Scott Heavey/Getty Images
UOČI ZAGREBAČKOG OKRŠAJA

LOŠIJI BOKSAČ, ALI VEĆA ZVIJEZDA Upozorenje za Hrgovića: U 45 borbi pao je jedino protiv prvaka Joshue i Splićanina Milasa

Večerašnji suparnik Filipa Hrgovića u Zagrebu Kevin Kingpin Johnson izdržao je svih 12 rundi protiv Klička, Furyja, Puleva i Chisore
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 08. prosinac 2018. 12:00

Možemo reći da su se organizatori subotnje boksačke priredbe nakon nenadanih administrativnih poteškoća Ytala Peree (15-3-2) odlično snašli te uspješno spasili događaj predvođen borbom za međunarodni WBC naslov kojeg će naš Filip Hrgović (6-0) braniti protiv vrlo vjerojatno slabijeg boksača nego li je to Ekvadorac, no boksača puno većeg zvjezdanog statusa - 39-godišnjeg američkog veterana Kevina Kingpin Johnsona (33-11-1).

Da je kojim slučajem Johnson odmah bio predstavljen kao Hrgovićev protivnik, promoviranje spektakla u Draženovu domu teklo bi puno lakše, jer je puno jednostavnije objasniti ljudima protivnika koji je boksao protiv Joshue, Furyja, Puljeva i Klička, i to u kompetitivnom obliku, nego još jednog Južnoamerikanca kojem je najveći doseg zlato na Panameričkim igrama.

Karijera Amerikanca uistinu je velika. Nikad nije bio jedan od onih journeymen boksača koji bi došao “uručiti” pobjedu jačem suparniku, a boksao je protiv ljudi koji danas haraju ili su, pak, harali scenom. Svoju profesionalnu karijeru vodio je u odličnom smjeru. Do 2009. je u 23 meča, uz remi protiv tad favoriziranog i neporaženog Uzbekistanca Timura Ibragimova, bio neporažen s 22 pobjede na svojem kontu te tako zavrijedio status prvog izazivača za svjetsku WBC titulu protiv tadašnjeg prvaka Vitalija Klička, gdje je upisao prvi poraz preživjevši svih 12 rundi u klasičnoj dosadnoj “kličkovskoj” borbi.

Nakon tog poraza tada 29-godišnji Kingpin nije odustao. Nanizao je šest pobjeda, no u finalu Prizefighter boksačkog turnira održanog 2012. nadboksao ga je sunarodnjak Tor Hamer, i tu je sve krenulo nizbrdo. Od tada pa sve dosad Johnson je upisao tek pet pobjeda iz 14 mečeva, što je u usporedbi s njegovim dotadašnjim omjerom tek sjena onog prvog izazivača za svjetsku titulu. Treba napomenuti da je u ovom periodu dao solidan otpor najboljim teškašima današnjice. Namučio je Tysona Furyja, Derecka Chisoru i Kubrata Puleva do posljednje runde, a jedina dva boksača koja su ga nokautirala u svih 45 borbi karijere su najbolji teškaš današnjice Anthony Joshua te, prema omjeru (13-0), najbolji hrvatski teškaš Petar Milas. Splićanin je to učinio u njemačkom Braunlageu početkom ove godine, osvojivši protiv Johnsona IBO internacionalni naslov prvaka tehničkim nokautom u osmoj rundi borbe.

Boksao prošlu subotu

Unatoč lošem nizu, Johnson u Cibonu dolazi u svježem pobjedničkom raspoloženju jer je prošle subote u Njemačkoj svladao slabašnog suparnika, journeymana Harisa Radmilovića (8-30) iz BiH. Upravo ova činjenica, nažalost, dokazuje da se zamjena tražila u zadnji čas i pod svaku cijenu, jer je u profesionalnom boksu optimalna brojka imati tri do četiri meča godišnje, a imati mečeve dva vikenda u nizu zvuči više kao potez s amaterskih borilišta.

No, kako je moglo biti, dobro je. Veliko ime je tu, ali i pritisak na Hrgoviću, koji će bez previše taktike za suprotstavljanje novom protivniku ući u borbu s debelim imperativom pobjede. Ako idemo po nekoj logici, Hrgović će, uzevši u obzir Milasov nokaut protiv Johnsona, osim međunarodnog naslova braniti i status najboljeg hrvatskog teškaša.

Linker
03. svibanj 2024 05:18