Zlatko Dalić
 REUTERS/Radovan Stoklasa
EUFORIJA NA KRAJU KVALIFIKACIJA

NAPOKON JE GOTOVO, HRVATSKA RIJETKO VIĐENIM PREOKRETOM IZBORILA EURO! Slovaci su zabili, a onda je Zlatko Dalić povukao potez kvalifikacija

Hrvatska je na Rujevici odigrala maestralnu utakmicu i plasirala se na EURO 2020 pobjedom protiv Slovačke od 3:1! Šokirali su Slovaci hrvatske navijače i poveli u prvome dijelu, ali u nastavku nije bilo dileme... Golove su postigli Vlašić, Petković i Perišić te osigurali Vatrenima novo veliko natjecanje. Čestitke Daliću i drušvu!!!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. studeni 2019. 19:00

HRVATSKA - SLOVAČKA 3:1 (Vlašić 56', Petković 60', Perišić 74' / Boženik 32')

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Jedvaj, Ćaleta-Car, Perić, Barišić - Modrić, Brozović - Rebić, Vlašić (od 75' Kovačić), Perišić (od 82' Oršić) - Petković

Izbornik: Zlatko Dalić

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka - Pekarik, Vavro, Škrinjar, Hancko - Kucka (od 79' Hrošovski), Lobotka, Hamšik - Rusnak (od 63' Haraslin), Boženik (od 72. Duriš), Mak

Izbornik: Pavel Hapal

RIJEKA Stadion HNK Rijeka Gledatelja 8.212 Sudac: Clement Turpin (Francuska)

Hrvatska je na Europskom prvenstvu! U odlučnoj, najvažnijoj utakmici ove godine Vatreni su uspjeli trijumfirati i još jednom pokazati da su najbolji baš onda kada to treba biti. To već postaje krasna tradicija, neka se očuva. Nije moglo bez drame, i na to smo navikli. Slovaci su vodili, bilo je malo brige, ali ona je nestala početkom drugog poluvremena kad su Vlašić i Petković riješili sve dvojbe i odveli viceprvake svijeta na još jedno veliko natjecanje. Sve je na koncu lijepim pogotkom potvrdio Perišić. Ovo je Vatrenima peto veliko natjecanje zaredom, jedanaesto ukupno. Propustili smo samo Euro 2000. i Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Uspjesi hrvatske reprezentacije su kontinuirani, stalno smo tu, među najboljima. Bilo bi, doduše, dobro zbog tlaka hrvatskih navijača da se u kvalifikacijama priča riješi prije, da se ne treba tresti do posljednje utakmice, da se ne gube bodovi, recimo, protiv Mađara ili Azera, ali dobro, kako se kaže, na kraju se mrtvi broje.

Nije bilo agresije Dalićeve vrste kakvu smo očekivali. Prva dionica prošla je u nekakvom usporenom ritmu, u naoko dominaciji Vatrenih koja nije bila konkretizirana. Kao da nije bilo onog potrebnog naboja koji bi slomio Slovake. Momčad Pavela Hapela opekla se na prvoj utakmici u Trnavi, u onom teškom porazu. Zato je na Rujevici bila mnogo opreznija i čvršća, bezobraznija, nije bila nalik onoj mekanoj momčadi koju smo porazili s 4:0. Za takvu Slovačku u prvom dijelu nismo nalazili rješenja, makar se mora priznati da su Hrvati imali mnogo više poluprilika i prilika.

Nakon što se na samom početku utakmice, nakon asistencije Petkovića, Modrić našao u prilici koju je zaustavio slovački blok, mislili smo da će stvari na Rujevici brzo biti riješene. No, bio je to samo privid. Nakon kapetanove mogućnosti za poentiranje igra se nekako razvodnila, kao da su se obje vrste bojale praznih pušaka. Ipak, počevši s dvadesetom minutom počela su zanimljiva događanja.

Prvo je nakon centaršuta Jedvaja s nekih osam-devet metara promašio Petković. Kao da nije bio siguran treba li pucati volejom ili škaricama, izvesti nešto atraktivno ili samo sprovesti loptu u mrežu. Na koncu, nije dobro pucao. Ta akcija bila je znak za minute koje su potpuno pripadale Hrvatskoj. Vlašić je četiri minute nakon promašaja Petkovića asistirao Brozoviću koju s vrha šesnaesterca šalje loptu pokraj lijeve vratnice vratara Dubravke. Minuti kasnije nakon centaršuta Jedvaja, Vlašić s nekih desetak metara puca glavom, dobro, ali Dubravka vršcima prstiju loptu gura u korner. Ubrzo pokušava i Perišić. ali lopta završava u bloku.

Onda se pojavljuju prvi znaci slovačkog buđenja. Pekarik je pobjegao Rebiću, ušao u šesnaesterac iskosa, ali je njegov udarac obranio Livaković. No dvije minute kasnije, ništa nije mogao kod pogotka Boženika. Mogla je Hrvatska poravnati nakon što je Perišić pucao glavom s pet metara, ali pogodio je Dubravku. Još je jednom do kraja prvog poluvremena udarcem pokušao Petković, ali ni Slovaci nisu ostali dužni, Kucka je opalio preko grede, a Boženikov udarac odlično je obranio Livaković.

Početkom druge dionice Petković je iz gužve pucao, ali od bloka se lopta odbila do grede. A onda je uslijedio hrvatski uragan. U samo četiri minute izboreno je Europsko prvenstvo! Prvo je zabio Vlašić, onda Petković. Veliko slavlje moglo je početi.

Ubrzo je slijedio i drugi žuti karton za Maka, Vatreni su do kraja utakmice imali igrača više, zabili još jedan pogodak, imali su još dvije super prilike preko Brekala i Perišića i utakmicu su mirno priveli kraju.

Rujevica je slavila, "utakmica svih utakmica" u kvalifikacijama završila je trijumfalno.

HRVATSKA - SLOVAČKA 3:1 (Vlašić 56', Petković 60', Perišić 74' / Boženik 32')

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Barišić, Perić, Ćaleta-Car, Jedvaj - Brozović, Modrić - Perišić, Vlašić, Rebić - Petković

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka - Hancko, Škriniar, Vavro, Pekarik - Hamšik, Lobotka, Kucka - Mak, Rusnak, Boženik

----------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE! HRVATSKA SE PLASIRALA NA EURO!!! ČESTITKE VATRENIMA!

90'+3' - Kakva bombetina Josipa Brekala iz daljine! Silovito je opalio, vidi se da je željan gola, ali ispružio se Dubravka na golu i - mora se priznati - sjajno obranio!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Pokušao je sada i Mislav Oršić, ali odlazi to od bloka u korner.

88' - Ovo je bilo dramatično! Petković se iz nekog razloga našao u obrani i trebao je zatvoriti Haraslina, međutim slovački napadač koristi njegovu grešku i šutira po golu, a Livaković još jednom fantastično brani!

82' - Opet ovacije u Rijeci, ovog puta za strijelca trećega gola Ivana Perišića! A službeni je spiker vrlo duhovito najavio njegovu zamjenu, dinamovca Mislava Oršića, i to riječima - evo nogometaša koji je u posljednjem nastupu na Rujevici zabio hat-trick (referirajući se na pobjedu Dinama nad Rijekom od 5:0).

80' - Bravo za Brekala! Sjajno se mladi ofanzivni veznjak oslobodio svojih čuvara i opalio po golu, a slovački je vratar jedva uspio ukrotiti taj šut.

79' - Posljednju zamjenu radi Hapal. Izašao je Kucka, ušao je Patrik Hrosovsky.

79' - 'Požutio' je i Dubravka zbog nepotrebnog provociranja i prozivanja suca Turpina.

78' - Pa ovo je trebao biti pravi šah-mat u tri poteza! Petković za Modrića, Modrić za Perišića, a Perišić... umjesto u mrežu - prohujalo je to pored vratnice! Šteta, bio bi to sjajan pogodak.

75' - Ovacije na Rujevici! Dalić je izvadio Vlašića iz igre i omogućio mu 'standing ovation', a zamijenit će ga Mateo Kovačić.

74' - GOOOL! Barišić je maestralno predriblao Pekarika i zatim fantastično poslužio Perišića koji iz ove pozicije ne griješi i pogađa mrežu za 3:1!!!

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Ivan Perisic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

72' - Druga zamjena kod Slovaka. Izaći će strijelac Boženik, priliku dobiva Michal Duriš.

71' - Fantastična dijagonala Nikole Vlašića za Josipa Brekala, međutim Dubravka je ovo uspio zatvoriti. Šteta, lijepo je izgledala akcija hrvatskih nogometaša.

70' - Pokušaj Ivana Perišića iz slobodnjaka! Petković je izborio taj prekršaj u zoni udarca, Peršić je opalio, a slovački vratar hvata to u ruke.

66' - CRVENI KARTON ZA SLOVAČKU! Robert Mak je potpuno nepotrebno uhvatio za ruku Brekala koji ga je prošao, a francuski mu je sudac opravdano pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton! Hrvatska sada ima pogodak i igrača više do kraja utakmice.

63' - Hapal je shvatio da je vrijeme za reakciju. Umjesto Rusnaka u igri je Lukas Haraslin.

62' - I opet zicer za Vatrene! Barišić je isprve centrirao za Petkovića čiji udarac s pet metara brani Dubravka!

60' - GOOOL! Urodila je plodom kontra iz prethodne akcije! Modrić je izveo taj korner, a Petković je iz nebeski visokog skoka glavom pogodio bliži kut za preokret na Rujevici... e, ovo je Hrvatska na koju smo navikli!!!

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Slovakia - HNK Rijeka Stadium, Rijeka, Croatia - November 16, 2019  Croatia's Bruno Petkovic celebrates scoring their second goal        REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS
Dino Perić (lijevo) i Bruno Petković na Rujevici kontra Slovačke

59' - I još jedna velika prigoda Vatrenih! Sijevnula je kontra Hrvatske, Modrić je pronašao Brekala na desnoj strani koji se sjurio po boku, ali Lobotka je uspio izbaciti to u korner.

56' - GOOOL! Velike zasluge za ovaj gol idu sjajnome Dini Periću koji je prekinuo kontru i zatim odmah gurnuo Vlašića u šansu! Fantastični hrvatski veznjak sjurio se prema golu i lijepo plasirao s ruba šesnaesterca, udarac je bio prizeman i precizan, a Dubravka nije ovoga puta nije imao nikakve šanse... sjajan pogodak Nikole Vlašića za važno izjednačenje!!! Ajmooo!!!

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Nikola Vlasic , Stanislav Lobotka
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

54' - Nije išlo Rebića danas i odlučio se Dalić na prvu zamjenu. Umjesto Ante ulazi Josip Brekalo kako bi unio nered u slovačke redove.

53' - Izvrsnu šansu imao je Petković nakon kornera, a njegov šut od Kucke i vratnice odlazi u korner!

52' - I evo jedne kontre Slovaka! Mak se sjurio po lijevom boku i pokušao iznenaditi Livakovića s ruba šesnaesterca, ali dobro je to zatvorio Ćaleta-Car, prošao je udarac pored gola.

51' - Hrvatska je nastavila dominirati, a Slovaci igraju bunker te čekaju povoljnu situaciju za kontru. Plete se mreža oko Dubravkina gola, ali zasad bez pravih prigoda.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Rijeci. Nisu se odlučili na izmjene ni Dalić ni Hapal, nadajmo se da će se takva odluka odraziti povoljno za Vatrene.

RASPLET U HRVATSKOJ SKUPINI

U slučaju da Vatreni večeras izgube, Slovaci bi stigli na bod zaostatka, te došli u priliku da pobjedom protiv Azera u zadnjem kolu izbiju na čelo skupine E.

Hrvatska u tom slučaju više ne bi ovisila sama o sebi i za prolaz (drugo mjesto) bi joj bila potrebna pobjeda ili remi Walesa protiv Mađarske u zadnjem kolu.

U slučaju pobjede Mađarske protiv Walesa i dvije pobjede Slovačke (večeras i u utorak), Hrvatska bi plasman na EURO tražila u dodatnim kvalifikacijama, ili preko Lige nacija.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su sjajno ušli u najvažniju utakmicu kvalifikacija protiv Slovaka, nametnuli su inicijativu i nisu dopustili gostima da se približe Livakovićevim vratima. U toj su fazi prijetili sa svih pozicija i pogodak je visio u zraku. Gol je, doduše, pao - ali na drugoj strani. Ni iz čega je Slovačka povela, izigrana je naša obrana i Hrvatska je sada u vrlo nepovoljnoj situaciji. Mogli su Vatreni do kraja poluvremena doći do izjednačenja, međutim neprecizni su bili Perišić i Petković.

45'+1' - Što je sada propustio zabiti Petković! Jedvaj je ubacio s desne strane, ubačaj je prvo prošao pored Rebića koji to nije uspio zahvatiti, a zatim se Petković zbunio i s pet metara nije uspio pogoditi praznu mrežu! Šteta, malo je nedostajalo da sada dođemo do izjednačenja.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

45' - I opet prijete Slovaci i opet se istaknuo Livaković! Boženik je pobjegao našoj obrani i šutirao s ruba šesnaesterca, a Livaković brani to ispod grede!

43' - Drugi hrvatski igrač sa žutim kartonom je Ante Rebić. Prvo je izgubio loptu, a zatim je napravio prekršaj s leđa na Rusnaku.

39' - Bravo, Petkoviću! Brozović je pronašao napadača Dinama na rubu šesnaesterca koji iz teške pozicije fintom vara Vavru i zatim puca ljevicom, a Dubravka jedva jedvice brani taj udarac i izbija to u korner... Još jedna majstorija Brune Petkovića!

36' - Kakva je ovo šansa bila za Vatrene! Perišić je bio u skoku, a njegov udarac glavom s pet metara brani Dubravka! Ovo je bio zicer nad zicerima...

35' - Dvaput su sada prijetili naši i oba je puta udarac završio u bloku! Drže se nekako Slovaci, a sada je najvažnije da se među hrvatske redove ne uvuče panika...

32' - GOL! Pa je li ovo moguće... ni iz čega su poveli Slovaci. Duplim pasom Lobotka i Mak su izbacili pola naše obrane, Jedvaj je zatim zakasnio blokirati Lobotku čiji ubačaj koristi Boženik i pored Perića zabija s dva-tri metra pokraj nemoćnog Livakovića. Šok za Vatrene, ali sve je to još dostižno! Ajmo, ajmo!!!

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Slovakia - HNK Rijeka Stadium, Rijeka, Croatia - November 16, 2019  Slovakia's Robert Bozenik scores their first goal       REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

30' - I evo, kao da smo ih prozvali... zaprijetili su Slovaci prvi put tek u tridesetoj minuti. Ispali su Barišić i Rebić, pucao je Pekarik, ali brani to Livaković! U nastavku je iz daljine pokušao Kucka, međutim išlo je to daleko od gola.

29' - Uvjerljiva dominacija Hrvatske, posjed lopte je 61 % - 39 % za Vatrene. Sedam puta šutirali su naši, triput izvan okvira, dvaput u okvir, a još dvaput su ti udarci bili blokirani.

27' - Traje hrvatska rafalna paljba po Slovacima! Sada se Perišić sjajno izborio za udarac i šutirao s desetak metara iskosa, ali uspijeva to nekako blokirati slovačka obrana!

26' - I neće pa neće! Modrić je loptom 's očima' preko pola terena pronašao Vlašića koji odmah tuče glavom, a Dubravka to 'čupa' ispod grede!

25' - Pogodak visi u zraku! Rebić je napravio pomutnju u slovačkim redovima i prebacio do Perišića koji spušta za Vlašića, hrvatski veznjak šalje povratnu za Brozovića čiji udarac prolazi malo pored gola!

23' - 'Požutio' je sada i slovački nogometaš Mak zbog udaranja laktom Tina Jedvaja.

21' - I još jedna prilika za naše! Modrić je izveo korner, Ćaleta-Car je nadvisio svoje čuvare i tukao glavom, međutim uspio je to ukrotiti Dubravka.

20' - Sjajna šansa Vatrenih! Jedvaj je ubacio s desnog boka, a Petković se nije najbolje snašao, njegov udarac sa šest-sedam metara odlazi pored gola.

18' - Uspjeli su Slovaci sitnim prekršajima umrtviti kombinatoriku Vatrenih. S tribina odjekuje 'U boj! U boj! Za narod svoj!'...

13' - Umjesto Lobotke, prvi žuti karton na utakmici dobio je Ćaleta-Car zbog prekršaja na centru na Boženiku.

10' - Sijevnula je kontra Vatrenih! Petković je majstorski petom ostavio za Vlašića kojega na centru ruši Lobotka! Mogao je Turpin dodijeliti žuti karton ovdje, međutim nije se oglasio...

7' - Još jedan Perišićev udarac, ali više za statistiku... opalio je iz mrtvoga kuta i to ravno u Dubravku. S tribina odzvanja pjesma od prve minute, cijela Rujevica kao u transu pjeva "Lijepa li si" i fantastična je atmosfera u Rijeci!

6' - I opet prijeti Hrvatska! Petković je pronašao Modrića na vrhu šesnaesterca, Luka je prvo fingirao udarac, a odmah zatim i zapucao, ali završilo je to u bloku.

5' - Šansa za Vatrene! Modrić je izveo korner, poslao je loptu unatrag do Barišića koji šutira isprve, a udarac kroz šumu nogu nekako dolazi do Dubravke... počela su uzbuđenja u Rijeci!

3' - Sjajno su krenuli naši, lijepo su kombinirali Petković, Perišić i Brozović, no Hamšik i društvo uspjeli su raščistiti tu situaciju.

1' - Počela je utakmica na Rujevici. SRETNO, VATRENI!!!

----------------------------------------------------------

20.40: Igrači su istrčali na riječki travnjak. Izvedene su himne obiju reprezentacija i sve je spremno za najvažniju utakmicu kvalifikacija! AJMOOOOO!!!

20.35: Prema posljednjim informacijama kiša je stala, uvjeti su povoljni za igru i - ono najvažnije - teren je spreman za susret. Rujevicu će nositi oko 8000 grla, stadion je u potpunosti rasprodan već danima...

20.25: Izbornik Zlatko Dalić izjavio je uoči susreta:

- Sve je spremno. Svaki će igrač u početnoj postavi imati veliku potporu i dat će sve od sebe. Hrvatska ne smije igrati na remi protiv Slovaka. Nužno je igrati na pobjedu - jer to je naš stil!

20.10: Francuski arbitar Clement Turpin sudit će na Rujevici. Rođen je 16. svibnja 1982. godine u Oullinsu (Rhône), a FIFA-in sudac postao je 2010. godine.

Hrvatskoj A reprezentaciji sudit će drugi put, prethodno se radilo o prijateljskoj utakmicu u Rostovu 15. studenoga 2015. godine. Vatreni su tada svladali Rusiju 3:1. Bio je i na Svjetskom prvenstvu 2018., ali samo na dvije utakmice u skupinama.

FILE PHOTO: Soccer Football - Europa League Semi Final First Leg - Arsenal vs Atletico Madrid - Emirates Stadium, London, Britain - April 26, 2018   Referee Clement Turpin gestures   Action Images via Reuters/Andrew Couldridge/File Photo
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge/File Photo

Zanimljivo je da je dvaput sudio u Vinkovcima. Jednom se radilo o utakmici mladih reprezentacija Hrvatska i Engleske u play-offu za Euro, koja je završila loše za nas 1:2, u listopadu 2014. godine, a prije toga 22. srpnja 2010. godine Cibaliji u 2. kvalifikacijskom kolu Europske lige s Cliftonvilleom iz Sjeverne Irske (0:0). Vinkovčani su ispali zbog prethodnog poraza gostima.

U biografiji mu stoji i dvoboj Inter - Hajduk 9. kolovoza 2012. godine koji je završio pobjedom Splićana na San Siru 2:0. No, prije toga su Bijeli na Poljudu poraženi 3:0. Dakle, Hrvati dosad s Turpinom imaju dvije pobjede, te po jedan remi i poraz. (Dražen Antolić)

SN
SN

19.20: Objavljeni su službeni sastavi! Kako je i najavljeno, Ante Rebić igra od prve minute u kombinaciji s Ivanom Perišićem, a Zlatko Dalić je zbog izostanaka Lovrena i Vide bio prisiljen u vatru poslati najneiskusniji obrambeni dvojac u povijesti reprezentacije.

Dino Perić večeras debitira, unutra je i Duje Ćaleta-Car, a zajedno su dosad upisali 218 minuta za A vrstu.

18.30: Ivan Gudelj, velikan Hajduka i bivši izbornik reprezentacije U-19, komentira za SN:

- Mislim da Rebić bez obzira na minutažu u Milanu, u kojemu nije dobio pravu prigodu i gdje bi apsolutno trebao igrati jer je doveden kao pojačanje, može biti starter protiv Slovačke. Svojom igrom na prethodnom Svjetskom prvenstvu i igrama u Eintrachtu iz Frankfurta pokazao je svoju kvalitetu. Ante treba početi utakmicu, nema nikakve dvojbe, jer on posjeduje nevjerojatnu snagu i prodornost koja je reprezentaciji potrebna. Mislim da je izbornik Dalić to prepoznao, isto kao i Niko Kovač ranije. Ova faza u Milanu je po meni prolazna, on će se sigurno izboriti za mjesto, a u reprezentaciji treba početi ovaj susret.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - AUGUST 29:  Ante Rebic of Frankfurt warms up for the second leg of the UEFA Europa League playoff match between Eintracht Frankfurt and Racing Club de Strasbourg at Commerzbank Arena on August 29, 2019 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Alex Grimm/Getty Images

18.00: Kako je Hrvatska prolazila u kvalifikacijama na domaćem terenu protiv trećih nositelja?

1. U kvalifikacijama za SP 2014. godine u Zagrebu poraženi smo od Belgije, reprezentacije koja je onda bila treći nositelj, a moglo bi se reći da je tada počeo njihov uspon sve do današnjega prvoga mjesta na FIFA-inoj ljestvici. Treći pot je nudio zamke, a tada je to bila Belgija. Hrvatsku je tada vodio Igor Štimac koji je u konačnici smijenjen nakon poraza u Škotskoj, a kroz dodatne kvalifikacije uspješno nas je preko Norveške do SP-a u Brazilu odveo Niko Kovač.

2. Upisana su još tri remija s trećim nositeljima, protivnicima koji nisu bili nimalo bezazleni, a to su potvrdili i rezultatima u Zagrebu. U kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj Zlatko Kranjčar odigrao je 2:2 s Bugarima, a u idućem ciklusu s neugodnim Rusima Slaven Bilić potpisao je remi 0:0. No, u kvalifikacijama za SP 2010. u Južnoj Africi Bilić nije doma uspio dobiti Ukrajinu, bilo je 2:2, a kada se na to doda da smo u tim kvalifikacijama gubili od Engleza dva puta uvjerljivo, nismo otišli na veliku smotru, završili smo na trećem mjestu u skupini.

3. Još jedno veliko natjecanje koje smo propustili bilo je Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj, no tada smo trećega nositelja u skupini, reprezentaciju Irske pobijedili. Bio je to čuveni gol Davora Šukera u samoj završnici utakmice nakon duge lopte Roberta Kovača. Na kraju ta pobjeda nije značila ništa jer u posljednjem kolu smo remizirali s Jugoslavijom 2:2.

4. Osim Irske, kao treće nositelje, Hrvatska je doma svladavala Bugarsku, Izrael, Norvešku i Ukrajinu. S Ukrajinom smo igrali u posljednjim kvalifikacijama u Zagrebu i slavili s 1:0 pogotkom Nikole Kalinića, no ključna pobjeda u tom ciklusu napravljena je u gostima kod istoga suparnika kada je Zlatko Dalić zamijenio Antu Čačića te pogocima Andreja Kramarića slavio s 2:0 što Vatrenima donijelo priliku za doigravanje s Grčkom koju su lako prošli, a sve ostalo je povijest, jer je Hrvatska nakon toga stigla do finala Svjetskoga prvenstva.

Dakle, s trećim nositeljima, rijetko smo gubili i ako je vjerovati trendu, bod protiv Slovačke za plasman Euro ne bi trebao biti problem. (Dražen Kuzmanić)

Linker
20. travanj 2024 01:20