Screenshot: Facebook
ČLAN UFC KUĆE SLAVNIH

CROATIAN SENSATION Jeste li čuli za Hrvata koji je prije Mirka Filipovića i Stipe Miočića stvarao povijest MMA-a?

Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. studeni 2016. 15:28

U posljednje vrijeme preko Stipe Miočića, a ranije još i Mirka Cro Copa Filipovića, Hrvati su postali opčinjeni borbama u kavezu ili oktogonu, konkretnije UFC-om koji je u organizacijsko-marketinško-medijskom pogledu otišao uvelike najdalje kada je riječ o mješovitim borbama.

No, puno prije obojice spomenutih jedan je Hrvat doslovno stvarao povijest UFC-a. Uostalom, za svoje je zasluge prije dvije godine primljen u Kuću slavnih ove borilačke promocije. On je Pat Miletich, rođen 1966. u Davenportu (Iowa), no u SAD-u i svijetu MMA-a poznatiji pod nadimkom Croatian Sensation. Sam UFC nastao je 1993. dok se Miletich u mješovitim borbama pojavio dvije godine kasnije, s tim da se UFC-u pridružio 1998. Iste je godine postao prvi UFC-ov svjetski prvak u velter kategoriji (do 77 kg), a pojas je obranio četiri puta, odnosno držao ga je sve do 2001, s ukupnim omjerom pobjeda i poraza 29-7. Upravo je ponajviše poradi svjetskog naslova 2014. i uvršten u UFC Hall of Fame u klasi pionira ili, u slobodnom prijevodu, rodonačelnika ove promocije.

Hrvatski grb na ramenu

Pat je, inače, najmlađi od ukupno petero djece rođene u obitelji hrvatskog podrijetla koja svoju pripadnost pradomovini ne da nije skrivala, već ju je s ponosom isticala. Ponajviše je u tomu uspio Pat Miletich, koji je usto i najpopularniji. Na lijevom je ramenu istetovirao velik grb Republike Hrvatske, a u američkim je medijima i danas znan po nadimku koji se kasnije znao povezivati uz Tonija Kukoča i Janicu Kostelić - Croatian Sensation.

U djetinjstvu je Pat prvo trenirao hrvanje (od šeste godine), a zatim američki nogomet, da bi u kavez ušao zbog - bolesti majke! Naime, nakon što je majci utvrđen ozbiljan srčani problem, Pat je napustio školu ne bi li se brinuo o majci. U borbe je ušao, kako je to kasnije u intervjuima navodio, kako bi namaknuo novac za majčino liječenje. Imao je tada 26 godina. Prošao je karate, boks, brazilski jiu-jitsu, da bi od 1995. ušao u svijet MMA-a, mješovitih borilačkih sportova. Posljednji je put u oktogon ušao u prosincu 2008. godine.

Nakon okončanja sportske karijere, nastavio je ništa manje zanimljiviju trenersko-novinarsku karijeru. Naime, osim što je utemeljio vlastitu, podosta cijenjenu školu Miletich Fighting Systems, koja je iznjedrila cijeli niz MMA boraca, od kojih je čak 11 svjetskih prvaka.

profifightstore.com

Nije to sve, Pat Miletich već više od 15 godina podučava obrambenim taktikama i borilačkim vještinama cijeli niz policijskih službi u SAD-u (od lokalnih pa do državnih i saveznih), kao i zaštitarske tvrtke i sl. Okušao se ujedno i u novinarskim, točnije TV komentatorskim vodama, dakako, za prijenose UFC-a i sličnih promocija. Godine 2009. počeo je raditi za Strikeforce, potom za Showtime, pa sve do ESPN-a danas.

Linker
10. svibanj 2024 15:08