Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
RAVNO U GLAVU

LEONARD PIJETRAJ JAVNO OBJASNIO FILIPU HRGOVIĆU ZAŠTO MU NE DA POLA SVOJE PLAĆE Svi koji misle da je to ispravno, neka to prvo učine sa svojom plaćom!

Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. lipanj 2018. 15:27

Nakon istupa Filipa Hrgovića, pa potom i konferencije za novinare Hrvatskog boksačkog saveza, sada se oglasio i Leonard Pijetraj, izbornik hrvatske boksačke vrste, ali i do prije godinu dana trener našeg sadašnjeg boksačkog profesionalca. U konačnici, upravo je očito odnos Hrgović - Pijetraj, ma koliko to izrijekom Hrgović demantira, i bio 'okidačem' izgreda u prostorijama HBS-a 15. lipnja, te žarištem svih problema.

Pojednostavljeno, Filip Hrgović traži od HOO-a i HBS-a da polovicu iznosa plaće izbornika Pijetraja dobiva njegov sadašnji trener Hasan Yousef.

Stoga se sada priopćenjem za javnost kojeg donosimo u cijelosti oglasio i boksački nam izbornik, te neprijeporno najbolji hrvatski boksački trener Leonard Pijetraj.

"Poštovani,

ponukan raznim javnim istupima vezanima za moj status i prava kao vrhunskog trenera prema klasifikaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, objavljujem sljedeće priopćenje za javnost:

Teško je racionalno objasniti zašto Filip Hrgović smatra da je, potpuno suprotno propisima Hrvatskog olimpijskog odbora, zdravoj logici i pravdi, pozvan odlučivati o financiranju mog trenerskog rada. Temeljem brončane olimpijske medalje na Igrama u Rio de Janeiru u kolovozu 2016. godine, Hrgović je dobio svoju zasluženu stipendiju, dok sam ja odlukom Vijeća HOO-a sukladno Statutu i drugim aktima HOO-a uvršten među vrhunske trenere i dobio propisanu mjesečnu novčanu naknadu.

Naknadu sam zaradio svojih znanjem, radom i odricanjem moje obitelji i mene, a na temelju rezultata boksača koje sam doveo do međunarodnih uspjeha, nezabilježenih u hrvatskom boksu u posljednjih 40-ak godina.

Pravo na naknadu vremenski je ograničeno, odnosno HOO propisuje da se mora kontinuirano potvrđivati novim uspjesima i novim vrhunskim rezultatima. Dvije godine nakon Hrgovićeve olimpijske bronce, moj je trenerski rad dobio novu potvrdu srebrnom medaljom Marka Miluna na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine. Milun je tako istaknuo i kandidaturu za nastup na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, a ja sam dobio mogućnost ponovno kandidirati za HOO-ovu naknadu za vrhunske trenere.

To ujedno znači i da isplata naknade nije vezana za ime boksača, nego za rezultat. Naime, boksač nakon osvajanja medalje može prestati boksati ili napustiti zemlju ili promijeniti trenera, ali to ne utječe na status njegova dotadašnjeg trenera u HOO-u.

Da bi neki drugi trener dobio istovjetnu naknadu, mora u sljedećem razdoblju postići kriterijski rezultat u skladu s propisima HOO-a. Naknada se ne može „naslijediti“ zajedno s boksačem. Naknadu se dobiva za ostvareni rezultat, a ne za rezultat koji tek treba ostvariti. Tako nalažu propisi, a tako je i jedino moralno ispravno.

Nijedan boksač kojeg sam trenirao nikad nije bio uskraćen niti za jednu kunu iz fondova sportskih saveza ili HOO-a na koju je imao pravo. Možemo raspravljati jesu li iznosi niski ili visoki, ali kakvi god oni bili, uvijek će biti pojedinaca koji smatraju da su zakinuti i da baš oni zaslužuju mnogo više.

I na kraju, molim sve dobre ljude koji smatraju da je ispravno oduzeti nekome polovicu plaće i bez ikakva uporišta u propisima dodijeliti je nekome drugome, neka to prvo učine sa svojom plaćom.

Leonard Pijetraj"

Linker
27. travanj 2024 00:34