Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Wales v Croatia - Cardiff City Stadium, Cardiff, Britain - October 13, 2019 Croatia's Luka Modric is helped off the pitch after sustaining an injury Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

ŽIVOT NAKON LUKE

VELIKI PROBLEM HRVATSKE REPREZENTACIJE Vatreni su postali dramatično ovisni o Luki Modriću, nezamjenjivom kapetanu koji je napravio mali presedan

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 19.10.2019. u 08:09

 • PRVA VATRENA VIOLINA Luka Modrić nije teže ozlijeđen, ali je svakako opet pred novim remećenjem natjecateljskog ritma

  Snažan udarac koljenom u bedreni mišić izuzetno je bolan. Luka Modrić izišao je izvan terena jer je bol bio preveliki, iako se kasnije, kroz preglede liječnika i subjektivan mu osjećaj, zaustavila panika.

  Kapetan Vatrenih nije teže ozlijeđen, ali posljedice snažnog udarca u mišić tek će trebati procijeniti. Jučer je imao zakazane ciljane dijagnostičke preglede, pa će se vidjeti što se krije iza hematoma koji se stvorio. Njega će trebati “razbijati” kroz terapije i dok se to ne napravi, hematom će stvarati jaku bol. Sve će biti dobro ako nema neke posljedične rupture vlakana, ali prema mišljenjima liječnika reprezentacije, uvjerenje je da Modrić neće duže odsustvovati iz igre.

  Pošteda za Mallorcu

  Gotovo je sigurno da će biti pošteđen sljedećeg nastup Reala, u subotu u Mallorci, jer Madriđane očekuje odmah u utorak super važan meč u Istanbulu protiv Galatasaraya te u subotu 26. listopada i prvi El Clasico u Barceloni. Tri gostujuća izazova od vitalne važnosti za Real i naravno da je iritacija u klubu zbog Modrićeve ozljede i Baleovih problema - prilična. Već je prošlog mjeseca, nakon što se vratio ozlijeđen s utakmica u Trnavi i Bakuu, vodstvo Reala i putem medija pokušalo utjecati na Modrića da preskoči termin reprezentacije u listopadu. No, kapetan Vatrenih nije na to ni pomišljao jer je ozdravio. I pogotovo zato što u Realu nije ni igrao puno u početku ove sezone, ne samo zbog ozljede.

  Kakve obveze ima Modrić s Realom do Slovačka

  19/10/19. Mallorca - prvenstvo

  22/10/19. Galatasaray - Liga prvaka

  26/10/19. Barcelona - prvenstvo

  30/10/19. Leganes - prvenstvo

  02/11/19. Betis - prvenstvo

  06/11/19. Galatasaray - Liga prvaka

  13/10/19. Eibar - prvenstvo

   

  Dakako da mu vrhunski status temeljem minulih zasluga nije ugrožen, ali se svakako može komplicirati. Real, naime, ima niz ozlijeđenih igrača, manjak veznih, a pogotovo mu nedostaje “stari” Modrić.

  Nužno doziranje

  Real je prvi, i to se da prepoznati u ponašanju kluba i trenera Zidanea, spoznao kako se mora dozirati Modrićeve nastupe i kako će se morati pripremati za eru nakon njegova povlačenja. Madriđani već godinu dana sondiraju tržište, ali kako je i Zidane kazao, teško je pronaći igrača Modrićevih karakteristika i karaktera pobjednika.

  Činjenica da nije još kupljen neki afirmiraniji vezni igrač, sasvim dovoljno pokazuje tu stvarnost. Zidane je prošlo ljeto kazao Perezu da ga zanima samo Pogba, ako ne dobije takvog snažnog vezista, drugi mu ne trebaju. Dovoljni su mu oni koje ima. Među inim, Francuz nije želio ni čuti za bilo kakve kombinacije da bi Modrić otišao. Ugovor ima do 2021. i kapetan Vatrenih sigurno će još ovu sezonu biti u Realu. Od idućeg ljeta će se vidjeti, među ostalim, što i Modrić misli i planira...

  Ako je bogatom Realu teško locirati sličan profil igrača, i već duže su u nervozi što ga ne mogu pronaći, sasvim je jasno koliko je Modrićeva realnost problem Hrvatske. Naša reprezentacija je zapravo dramatično ovisna o igri, formi i raspoloženju kapetana. I naravno da će se kao i svaka selekcija i Hrvatska morati suočiti s njegovim ne tako dalekim odlaskom. Koliko je u igri ovisna moglo se vidjeti i kroz ove kvalifikacije, jer kad Modrić igra na svom visokom standardu, onda su Vatreni razigrani.

  Svima je gromobran

  Problem je što upravo zbog njegove potrebe za dužim oporavkom nakon utakmice, Hrvatska u drugoj utakmici, nakon tri dana, redovito pada u ritmu i moći. No, nije to jedini problem postmodrićevske ere. Kao lider reprezentacije i vrlo jaka osobnost, s kultnim statusom i u Vatrenima i u velikom Realu, Modrić je referencija svakom članu tabora. Ujedno je i svima postao gromobran koji privlači i kanalizira teškoće, sporne i krizne situacije.

  Modrić će, realno rečeno, biti tehnički nezamjenjiv i Hrvatska će kroz godinu morati stvoriti neku sasvim novu nogometnu priču u Vatrenima. Kako god to će nekako ići svojim putom. Druga je stvar tko će preuzeti lidersku ulogu, odnosno tko je taj koji će imati takvu snagu da vuče grupu kao što je to radio Modrić.

  U međuvremenu, barem do Eura, treba se nadati kako će kapetan biti zdrav, ali i raspoložen u kontekstu klupskih mu situacija. Modrić je napravio mali presedan, jer je s 34 godine odlučio ostati reprezentativac i ujedno član velikog kluba koji igra utakmice svaka tri dana. To je jako teško, što se vidi i iz njegovih situacija s ozljedama i promjenjivom formom.

  No, on je tako htio jer voli igrati za Hrvatsku i dokazao je da je potpuno podređen reprezentaciji. Bit će mu teško do lipnja voziti takve paralelne slalome, ali nekako se treba nadati da će nas opet sve impresionirati i po tom pitanju. Sve nakon toga lipnja bit će jedna sasvim druga i nova priča...

  Modrićeva sezona

  17/08/19.       Celta Vigo       igrao 56 minuta

  24/08/19.       Valladolid        pauzirao zbog kartona

  01/09/19.        Villarreal        igrao 22 minute

  06/09/19.       Slovačka        igrao 90 minuta

  09/09/19.        Azerbajdžan        igrao 90 minuta

  18/09/19.       Paris SG        pauzirao zbog ozljede

  01/10/19.        Club Brugge        igrao 90 minuta

  14/09/19.        Levante        pauzirao zbog ozljede

  22/09/19.        Sevilla       pauzirao zbog ozljede

  25/09/19.       Osasuna        pauzirao zbog ozljede

  28/09/19.        Atletico Madrid        igrao 22 minute

  05/10/19.       Granada        igrao 56 minuta

  10/10/19.        Mađarska        igrao 67 minuta

  13/10/19.        Wales        igrao 90 minuta

   

  Iz drugih medija