REUTERS
DINAMOVCI BRILJIRALI

VELIKA VEČER DINAMOVOG JUNAKA IZ NORVEŠKE U POBJEDI BiH; ADEMI SPASITELJ NA TEŠKOM GOSTOVANJU Rekordna pobjeda Prosinečkog, ali i incident u Zenici

Prvog dana rujanskog kvalifikacijskog ciklusa za EURO 2020 odigrano je devet utakmica. Izdvajamo pobjedu Bosne i Hercegovine protiv Lihtenštajna s 5:0 u koju se s dva pogotka i asistencijom ugradio Dinamovac Amer Gojak. Bila je to najveća pobjeda Roberta Prosinečkog na klupi BiH. Za Sjevernu Makedoniju je izjednačujući pogodak zabio Arijan Ademi (1:1 s Izraelom).
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. rujan 2019. 00:15

Reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je do bitna tri boda na Bilinom Polju u Zenici. Slavili su rezultatom 5:0 nad Lihtenštajnom, a strijelac dva pogotka bio je Dinamov Amer Gojak. Gojaku su ovo prvi pogotci za seniorsku reprezentaciju BiH. Selekcija Roberta Prosinečkog već u nedjelju ponovno igra, putuju u Armeniju na bitno gostovanje gdje će pokušati doći do tri boda kao i sinoć. Inače, s Armenijom su u sklopu ovih kvalifikacija već igrali u ožujku i pobijedili rezultatom 2:1 u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina je do vodstva došla već u 11 minuti. Kapetan Edin Džeko je u šesnaestercu pronašao usamljenog Amera Gojaka koji je realizirao odličnu priliku u situaciji jedan na jedan s golmanom i postigao svoj prvi pogodak za seniore BiH. U nastavku utakmice su Zmajevi nastavili napadati, ali prilike nisu urodile plodom. Prijetili su i Pjanić i Džeko, pa i Gojak, međutim golman gostiju Benjamin Buchel bio je odlično raspoložen i dugo je rezultat bio minimalan u korist BiH. Zmajevi su ipak u zadnjih deset minuta ubacili u brzinu više i zabili čak četiri pogotka. Prvo je Duljević zabio za 2:0, pa Džeko nakon ubačaja Dinamovog Gojaka, a onda i Višća za uvjerljivih 4:0. Tu ipak nije bio kraj, samo minutu nakon pogotka Višće, sjajni Amer Gojak glavom zabija za konačnih 5:0. U igru je za BiH u 83. minuti umjesto Pjanića ušao Rijekin Stjepan Lončar.

Sporna majica odvela Fanaticose s Bilinog Polja

Navijači Bosne i Hercegovine poznati su po tome da vrlo organizirano prate nastupe svih reprezentacija susjedne zemlje. To su učinili i večeras protiv Lihtenštajna, mada su neki pripadnici Fanaticosa stadion u Zenici napustili prije početka utakmice.

Kako javlja Klix.ba, jednom navijaču policija je skinula majicu s natpisom A.C.A.B. (nećemo objašnjavati ovu uvredljivu kraticu za policajce), a nakon što mu je skinuta vraćen je na stadion. Međutim, tada su ostali Fanaticosi napustili igralište iz protesta.

Inače, Fanaticosi su na stadion Bilino Polje stigli u korteu, ali bez pirotehnike.

U skupini J se odigrao i susret između Finske i Grčke, te onaj između Armenije i Italije. Zmajevi su se nadali da će Grčka ukrasti koji bod Fincima, ali Finci još jednom pokazuju da su ozbiljni glede plasmana na Euro 2020. Slavili su rezultatom 1:0, pogodak je zabio tko drugi nego Teemu Pukki, u 52. minuti iz jedanaesterca. Finci se sada penju na 12 bodova, samo tri ispod Italije koja je slavila u gostima u Armeniji. Talijani su slavili s 3:1, dva pogotka zabio je Torinov Andrea Belotti.

Još je jedan Dinamov igrač sinoć bio strijelac, a to je bio kapetan Arijan Ademi koji je zabio izjednačujući pogodak za Sj. Makedoniju u remiju s Izraelom 1:1. Ademi je odigrao cijelu utakmicu, dok je kapetan i Tudorov igrač iz Udinesea Ilija Nestorovski u 69. minuti izašao za 36-godišnjeg Gorana Pandeva.

Švedska i Norveška su osigurale očekivane pobjede protiv Farskih Otoka, odnosno Malte, dok Rumunji nisu uspjeli uhvatiti bar bod protiv Španjolaca. Španjolci su u Rumunjskoj pobijedili s mršavih 2:1, unatoč dominaciji u posjedu i prilikama, te kao i Italija nastavljaju isključivo s pobjedama u kvalifikacijama za Euro. Pri kraju utakmice je Rumunjska mogla i izjednačiti nakon crvenog kartona Diega Llorentea, no Rumunji nisu iskoristili prilike. Ovaj rezultat Švedskoj daje prednost od dva boda pred Norveškom, a Rumunje šalje na tek četvrto mjesto s bodom manje od Norvežana. Rumunju u nedjelju igraju s Maltom pa će nastojati izvući tri boda, dok Šveđane i Norvežane čeka vrlo bitan međusobni sukob za drugo mjesto u skupini.

U skupini D su Irska i Švicarska remizirale rezultatom 1:1, dok su Danci očekivano pobijedili Gibraltar s čak 6:0.

Rezultati:

Skupina D
Republika Irska - Švicarska 1:1 (McGoldrick 85'/Schar 74')
Gibraltar - Danska 0:6 (Skov 6', Eriksen 34'-11m, 50'-11m, Delaney 69', Gytkjaer 74', 78')

Skupina F
Rumunjska - Španjolska 1:2 (Andone 59'/Ramos 29'-11m, Paco Alcacer 47')
Norveška - Malta 2:0 (Berge 34', King 45+1'-11m)
Farski Otoci - Švedska 0:4 (Isak 12', 15', Lindelof 23', Quaison 41')

Skupina G
Izrael - Makedonija 1:1 (Zahavi 55'/Ademi 64')

Skupina J
Armenija - Italija 1:3 (Karapetian 11'/Belotti 28', 80', Lo. Pellegrini 77')
Finska - Grčka 1:0 (Pukki 51'-11m)
BiH - Lihtenštajn 5:0 (Gojak 11', 89', Duljević 80', Džeko 85', Višća 88')

--------------------------------------------------------

22:40 Završene su sve današnje utakmice. Čestitke dvostrukom strijelcu u pobjedi BiH protiv Lihtenštajna, Ameru Gojaku kao i Arijanu Ademiju, jedinom strijelcu za Makedonce u Izraelu.

22:30 GOOOOOOL! Amer Gojak za 5:0 Bosne i Hercegovine u 89. minuti!

22:28 Još jedan! Edin Višća za 4:0! Bravo, Zmajevi, čestitke Robertu Prosinečkom.

22:26 Bosna i Hercegovina je riješila pitanje pobjednika protiv Lihtenštajna. Džeko se upisuje u strijelce za 3:0 u 86. minuti. Amer Gojak nakon pogotka upisuje i asistenciju!

22:24 Kakva drama u Bukureštu. Crveni karton za Diega Llorentea, Španjolska će do kraja, posljednjih 10 minuta igrati s igračem manje.

22:20 BiH je povela s 2:0 protiv Lihtenštajna. Deset minuta prije kraja pogodio je Haris Duljević.

22:18 Pao je pogodak na jedinoj preostaloj utakmici na kojoj ga do sada nije bilo. Golom Fabiana Schara u 74. minuti Švicarci su poveli u Irskoj.

22:10 GOOOOL! Još jedan igrač Dinama upisao se u strijelce. Za Makedoniju je u 64. minuti utakmice kod Izraelaca na 1:1 poravnao Arijan Ademi!

22:05 Rumunji smanjuju protiv Španjolaca. Zabija Florin Andone za 1:2, igrala se 59. minuta kada je spomenuti poentirao na asistenciju mladog Puscasa.

21:50 Odmah na početku nastavka u Bukureštu, Španjolci su udvostručili njihovo vodstvo. Za 0:2 zabio je Paco Alcacer u 47. minuti.

21:35 Na svim utakmicama koje su počele u 20.45 u tijeku su poluvremena. Švedska je već upisala bodove na Farskim Otocima, a uvjerljive prednosti imaju i Norvežani protiv Malte te Danci kod Gibraltara. Naši susjedi iz reprezentacije Bosne i Hercegovine pogotkom Gojaka vode protiv Lihtenštajna.

21:15 Povela je i Španjolska kod Rumunja. Za vodstvo od 1:0 zabio je Sergio Ramos iz kaznenog udarca u 29. minuti

21:00 Svaka čast Dinamovom junaku iz Norveške! Za to vrijeme Danci su poveli kod Gibraltara, a Šveđani rješavaju posao na Farskim Otocima...

20:55 GOOOOOL! Bosna i Hercegovina povela je protiv Lihtenštajna! Pogodak je zabio Amer Gojak u 11. minuti!

Linker
16. travanj 2024 14:59