Slovačka - Hrvatska
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
PARALELNI TEST

ZAŠTO MOŽEMO BITI OPTIMISTI Detaljna usporedba golmana, obrane, veze i napada: Vatreni dominiraju na dva dijela terena...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. studeni 2019. 14:18

Nakon trijumfalnog Dalićeva marša kroz Trnavu (4-0) u rujnu, ciničan netko primijetio je da se vraćamo tradicijama iz prve polovice četrdesetih godina.

Političkim izborom osuđeni jedni na druge, plus još malo na Nijemce, Talijane, Mađare i Rumunje, tada su Hrvati i Slovaci znali dvaput mjesečno igrati međudržavne utakmice, a Franjo Wölfl, August Lešnik i drugi asovi tog doba brzo su društvu iz Bratislave nabili komplekse. Utakmice su završavale rezultatima 7-3, 6-1, 5-2. Zapravo, Slovaci su u sedam osovinskih mini-derbija samo jednom izvukli remi...

Upoznavši svako stablo na putu od Zagreba do Bratislave onda su zajednički odlučili uzeti 50-godišnji ‘break’ pa se ponovno sastati nakon raspada dva svjetska bloka. Devedesetih su Slovaci predvođeni velikim asom Lubom Moravčikom (Celtic, St. Etienne) pomeli reprezentaciju hrvatske lige 1994. godine (4-1), a poslije toga pokvarili uvertiru za SP 1998. Ćiri Blaževiću pobijedivši u mundijalskom zagrijavanju u Puli sa 2-1. Kada se 2010. godine nađu u Bratislavi (1-1), neki od današnjih asova na zalasku već će činiti okosnice svojih reprezentacija.

Ail vratimo se ipak Trnavi i 4-0 pobjedi. U analizama je isplivalo saznanje da je Dalićeva reprezentacija odigrala svoju najbolju predstavu nakon SP-a u Rusiji, ali i da rezultat ne prikazuje objektivan odnos snaga dvije momčadi. Slovaci su rano primili pogodak, a kada su krenuli po izjednačenje u drugom poluvremenu, upali su u žrvanj i kraj dočekali rastavljeni na proste dijelove. Pod skenerom Jutarnjeg bliža realnosti bila bi nešto umjerenija pobjeda Modrića i suigrača. Recimo, 3-1. Evo i zašto:

Vratari:

Već godinu i pol bez prekida traje putovanje Dominika Livakovića prema vrhu. Otkako je zacementirao ‘jedinicu’ u Dinamu, počeo je nadograđivati talent oblikovan u Veslačkoj ulici, skupljati iskustvo velikih europskih utakmica i danas predstavlja jednu od tri najčvršće karike ‘plavih’. U međuvremenu je Livaković uskočio na gol nacionalne momčadi kada je Lovre Kalinić zamrznut u frižideru klupskog menadžera, pa je i taj zadatak apsolvirao s peticom. S druge strane stoji Martin Dubravka, 30-godišnjak čijim je dolaskom Newcastle kupio mir u sredini Premiershipa. Nismo jednom vidjeli Dubravku da zaključuje utakmicu s ‘man of the match titulom’ protiv respektabilnih suparnika.

Livaković vs. Dubravka 0,5 - 0,5

Obrana

Astronomska cijena Milana Škriniara, taj uteg od 60 ‘kila’, jezičac vage neizbježno pomiče na slovačku stranu, ali ako zanemarimo imidž i trgovačke aukcije, ovdje govorimo o dva podjednako kvalitetna sastava. Interov stoper je zaista klasa, isklesan u čeliku, žestok u duelu, a dobar s loptom u nogama, ali dojam je da nije na istoj valnoj dužini sa suigračima, među kojima dvojica (Pekarik, Vavro) ove jeseni ne nastupaju redovito za svoje klubove, dok lijevi bočni David Hancko igra za prašku Spartu koja u češkom prvenstvu zaostaje već 20 bodova za gradskim rivalom Slavijom.

Veliki hendikep Dalićeve obrane krije se u podatku da će se četvorica igrača upoznati na Rujevici. Dino Perić je debitant, Duje Ćaleta-Car pokajnik, a najviše iskustva iz kvalifikacijskih utakmica krije se u nogama Tina Jedvaja. Klupska forma Borne Barišića u Rangersima jamstvo je da je lijeva strana sigurna, te da osim toga imamo novog kandidata za lansiranje precizno navođenih projektila iz slobodnjaka. Kada podvučete crtu, usporedive obrambene linije.

Hrvatska vs. Slovačka 0,5 - 0,5

Vezni red

Slovački vezni igrači Hamšik, Kucka i Lobotka čine najbolji dio Hapalove momčadi, vjeruje Zlatko Dalić. I nije s tom procjenom nešto pogriješio. Dok je Hamšik ikona reprezentacije i Napolija, druga dvojica su u jakim ligama izrasli u njegove legitimne sekundante. Lobotka je na sve većoj cijeni u La Ligi i vjerojatno posjeduje potencijal za ambiciozniji klub od Celte. Ipak, imaju nesreću da će na Rujevici životni prostor dijeliti s Modrićem i Brozovićem, a dvoboj u Trnavi može poslužiti kao indikator odnosa snaga. Tamo su hrvatski vezni igrači sakrili loptu Slovacima, a posjed su oplemenili brzim izlascima u zonu udarca tako da je baš Nikola Vlašić udarcem s distance otključao suparnikovu bravu. Zato...

Hrvatska vs. Slovačka 1-0

Napad

Na papiru je Albert Rusnak - Kreilachov suigrač u Real Salt Lakeu - najopasniji slovački napadač. U MLS-u on je baždaren na desetak golova po sezoni, brz je i konkretan. Nešto stariji Robert Mak ove sezone teško spaja kraj s krajem u Zenitu, uglavnom skuplja mrvice minutaže, a treći član napadačkog terceta Robert Boženik ostaje nepoznanica. Blistavo je debitirao u dresu nacionalne momčadi, ali po povratku u klupsku stvarnost (Žilina) više se nije uspio sastati s pogotkom. Hrvatski napad predvođen Brunom Petkovićem, kojem će vjerojatno asistirati Perišić i Rebić, odskače iskustvom i rejtingom.

Hrvatska vs. Slovačka 1-0

Ukupno

Hrvatska vs. Slovačka 3-1

Linker
21. travanj 2024 16:35