REUTERS
PONUDA KARIJERE

ZLATKO DALIĆ PO PRVI PUT JAVNO PROGOVORIO U ČUDESNOJ PONUDI IZ KINE! PLAĆA - DESET MILIIJUNA EURA GODIŠNJE? 'Ma nema tog novca, meni ovo nema cijene!'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 17. studeni 2019. 08:45

Zlatko Dalić - dva od dva. Zasluženi je pljesak dočekao izbornika hrvatske reprezentacije nakon trijumfa nad Slovačkom (3-1), koji je "vatrenima" donio novo veliko natjecanje. Peto u nizu. Premda smo očekivali lakši prolaz, Euro je ovdje. Budimpešta, Baku, Cardiff, pa čak i prvih 45 minuta Rujevice, prebrisao je drugi dio, u kojem je kvaliteta došla do izražaja. I sada će sve stati pod potrebne analize, koje će, nadamo se, donijeti rezultate sljedećega ljeta. Kada će viceprvaci svijeta ponovno koračati...

- Čestitke igračima na pobjedi, na prvom mjestu u skupini i na odlasku na Euro. Hvala svima, ovo je uspjeh svih nas, a najviše hvala svim navijačima koji su nas pratili, kao i svima u domovini koji su nas bodrili. Svi smo zajedno ponovno ovu zemlju učinili ponosnom. Ovo je naš dar Vukovaru i Škabrnji - započeo je Dalić svoje obraćanje nakon 11. odlaska na veliko natjecanje.

- Promjena? Suparnik je bio agresivan, puno bolji nego u Trnavi, ali stvorili smo nekoliko prilika koje nismo iskoristili. Gol je sve prelomio. Molio sam dečke da ne srljaju, da ne uđemo u nervozu, i ulaskom Brekala smo dali gol, ali mislim da ni prvi dio nije bio loš.

Ipak, slovački je pogodak prilično donio nervozu...

- Bio sam zabrinut, ali nisam bio pesimist. Moramo biti racionalni, jer javlja se panika i strah. Zato sam i dečke stalno upozoravao na to, da ne paničare, da ne ulaze u stihiju. A prvi nas je gol potpuno oslobodio. I nakon je toga sve bilo lakše.

• Rekli ste da ćete kazati nakon Rujevice - zašto Rujevica?

- Stvorila se fama i priča. Ma tko može pričati protiv Rujevice. Ali mi moramo imati zajednički rezultat, i kada se igra odlučujuća utakmica, moramo igrati pred 30, 40 tisuća ljudi. Ja sam također odlučivao gdje se igraju utakmice, i bila je greška u odabiru gdje i kako. Moramo igrati svugdje, ali ključne utakmice se moraju igrati u drugačijim uvjetima.

• OK, ujedno ste napravili smjenu generacija?

- Igrala su četvorica s Mundijala. Ostale smo lagano pripremali, oni su se i ponudili i dali nam dodatnu vrijednost. No to je bio dio procesa, koji je neminovan, iako nikad neću biti dovoljno zahvalan onim dečkima iz Rusije.

• Među kojima je, eto, i Ante Rebić. Koji ne igra, ali je starter. Kojim ćete se stvarima voditi pri izboru igrača za Euro?

- Ne mogu samo tako u ovaj klub ući mlađi igrači... Imam momke, kojima ću vječno biti zahvalan. Ali ujedno će svi dobiti prostor da se dokažu. No Reba, baš kao i svi ostali, ima kredit. A reprezentaciju smo pritom otvorili i dali priliku svima da se nametnu. Imamo sedam mjeseci i vidjet ćemo, svi imaju šansu biti dio Hrvatske na Euru.

• S Dalićem? Jer, mnogi pričaju da je nakon odlaska Lippija nova velika ponuda pala na stol. Izbornik Kine, s nekoliko desetaka milijuna eura godišnje. Primamljivo, svakako...

- Meni ovo nema cijene. Mogu doći s milijunima, ali mene to ne zanima. Jedan je cilj bio da igramo u Splitu, a drugi je da igramo Euro. Nema tog novca, koji mi može platiti ovaj gušt. Ovo je velika počast i sreća, i s time odlazim na pripreme, da ovaj Euro odradimo kako treba. Ja sam najponosniji čovjek na svijetu, i ništa mi ne može oduzeti fokus da s ovim igračima krenem na Euro - zaključio je ponosno Dalić.

Linker
20. travanj 2024 02:45