Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
SVI MOGUĆI RASPLETI

TREBA NAM JOŠ JEDAN BOD No, čak i da izgubimo od Slovaka i završimo treći u skupini, dobili bi još jednu šansu za Euro!

KALKULACIJE Hrvatska na Euro može i s porazom od Slovačke, ali bolje se ne igrati
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. listopad 2019. 01:41

Prva meč-lopta nije iskorištena, ostala je druga. Hrvatska 16. studenoga u Rijeci igra utakmicu vrijednu Eura 2020. Ako dobije ili remizira ide na Euro, ako izgubi čeka je ždrijeb dodatnih kvalifikacija 22. studenoga u Nyonu pa krajem ožujka i polufinalna, možda i finalna utakmica A-razreda za plasman na EP.

Može Hrvatska i bez ijednog boda stići do Eura, ali na takav rasplet ipak ne treba previše računati. Vatreni su sada na 14 bodova, Mađarska ih ima 12, Slovačka 10, a Wales 8. Da bi tih 14 bilo dostatno za jedno od prva dva mjesta u skupini, postoji nekoliko opcija. Wales u svakom slučaju više ne može biti plasiran bolje od Dalićeve momčadi, koju na ljestvici mogu zajedno preskočiti samo Mađarska i Slovačka, jer su Hrvati bolji u međusobnim ogledima s Velšanima, koji maksimalno mogu doći do 14 bodova, koliko ih Hrvatska već ima.

Ako Slovačka nakon Hrvatske kod kuće u posljednjem kolu ne dobije Azerbajdžan, Dalićeva momčad sigurno ide na Euro, jer je u tom slučaju na ljestvici može preskočiti još samo Mađarska. Naravno, uzevši u obzir da Slovačka neće svladati Hrvatsku rezultatom 4:0 ili većim. Ako Slovaci i dobiju i Hrvate i Azere, s kojima igraju 19. studenoga, onda će presudna za budućnost Vatrenih biti druga utakmica koja se igra tog dana. U takvom raspletu navijali bi hrvatski navijači za Wales u dvoboju s Mađarskom u Cardiffu, jer kad bi gosti dobili tu utakmicu, onda bi Hrvatska završila na trećem mjestu iza Slovačke i Mađarske. Kada Velšani ne bi izgubili, Hrvatska bi išla na EP.

Komplicirano? Malo jest, zato i ne treba ulaziti u takve dubioze. Dosad je Hrvatska odigrala 34 domaće utakmice u kvalifikacijama za europska prvenstva i nijednu nije izgubila. Neka niz nastavi i 16. studenoga i bit će to priča s happy endom, šestim hrvatskim plasmanom na završno kontinentalno natjecanje.

Linker
21. travanj 2024 18:20