Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
SP TAEKWONDO

HRVATICA OSIGURALA BRONCU NA SVJETSKOM PRVENSTVU U MANCHESTERU Sjajna Kristina Tomić preokretom izborila okršaj protiv dvostruke olimpijske pobjednice

Piše: HinaObjavljeno: 17. svibanj 2019. 21:08

Aktualna europska prvakinja Kristina Tomić osigurala je u kategoriji do 49 kilograma najmanje brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Manchesteru.

Nakon uvjerljivih pobjeda nad Francuskinjom Adidou (26-6, prekid) i Azerbajdžankom Abakarovom (12-3), Kristina se u četvrtfinalu protiv Tunižanke Dhahri našla u nemalim problemima. Nakon što je u treću, posljednju rundu ušla s minusom od tri boda (7-10), Tomić je preokrenula borbu (14-10).

Izbornik Toni Tomas vrištao je "bliska borba, bliska borba" što je Kiki i primjenila te je tako izborila polufinale sa dvostrukom olimpijskom pobjednicom Kineskinjom Jingyu Wu i osigurala najmanje broncu. To je druga medalja za Hrvatsku na SP-u u Manchesteru nakon što je Doris Pole u četvrtak u u kategoriji preko 73 kg u polufinalu izgubila od Kineskinje Zheng Shuyin s 2-9 i zadovoljila se broncom.

Zagreb, 290617.
Taekwondo klub Osvit, Knezija.
Kristina Tomic, osvajacica broncane medalje u taekwondou na Svjetskom prvenstvu u Juznoj Koreji.
Na fotografiji: Kristina Tomic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nažalost, to isto nije pošlo za rukom Nikiti Glasnović (57 kg) koja je, na zlatni bod, izgubila svoju četvrtfinalnu borbu za medalju protiv Kanađanke korejskog podrijetla Park (11-11, 11-14). Nikita je povela sa 7-0, a desetak sekundi prije kraja imala je prednost od 11-7, ali joj je suparnica uspjela plasirati dvaput nogu u tijelo za "pripetavanje". Iako je u tom dijelu ove drame bila aktivnija, Nikita je ipak primila nogu u glavu čime su se njeni snovi o drugoj svjetskoj medalji rasprsnuli. Prvoj pod hrvatskom zastavom jer je 2017. bila treća još uvijek kao švedska reprezentativka.

Pomalo neočekivano i prilično rano, u drugoj borbi, a u 3. kolu, posustao je aktualni europski prvak Toni Kanaet (74 kg). Nakon što se s lakoćom obračunao s Libanoncem Cheibanom (18-3), ispalo je da je pak protiv njega lak posao imao Talijan Alessio (8-29). U borbi koja je završila prekidom, radi minusa od 21 boda, mladi Splićanin ostao je bez energije što možemo pripisati i i činjenici da je nedavno prebolio mononukleozu.

Toni je na posljednja dva europska prvenstva osvojio medalje (zlato 2018. i srebro 2016.) no za svoju prvu svjetsku medalju morat će pričekati dvije godine i nastup u kineskom Wuxiju.

Četvrtog dana natjecanja u subotu u Manchester Areni hrvatske boje branit će Ana Taslak (53 kg), Matea Jelić (67 kg), Lovre Brečić (63 kg) i Luka Horvat (80 kg).

Linker
02. svibanj 2024 01:13