Srdjan Vrancic / CROPIX
SAVRŠEN PROTIVNIK

VATRENI TAMO GDJE NIKAD NISU BILI PROTIV NAJBOLJE EKIPE SVIJETA PO FIFA RENKINGU Doprvake svijeta za Euro testiraju zvijezde Reala, Cityja i Intera!?

Hrvatska reprezentacija 2020. godinu mogla bi započeti na arapskom tlu, iako se to još dogovora i treba pričekati potvrdu. Izbornik Zlatko Dalić iz Bukurešta je otputovao u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, a upravo on radi na sudjelovanju Hrvatske na turniru koji bi se krajem ožujka trebao odigrati u Dohi ili Dubaiju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2019. 14:34

Osim Vatrenih je kao sudionik najavljena Švicarska, a pregovora se da to bude i Belgija. U tom slučaju četvrta ekipa bila bi domaćin, ovisi o tome bude li se igralo u Kataru ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dogodi li se kojim slučajem da s Belgijom ne bi bio potpisan sporazum, u igri ulazi i drugi od potencijalnih domaćina.

Hrvatski izbornik kazao je da želi jake utakmice, ali i kako je vrijeme da HNS nešto zaradi na statusu svjetskog doprvaka, očto je njegov cilj odmjeriti snage s Belgijom, brončanom sa Svjetskog prvenstva u Rusiji i trenutačno prvom reprezentacijom svijeta po FIFA-inoj ljestvici, i Švicarcima. Vode ih izbornici s kojima je Dalić u stalnom kontaktu, Roberto Martinez i Vladimir Petković.

REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

- Belgija bi bila savršen test za Hrvatsku - kazao je Branko Strupar na vijest je moguć sraz Crvenih vragova, čiji je bio reprezentativac i Vatrenih.

Telefonom smo ga “našli“ na cesti jer vraćao se iz Genka gdje je gledao dvije utakmice svojeg negdašnjeg kluba.

Hrvatska i Belgija jednom su igrale prijateljski dvoboj, u Bruxellesu 3. ožujka 2010. godine, završilo je 1:0 za nas golom Nike Kranjčara. Iako to nije bila utakmica za pamćenje... U šest kvalifikacijskih ogleda svaka reprezentacija ima po dvije pobjede. Zadnjeg sraza ne sjećamo se po dobrom jer maksimirskih 2:1 za Crvene vragove 11. listopada 2013. godine moglo je rezultatski završiti i mnogo gore po Hrvatsku.

Momčad na čijem je golu Courtois, a igraju De Bruyne, Witsel, Eden Hazard, Lukaku, Mertens… pred Euro slovi kao jedan od jačih favorita. U skupini su B, prvi im je protivnik Rusija u St. Peterburgu, a ostala dva Danska i Finska. Iako moraju dvaput igrati kao gosti, jer s Dancima je dvoboj u Kopenhagenu, smatra ih se glavnim pretendentom za vrh tablice.

01.05.2004  Dinamo-Hajduk 3:1 strupar  snimio:Josip Regovic
Josip Regovic

- Francuska, Belgija i Hrvatska krema su europskog i svjetskog nogometa. Tu još dolaze Španjolska i Engleska, a iako sada nije snažna kao nekad, ne smije se zaboraviti ni Njemačka - komentira Strupar dodajući:

- Belgija je danas na istoj razini kao u Rusiji. Dominantno je prošla kvalifikacije, sve je razmontirala, to je vrhunska ekipa. Ima odlične igrače, na svakoj poziciji po dvojicu. Gdje god idem ljudi mi govore: “Ovi tvoji Belgijanci su čudo.” Što drugo mogu odgovoriti, nego da jesu. Čudo su. Sjajna generacija, mnogi igrači su nositelji igre u velikim klubovima.

Drži da bi to bio odličan test za obje ekipe:

- Pred velika natjecanja treba igrati ozbiljne utakmice, kao što je izbornik Dalić i rekao, a što ćete bolje nego da to bude Belgija. To je vrhunski ispit. Idealno bi bilo da se odigra s još nekom od vodećih reprezentacija. Ako se dogovori ovaj susret u Belgijom. Sve ekipe respektiram, ali nije isto igrati protiv Belgije i Luksemburga. To bi bila prava utakmica.

Igrati protiv Lukakua, Edena Hazarda, De Bruynea i društva mjerodavan je pokazatelj čvrstine obrane.

GLASGOW, UNITED KINGDOM - MARCH 26:  Referee, Terje Hauge of Norway shows the yellow card to Nico Kovac (2nd L) of Croatia following his challenge on Scott Brown #8 (R) of Scotland during the Tennent's International Challenge friendly match between Scotland and Croatia at Hampden Park on March 26, 2008 in Glasgow, Scotland.  (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
Richard Heathcote/Getty Images

- Tako je, ali to bi bio test i za Belgiju. Tu smo negdje. Između ove dvije reprezentacije odlučuju nijanse. Mi se još tražimo, pogotovo u obrani, ponekad se krpamo na različite načine, specijalno otkad nije bilo Vrsaljka - konstatirao je Strupar.

On je igrao na Euru 2000. godine, kao i na Svjetskom prvenstvu dvije godine kasnije. Švicarska je u A skupini, uvodni nastup ima u Bakuu s Walesom, potom su na redu Italija i Turska. Morat će dvaput letjeti u Azerbajdžan, na prvi i treći susret, a u međuvremenu će igrati u Rimu.

I prije Svjetskog prvenstva 2014. odmjerili smo snage s tom reprezentacijom, tada se igralo u St. Gallenu, a završilo je 2:2. Niko Kovač je izmiješao sastav... U Splitu su na Veliku Gospu 2012. gosti dobili 4:2. Sa Švicarskom se Hrvatska nikad nije sastala u kvalifikacijama, ali imamo jedan dvoboj na Euru 2004. godine koji je okončan bez golova. Radi se o reprezentaciji koju Vatreni još nisu pobijedili. Neka ranija Hrvatska jest, u travnju 1940. godine bilo je 1:0 i 4:0 u dva prijateljska dvoboja. Uvjerljiviji trijumf dogodio se na igralištu Građanskog, zabili su Cimermančić dva, te Matekalo i Lešnik. Minimalan u Bernu golom Jazbeca.

Švicarska i Katar igrali su lani prijateljski u Luganu u kojem su neočekivano dobili gosti. Katar se priprema za domaćinstvo Svjetskog prvenstva, a jednom je igrao u Hrvatskoj, 2009. godine u Rijeci, naši su bili bolji s 3:2. Ujedinjeni Arapski Emirati i Kockasti nisu se dosad sastali.

Konačnu odluku o prijateljskim utakmicama donijet će Izvršni odbor HNS-a. Sastanak je u utorak, bude li tada konkretan prijedlog na stolu, verificirat će se, ukoliko će trebati više vremena, to će se dogoditi u nekom kasnijem terminu. Dakako, ostaju i barem dva susreta početkom mjeseca lipnja, uoči Europskog prvenstva, za koje treba još definirati suparnike.

Prije velikih natjecanja treba igrati ozbiljne utakmice, kao što je izbornik Dalić i rekao, a što ćete bolje nego da to bude Belgija. To je vrhunski ispit. Idealno bi bilo da se odigra s još nekom od vodećih reprezentacija - smatra Strupar.

U kvalifikacijama su dobili svih 10 utakmica

Brončana medalja u Rusiji prva je koju je Belgija osvojila na svjetskim prvenstvima, iako je još 1986. igrala u polufinalu. To je ujedno vjerojatno i najveći uspjeh koji su ikad postigli. Iako Belgija ima i finale Eura iz 1980. i netko će možda kazati drugačije, da je to bio bolji rezultat. Izbornik, Španjolac Roberto Martinez, imao je mirne kvalifikacije, dobili su svih deset utakmica s gol-razlikom 40:3. Padali s Rusija, Škotska, Cipar, Kazahstan i San Marino. Ruse su kao gosti matirali 4:1, a Škote 4:0... Radi se o iskusnoj ekipi satkanoj od dobro poznatih imena koja ipak ima jači napad nego obranu. Svakako je tako po imenima. Tottenhamov Alderweireld trenutačno iz te linije igra za najjači klub. No, De Bruyne je jedan od najbolji veznjaka svijeta, Eden Hazard u Realu polako počinje pokazivati iznimne kvalitete, Lukaku je prva špica Intera koji se trenutačno nalazi na vrhu Serie A...

Budu li rezultati prema očekivanju, Hrvatska i Belgija na Euru ne bi se trebale sastati prije mogućeg polufinala, možda ni do finala. Opet, mnoge se prognoze na takvim natjecanjima izjalove.

FIFA ranking: 1

Izbornik: Roberto Martinez

Vrijednost momčadi: 834,3 milijuna €

Najbolji strijelac: Romelu Lukaku (52)

Nastupi na EP: 6

Nastupi na SP: 13

Dosad protiv Hrvatske: 7 utakmica, 3 pobjede Hrvatske,

2 remija, 2 pobjede Belgije

Petković trpi kritike unatoč plasmanu na EP

Švicarska reprezentacija je na kraju kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine bila prva, iako je plasman stajao otvoren sve do studenoga. Ispred Danske su bili jedan bod, a od Republike Irske bolji za četiri. U skupini su još igrali Gruzija i Gibraltar.

Izbornik Vladimir Petković trpi kritike švicarske javnosti, ali radi se o stručnjaku koji ih je doveo i na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, gdje su ispali u osmini finala od Šveđana. Najveći rezultat na mundijalskim nastupima imaju u četvrtfinalima, dvaput u tridesetima i 1964. godine.

Na završnicu Eura prvi su se put plasirali tek 1996. godine, a skupinu su prošli samo u Francuskoj na prethodnom. Tada su stali u osmini finala. Uspjeh je što su igrali na Final Fouru Lige nacija, iako su na kraju bili četvrti.

Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Haris Seferović... posebno su poznata imena, a u reprezentaciji su i Dinamovi igrači Francois Moubandje i Mario Gavranović. To je ekipa klase Češke, iako ovog časa ima i poznatije nogometaše nego Česi i također bi za Hrvatsku bili test koji ima smisla.

FIFA ranking: 12

Izbornik: Vladimir Petković

Vrijednost momčadi: 259,75 milijuna €

Najbolji strijelac: Alexander Frei (42)

Nastupi na EP: 5

Nastupi na SP: 11

Dosad protiv Hrvatske: 6 utakmica, 2 pobjede Hrvatske,

2 remija, 2 pobjede Švicarske

Linker
18. travanj 2024 10:30