Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
'KOCKAO SE I IZGUBIO'

VATRENOM VIŠE NE MOŽE POMOĆI NI ZVONE BOBAN! ZLATKO DALIĆ PRED MOŽDA I NAJTEŽOM ODLUKOM OTVORENO KAŽE: 'To je sada već problem'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. siječanj 2020. 12:51

Ante Rebić osuđen je na Milan i jedina mogućnost da igra do kraja sezone u dresu je Crveno-crnih. Međutim, u ponedjeljak na utakmici sa Sampdorijom nije bio ni na klupi, trener Stefano Pioli ni u jednom času nije pokazao da ga gotivi, da mu je odlučlo dati pravu šansu i hrvatski reprezentativac nalazi se u vrlo nepovoljnoj poziciji.

Prema propisima FIFA-e u jednoj natjecateljskoj sezoni ima pravo biti registriran za tri kluba, ali službene utakmice smije igrati samo za dva. Rebić je to ispucao, za Eintracht je odigrao jedan prvenstveni i jedan kup susret prije no što je krajem kolovoza potpisao dvogodišnju posudbu u Milan. Iznimka je ako odlazi u klub iz države u kojoj je sezona drugačija, proljeće - jesen, no to vrijedi samo ukoliko je bez ugovora i ima slobodne papire.

MILAN, ITALY - NOVEMBER 03:  Ante Rebic of AC Milan competes for the ball with Francesco Acerbi of SS Lazio during the Serie A match between AC Milan and SS Lazio at Stadio Giuseppe Meazza on November 3, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Marco Luzzani/Getty Images)
Marco Luzzani/Getty Images

Što kod njega nije slučaj. Rebić bi se teoretski mogao vratiti jedino u Eintracht, međutim sportski direktor Fredi Bobic bio je jasan - Nijemci to nemaju u planu. Lani je inzistirao na odlasku i naljutio trenera. U Eintrachtu mu nisu zaboravili. Štoviše, predsjednik Wolfgang Steubing još je u listopadu kazao:

- Želio je otići. Sada sjedi na klupi. Kockao se i izgubio, a ništa lakša vremena nisu pred njim.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Odlično je detektirao. Mnogi su to protumačili da likuje nad sudbinom napadača kojeg su htjeli zadržati nakon prodaje Jovića i Hallera, ali on je svim silama vukao prema Milanu.

Rebić se našao između dvojca BB. Boban - Bobic. Zvone ga je doveo na San Siru, ali on nije trener i ne odlučuje tko će igrati u prvoj postavi, a Fredi mu nije oprostio “bijeg”.

Na startu tekuće sezone 11. kolovoza zabio je tri gola Waldhofu u 5:3 pobjedi u DFB kupu. Osim toga igrao je u 12 utakmica u Serie A (7), Bundesligi (1) i Europskoj ligi (4), bez ijednog pogotka. Na terenu je boravio svega 464 minute. Pioli nije na njega računao ni svojedobno u Fiorentini, niti danas pokazuje da ga više cijeni. Kako mu je Milan po slovu zakona jedini klub u kojem ima pravo nastupa, ili će uvjeriti Piolija da mu treba vjerovati ili će Euro dočekati u potpuno drugačijem i daleko lošijem položaju nego Svjetsko prvenstvo. Uoči Rusije Rebić je bio u top formi, u finalu Njemačkog kupa zabio je dva gola Bayernu, on i Niko Kovač slavili su sjajan rezultat Eintrachta, dobili su 3:1, podignuli pehar, na pripremama Vatrenih pucao je od samopouzdanja. Iz njega je isijavala moć koja je u stranu gurala dio tehničkih slabosti.

Dalić se u njega “zaljubio”. Uoči polufinala s Engleskom izbornik je inzistirao da igra iako ga je kočio vrat. Do kraja ga je lansirala Argentina, onaj gol volejom i pobjeda. U utakmici koja je mogla imati potpuno drugačiji ton i rasplet da je dobio crveni karton zbog grubog starta. Uzbekistanski sudac Ravšan Irmatov napravio mu je golemu uslugu.

Iako je tijekom jeseni malo igrao, Dalić ga je redovno zvao, najčešće i stavljao u startnu postavu. Ponekad je djelovao dobro, kao s Mađarima u Splitu, u pojedinim slučajevima za znatno nižu ocjenu, primjer je ogled sa Slovacima u Rijeci. No, što za Euro? Hoće li izbornik u Škotsku povesti igrača koji ne igra? Pogotovo ako tijekom proljeća neće imati utakmicu ili će se pojaviti na travnjaku u vrlo maloj minutaži? Bi li kao takav imao mjesto u 23? Koliko bi uopće bio od koristi?

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Slovakia v Croatia - City Arena, Trnava, Slovakia - September 6, 2019  Slovakia's Marek Hamsik in action with Croatia's Ante Rebic      REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS/Radovan Stoklasa / REUTERS
Ante Rebić

Činilo se da izbornik neće morati razmišljati previše o špicama jer za šest mjesta imao je upravo toliko rješenja: Perišić, Petković, Brekalo, Kramarić, Oršić i Rebić. Otvara li se to prilika kome drugome? Dalić zna da mu trebaju igrači na koje će se moći osloniti, ali poznato je da i se drži okosnice, pogotovo onih koje drži zasluženim za srebro. Rebiću su minuli rad i status kod izbornik sad najjači adut.

- Nijednom igraču ne govorim gdje će igrati, kamo će napraviti transfer, u to se ne miješam - kazao nam je Zlatko Dalić, a na pitanje visi li Rebiću odlazak na Euro ostao je suzdržan:

- Ako neće igrati to je problem. Međutim, rano je govoriti o Euru, novinari vole pisati unaprijed, ali to je nekad i račun bez krčmara.

Dalić u Rebića vjeruje, to je ponovio i u novogodišnjem intervju za SN. Međutim, ostane li Rebić u drugom planu u klubu, to itekako utječe na njegovu formu. Mnogo bi jednostavnije bilo da mu pruže barem kakvu-takvu šansu. Tada bi ga Dalić sigurno održao u konkurenciji. Ovako? Teško da će ga se odreći, ali morat će dobro razmisliti ima li smisla voditi igrača koji je izvan natjecateljskog nogometa.

Morat će donijeti pravu - izborničku odluku!

Linker
20. travanj 2024 08:20