Screenshot (YouTube)
UFC 231

IMPRESIVNI PRVAK U LUDOJ BORBI PREKIDOM ZAUSTAVIO OPASNOG IZAZIVAČA UFC dobio novu prvakinju, Poljakinja ponovno ostala bez pobjede

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. prosinac 2018. 15:54

UFC 231 event donio je fantastičnu borbu Maxa Hollowaya i Briana Ortege, u kojoj je pojas prvaka perolake kategorije ostao kod Hollowaya, prekidom nakon četiri runde.

Valentina Shevchenko postala je prvakinja muha kategorije, pobjedom jednoglasnom sudačkom odlukom protiv Joanne Jedrzejczyk. Thiago Santos nokautirao je Jimija Manuwu u drugoj rundi, Gunnar Nelson gušenjem je ugrozio niz Alexa Oliveire, a Hakeem Dawodu je podijeljenom odlukom savladao Kylea Bochniaka, piše Fight Site.

Nevjerojatno uzbudljivu borbu vidjeli smo u “main eventu” UFC 231 eventa. Ne toliko neizvjesnu, koliko prepunu akcije i uz toliko čekanja poteza koji će ju završiti.

Max Holloway bio je dominantan i uvjerljiv, no povijest nas je naučila kako Briana Ortegu nikada ne smijemo otpisati i to je više puta dokazao u ovoj borbi. Ipak, protiv sebe je danas imao protivnika koji si nije dozvolio pogrešku, protivnika koji je naprosto mljeo svog izazivača i protivnika koji je na kraju došao do 13. pobjede u nizu, čime je postao tek peti borac koji je to napravio. No, za to mu je trebalo 20 minuta borbe koja će otvoreno kandidirati za najbolju borbu 2018. godine.

Ortega je odlučio u ovu borbu startati otvoreno, pokušavši on biti taj koji će se kretati prema naprijed i tražiti priliku. No, od početka se vidjelo kako je Holloway bio spreman na takav pristup svog protivnika. Prvak se jako dobro kretao, hvatao vrlo zanimljive kuteve te iz njih zapravo pogađao udarce kojima odmah u početku počinje raditi štetu. Završio je Max jednom srušen u ovoj rundi, no Ortega ga nije uspio zadržati dolje nego je vrlo brzo sve bilo tamo gdje je borac s Havaja htio. Drugu rundu Max jako dobro radi direktom, kojim jednostavno Ortegi ne dozvoljava ozbiljniji prilazak te počinje jako dobro vezati kickove u trenucima kada se distanca nakratko smanji. Konstantni udarci ozbiljno su zakrvarili Ortegino lice, a nakon jednog udarca nogom u glavu, ovaj je u velikim problemima. Iz njih se uspijeva vratiti, no do kraja runde prima teške udarce te sve završava ogromnom dominacijom Hollowaya. Neobični kutevi i dalje su ono odakle Holloway radi štetu, dok Ortega najčešće pokušava udarcima iz kontre. Bilo je tu kružnih udaraca laktom, kickovima i kombinacija koje su izgledale dobre i koje su pogađale te se stvorio dojam da Ortega, iako u primanju teških batina, ipak može izvući taj jedan udarac. Akcija je bila neprestana, Holloway je napadao i pogađao, ponekada primao, sve s ciljem da završi borbu, ali Ortega jednostavno nije htio pasti.

S publikom na nogama ušlo se u četvrtu rundu i tu kreće jedna od najuvjerljivijih rundi koje smo vidjeli u borbama za titulu. Holloway je “bacao” sve što je imao, išao je naprijed i neprestano udarao, ali Ortega se i dalje nije dao. Takvim stavom uspio je čak veliki dio publike odvesti na svoju stranu. 141 značajan udarac je prema statistici Holloway pogodio u toj rundi, ali Brian je i dalje tražio svoju priliku. Nju ipak nije dobio u petoj rundi, budući da su liječnici zaključili kako nakon četiri ipak nije u stanju nastaviti borbu. Prema neslužbenoj UFC statistici, Holloway je pogodio 290 značajnih udaraca, što bi trebao biti novi UFC rekord. Natea Diaza je, prema ovom podatku, pretekao za čak 52 udarca. Osim toga, došao je do svoje treće obrane titule,ali i 13. pobjede u nizu. To su prije njega napravili tek Anderson Silva, Demetrious Johnson, Jon Jones i Georges St-Pierre. Max Holloway bez sumnje sada pripada među te velikane.

UFC je napokon dobio prvakinju ženske muha kategorije i to je Valentina Shevchenko, koja je nakon tri muay thai pobjede uspjela savladati Joannu Jedrzejczyk i po MMA pravilima.

Ove dvije fantastične udaračice ponudile su sjajan okršaj, koji je na nogama donio izjednačenu borbu, ali ono što je presudilo i pobjedu donijelo Shevchenko bila su rušenja, kojih je Valentina kroz borbu upisala čak deset. Jako dobar osjećaj za to kada treba krenuti na rušenje je pokazala nova prvakinja, odnosno vidjela je kada Joanna počinje preuzimati situaciju borbe na nogama te je baš tada kvalitetno mijenjala nivo. Bilo je podosta frustrirajuće po Poljakinju, koja je osjećala kako ima ovu borbu, no za to je ipak morala pripremiti bolju obranu od rušenja. U prvoj je rundi Shevchenko to uspjela jednom, što joj je bilo dosta za uzeti rundu, dok su tri komada iz druge neupitno donijele i nju.

Zanimljivo je bilo vidjeti kako je unutar klinčeva i Joanna imala napade na rušenje, no bez uspjeha. Treća runda ostala je cijela na nogama, no uz podosta klinča, dok je u četvrtoj Joanna napokon dobila svoje prilike te je čak udarcima Valentinu bacila u probleme. Ova se iz njih izvukla te se uspješno vratila u petoj rundi, koju je neupitno dobila, s čime su se složili i suci. Shevchenko je do UFC pojasa došla tako što je borbu dobila rezultatom 49-46 na sve tri sudačke kartice.

Linker
02. svibanj 2024 03:55