Reuters, CROPIX, sn ilustracija

ŽDRIJEB EUROPSKOG PRVENSTVA

VATRENI IZBJEGLI EUROPSKOG DIVA, ALI SAD IM PRIJETI ZASTRAŠUJUĆA SKUPINA Pogledajte SN projekciju: Samo da nam ne dođe stari, neugodni poznanik!

AUTOR:
  • Damir Dobrinić

 • OBJAVLJENO:
 • 19.11.2019. u 22:38

 • ŽDRIJEB Hrvatska će 30. studenoga u Bukureštu saznati suparnike u skupinama Eura, a najvažnije će biti izbjeći Portugal koji je večerašnjom pobjedom Nizozemske završio u trećoj jakosnoj skupini

  Zbog toga što su zaduženi za natjecanja u UEFA-i sve jako zakomplicirali uvođenjem play-offa za Europsko prvenstvo preko Lige nacija, situacija uoči ždrijeba skupina Eura 2020. koji će se 30. studenoga održati u Bukureštu, nije najjasnija. Prvo ćemo morati pričekati na ždrijeb 22. studenoga u Nyonu kad će se odrediti točni parovi doigravanja, jer od tih 16 momčadi nekoliko njih bez ždrijeba ne mogu znati u kojoj će uopće kvalitativnoj ligi sudjelovati u play-offu.


  No nakon završenog odigravanja po skupinama kvalifikacija za Euro, neke su stvari za Hrvatsku dosta jasne. Sigurno je da Vatreni u lipnju sljedeće godine u skupini neće igrati zajedno s Rusijom pa stoga ni s Danskom. Rusija je drugi nositelj kao i Hrvatska, koja će morati preseliti u neku drugu skupinu, budući da je Rusiji kao domaćinu zagarantiran nastup u St. Peterburgu. U toj skupini zabetonirana je i Danska, treći nositelj, također domaćin u Kopenhagenu. S obzirom da u Rusiju prema UEFA-inoj odluci ne smije Ukrajina, jedini preostali prvi nositelj koji može u tu skupinu jest Belgija.


  Hrvatska je i prije ždrijeba već izbjegla i nastup u skupini C, jer je i tamošnji domaćin drugi nositelj u skupini. Nizozemska će tako odmjeriti snage s Ukrajinom, a domaćin skupine C je i Rumunjska, no ona za nastup u toj skupini mora uspješno odraditi dodatne kvalifikacije.
  Među nositeljima koji su tako ostali mogući suparnici Hrvatske ostali su Italija, Engleska, Španjolska i Njemačka. Talijani možda i najslabije kotiraju, no prohujali su kvalifikacijama, a problem je i u tome što je domaćin skupine A uz Rim i glavni grad Azerbajdžana. Ne bi Vatrenima bilo baš zgodno da utakmice Eura igraju u Bakuu, tako daleko od Hrvatske.


  Engleska, Španjolska i Njemačka, teško je reći koji je bolji izbor. Geografski sigurno Njemačka, jer se utakmice u skupini F igraju u Münchenu i Budimpešti. Plasman u skupinu D gdje je domaćin Engleska postao bi problem ako bi se kroz play-off plasirao još jedan domaćin te skupine Škotska, koju Hrvatska još nikad nije pobijedila, a na Euru bi se s njom morala sučeliti u Glasgowu. Slično je sa skupinom E, gdje se Bilbau i Španjolskoj mogu priključiti Dublin i Republika Irska. Definitivno teško gostovanje.


  Sve to izgleda opasno, a najgora solucija je da se tim domaćinima priključi i najjača momčad iz skupine trećih nositelja. Među njima je, naime, aktualni europski prvak Portugal. Cristiano Ronaldo i suigrači sljedeće godine brane naslov, a opet imaju generaciju punu kvalitete. Hrvatska i Portugal na Wembleyju i Hampden Parku s Engleskom i Škotskom. Ne izgleda baš privlačno. Te Portugalce, koji su za Hrvatsku bili kobni u osmini finala Eura 2016. godine, svakako bi u skupini trebalo izbjeći...

  PROJEKCIJA SN Kako bi mogao izgledati ždrijeb u Bukureštu

  SKUPINA A (Rim i Baku)

  1. ITALIJA

  2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

  3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

  4. FINSKA ILI WALES

   

  SKUPINA B (St. Peterburg i Kopenhagen)

  1. BELGIJA

  2. RUSIJA

  3. DANSKA

  4. FINSKA ILI WALES

   

  SKUPINA C (Amsterdam i Bukurešt)

  1. UKRAJINA

  2. NIZOZEMSKA

  3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

  4. Pobjednik Lige A, C ili D

   

  SKUPINA D (London i Glasgow)

  1. ENGLESKA

  2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

  3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

  4. Pobjednik Lige A, C ili D

   

  SKUPINA E (Bilbao i Dublin)

  1. ŠPANJOLSKA

  2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

  3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

  4. Pobjednik Lige B

   

  SKUPINA F (München i Budimpešta)

  1. NJEMAČKA

  2. FRA, HRV, POLJ, ŠVI

  3. POR, TUR, AUS, ČEŠ, ŠVE

  4. Pobjednik Lige A, C ili D

   

  PRVI NOSITELJI

  Španjolska, Engleska, Italija, Belgija, Njemačka, Ukrajina

   

  DRUGI NOSITELJI

  Francuska, Hrvatska, Poljska, Švicarska, Rusija, Nizozemska

   

  TREĆI NOSITELJI

  Portugal, Turska, Austrija, Češka, Švedska, Danska

   

  ČETVRTI NOSITELJI

  Wales, Finska i pobjednici play-offa

   

  PLAY-OFF

  Liga A

  Island - Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska, drugi par između tih momčadi

   

  Liga B

  BiH - Sj. Irska, Slovačka - Irska

   

  Liga C

  Škotska - Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska, Norveška - Srbija

   

  Liga D

  Gruzija - Bjelorusija, Sj. Makedonija - Kosovo

   

  Tagovi
  Iz drugih medija