek Pavel Pašajev stalni član udarnih 11 četvrtoplasirane momčadi ukrajinskog prvenstva Oleksandrije.

Nisu družina koje se treba bojati, ali svakako ih treba respektirati.

Linker
27. travanj 2024 05:15