REUTERS
VELIKE NAJAVE

ZLATKO DALIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA SN ODGOVORIO NA TRI NAJVEĆA PITANJA Evo što će Vatreni napraviti na EURU i kakav je plan izbornika kad sve završi

ZLATKO DALIĆ ZA SN Izbornik Hrvatske nakon izborenog drugog uzastopnog nastupa na velikim natjecanjima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. studeni 2019. 10:37

Vjerovali jesmo u plasman na Euro, ali na kraju smo ipak s olakšanjem odahnuli. Trebalo je obaviti posao sa Slovačkom, a vidjelo se i u prvom poluvremenu na Rujevici koliko nogomet zna biti zaguljen posao.

- Osjećam se kao i svi drugi koji su bili uz reprezentaciju. Zahvalan sam svima koji su tome pridonijeli, i medijima, koji su nas uglavnom pozitivno pratili. Drago mi je da živimo zajedno, što i narod i mediji imaju jedan cilj, da Hrvatska uspije i nešto napravi. Da se ponovi ono što je bilo prošle godine jer Hrvatska ljepše živi otkako reprezentacija radi ove rezultate. Svima nam je laknulo - kazao nam je izbornik dan nakon potvrde vize za EP, a svaki proboj na završni turnir domet je za čestitke, koliko god bilo jasno da su Vatreni u ovoj skupini bili prvi favorit.

Kako je proživljavao dane prije utakmice?

- Najveći mi je grč bio poslije Walesa, kad tamo nismo riješili plasman. Pogotovo što je Azerbajdžanu poništen gol u zadnjoj minuti s Mađarskom, kojim bismo već u prošlom kolu osigurali prolaz. Puno mi se stvari vrtjelo po glavi. Sjetio sam se izvlačenja, na kojem smo kao petu ekipu dobili Gibraltar, ali kako to nije moglo po UEFA-inim pravilima, dali su nam Azerbajdžan. I onda smo mi jedini izgubili dva boda od njih. Razmišljao sam, pa nije moguće da nam se sve tako događa, da nam se tako poklopila sudbina. Međutim, igrači nisu dopustili da nas išta zaustavi, odigrali su cijelu utakmicu dobro, a drugo poluvrijeme još i bolje.

Slovaci su bili defenzivniji i čvršći nego u Trnavi.

- Slično se odvijalo, bili smo nadmoćniji, stvarali šanse, ali nismo zabili. Razlika je što su sada oni pogodili iz svoje prve situacije. Bili su bolji, agresivniji, stajali bliže, izvukli su pouke iz prve utakmice i uspjeli nas nekako blokirati. Opet, kreirali smo pet šansi.

U kojem ste trenutku bili sigurni da smo na Euru? Kad je Petković zabio za 2:1?

- Kad je Perišić dao treći gol. Znao sam da ne možemo primiti tri - nasmijao se Dalić, dodajući:

- Nikad se čovjek ne smije opustiti. Bilo je takvih primjera kod nas, i Turska, i Šahtar nedavno... Moraš stalno biti fokusiran i o tome voditi brigu. To sam naučio baš na primjerima hrvatske reprezentacije, ali i klubova koje sam vodio.

Ćiro Blažević jedini je dosad odveo Hrvatsku na dva uzastopna velika natjecanja, Dalić je prvi nakon 1997. koji je to napravio.

- Na tu sam činjenicu ponosan. No nisam u tome ulogu igrao samo ja, to je zasluga cijelog stožera i ljudi oko mene. Ne govorim da je prije bilo loše, ali stvorena je sjajna klima u reprezentaciji, svi jedva čekaju doći, od zadnjega do prvoga. To je velika stvar.

Prekinuo je i crni niz prethodnika, trojica prije njega nisu uspjela proći kvalifikacije.

- Bilo je puno problema, ozljeda, izostanaka, loše forme nekih igrača, ali nismo tome davali veliku pažnju. Stalno smo potencirali ono što je dobro. Uvijek sam govorio da nećemo kukati za onima kojih nema. Gledali smo pozitivu.

Kakve su aspiracije na Euru?

- Proći skupinu.

Znali smo da ćete to reći, ali neće se navijači time zadovoljiti.

- Ne možemo igrati dalje ako ne prođemo grupu.

Lakše je to na Europskom nego na Svjetskom prvenstvu.

- To je prvi korak, ali neupitno je da ćemo imati dobru momčad, pravu ekipu koja će moći napraviti dobre stvari.

Obavljena je tiha smjena pola ekipe. To je još jedan veliki posao u ovom ciklusu.

- Rekao sam nakon Svjetskog prvenstva da nam treba nekoliko mladih igrača kako bi nam donijeli novu energiju i snagu, ali oni ne mogu biti nositelji; to moraju ostati igrači koji su prošli Rusiju. Mladima je puno lakše kad sazrijevaju uz Modrića, Perišića, Rakitića, Vidu, Lovrena nego da im stavimo taj teret. Mi ćemo ih sigurno dobiti na još višoj razini i za koju godinu baš će oni biti nositelji. Sada stasaju uz senatore.

Tražili ste dva-tri nova igrača, danas ih imate i više nego što ste očekivali.

- Nadao sam se jednom, dvojici, trojici da će biti s nama, ali točno je, spletom okolnosti više ih je nego što sam očekivao. U Rijeci smo utakmicu završili s četvoricom igrača od onih koji su uopće bili na Svjetskom prvenstvu, a samo s dvojicom aktera finala. Pojavili su se novi i postali su čak odlučujući faktor: Vlašić je zabio tri gola, Petković četiri u utakmicama za bodove. To je hrvatski nogomet, naša kvaliteta, talenata nam nikad ne fali i jednostavno smo sve bolji i bolji. Ali treba vremena da stasaju.

Možemo li na Euru imati ekipu koja će biti jača nego u Rusiji?

- Nikad nisam bio pesimist, ali nikad nisam bio ni čovjek od velikih riječi i samohvale. Imamo dobru momčad kojoj vjerujem i očekujem da ćemo biti još bolji nego sada.

Ante Rebić ne igra u Milanu i to se vidi, kao što i Rakitiću nedostaje natjecateljski ritam u Barceloni, a pitanje je što će biti s nekima drugima. Kazali ste da junaci iz Rusije imaju određene privilegije, no od stare se slave u sportu ne živi.

- Imam vremena, opet ćemo napraviti turneju, sve obići, snimati i pratiti. Naravno da neću ići glavom kroz zid, ako netko nimalo ne igra, neću to moći zanemariti, ali igračima iz Rusije olakotna je okolnost da će biti pozvani i ako neke utakmice propuste. Oni koji se žele nametnuti i doći moraju igrati. Netko tko nije bio s nama ne može računati da ću ga staviti na popis ako je u 15 kola triput igrao u prvoj ekipi. Igrač mora biti najbolji u svojem klubu da bi došao u reprezentaciju. Dužan sam voditi brigu o svemu, čuvati mir, atmosferu i sustav, ali i voditi računa o tome da igrači igraju.

Opći je komentar da je ulaskom Brekala protiv Slovačke igrala postala bolja i da Rebić nije u formi.

- Nismo loše igrali prvo poluvrijeme; da smo tada dali gol, onda bi svi rekli da je Rebić bio u formi. Sjetite se njegova centaršuta za Perišića - da je zabio glavom, Rebić bi bio junak. Isto se o njemu govorilo i uoči utakmice s Mađarima, a on se pokazao kao jedan od najboljih. Moram ustrajati na tome da dobijem Rebića kakav je bio. Lako je sada reći da Rebić nije u formi i maknuti ga. Ja Rebića neću maknuti, on kod mene ima kredita, i bit će pravi kad bude trebalo. Bio je pravi s Mađarima, nije loš bio ni u Rijeci, dapače. Naravno da bi percepcija o njemu bila bolja da smo zabili kad je bio na terenu.

Na Rujevici je Dalić rekao da na Euru sigurno vodi Hrvatsku, da bilo kakve priče o ponudama koje bi mogle iskrsnuti možemo zaboraviti, ali što nakon Eura? Je li to njegov kraj, zadnja akcija na mjestu izbornika?

- Nikad nisam otvorio temu ponuda, uvijek bi drugi to potencirali. Nisam to htio ni komentirati. U subotu sam ipak odlučio završiti s tim, zato sam rekao da nema tog novca koji mi netko može dati da sad napustim Hrvatsku. Želim uživati u ovom uspjehu, da sam tu sa svojim narodom. Hrvatska reprezentacija vratila se narodu, svi smo ujedinjeni i moramo se truditi da to sačuvamo. Ono što osjećam sada, i još od Splita, to nema cijenu. Moj je plan Europsko prvenstvo s Hrvatskom, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti. Idem korak po korak.

Modrić je sve bolji i bolji, a na meni je da vratim Rakitića

Luka Modrić izborio je pravo na svoje sedmo veliko natjecanje. U 35. godini maksimalno je angažiran.

- Što god kažem o Luki, bit će malo. Bolje da ništa ne govorim.

Koliko još može trajati na vrhunskoj razini?

- Sve ovisi o njemu samome, ambicijama i planovima, ali Modrić ne posustaje i sve je bolji i bolji.

Rakitić? Je li njemu rješenje da napravi transfer u siječnju?

- Moje je da ga vratim, vrijedi isto kao i za Rebića. Sam će odlučiti u ova dva mjeseca što je najbolje za njega, očekujem ga i da bude u pravom izdanju kad će najviše trebati reprezentaciji.

Linker
19. travanj 2024 22:18