Tomokazu Tazawa/Getty Images) / Getty Images
FJODORU POKLONJENA POBJEDA

VIDEO: Pogledajte kontroverznu pobjedu legende Fedora o kojoj bruji cijeli borilački svijet!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. lipanj 2016. 16:40

Veteran mješovitih borbi i jedan od najvećih u ovom sportu, Fjodor Jemeljanjenko (40) pobijedio je pred domaćom publikom u Sankt Peterburgu većinskom, ali prilično kontroverznom odlukom Brazilca Fabija Maldonada.

Fjodoru je to bila prva borba u domovini nakon pune četiri godine, a druga nakon povratka. Veliki Rus je pobijedio, ali prema kazivanjima i viđenom, prije bi se reklo da je slavio na “kredit vlastitog ugleda i imena”, a ne prikazanog u oktogonu.

Realno, bio je na rubu poraza, čak i lošiji borac. Brazilac ga je već u prvoj rundi uspio srušiti lijevim krošem i zatim na podu nasrnuti svom snagom na njega.
Fjodor je uspio umaknuti s ruba poraza, ali vidljivo uzdrman i nesiguran na nogama. U sljedeće dvije runde Maldonado je iznenađujuće popustio pritisak, dopustivši Jemeljanjenku preživljavanje, čak i pokoji napad. Jalov, istina, dok je s druge strane svaki i manji pokušaj Maldonadova nasrtaja pričinjavao opasnost Rusu.

Na kraju jedan je sudac ocijenio sraz neodlučenim 28:28, dok su druga dvojica poklonila tijesnu pobjedu Fjodoru 29:28. Maldonado je kasnije sportski i korektno, vjerojatno i s uvažavanjem prema suparniku spomenuo da se ne kani žaliti, dok se Fjodor već u kavezu, neposredno nakon borbe, ispričao gledateljima. Kada to pobjednik učini, onda znate “koliko je sati”.

Nešto kasnije, na konferenciji za novinare Jemeljanjenko je spomenuo.
- I dalje ću se boriti.

Izjava kojom je demantirao neka prijašnja razmišljanja da bi mu ovo mogla biti oproštajna borba.
- Fabio je puno borbi dobio na nogama. Sjajan je udarač, ali unatoč tome želio sam se testirati na nogama i ispostavilo se da sam pustio da primim dva udarca. Borba s Fabijem Maldonadom nije bila moja najbolja, ali, hvala Bogu, pobijedili smo. Znao sam da me zemljaci gledaju i podržavaju i naravno da sam se morao ustati u 1. rundi. Ustati i nastaviti s borbom. Nisam smio pokvariti raspoloženje i razočarati navijače. Bio je trenutak kad me uzdrmao i zabrinuo sam se da će me završiti, zato sam se pokušao izvući i vratiti na noge - kasnije će Fjodor.

Linker
01. svibanj 2024 06:00