CROPIX
IMAMO SVOJE BLAGO

NAPOKON U ELITI - MOMČAD KOJU JE HRVATSKA DUGO ČEKALA Dosad su se naši boksači borili za strance, a sad će se boriti za Hrvatsku

U BOKSAČKOJ ELITI U sljedećoj godini, ukupno osmoj sezoni Svjetske boksačke serije, imat ćemo svoju momčad u elitnom boksačkom natjecanju Međunarodne amaterske boksačke federacije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 22. prosinac 2017. 13:20

Informacija je objelodanjena prije otprilike dva tjedna, a jučer je službenom konferencijom za novinare Hrvatskog boksačkog saveza predstavljen novi, dosad nedvojbeno najveći projekt hrvatskog boksa, najveći iskorak od osamostaljenja.

U sljedećoj godini, ukupno osmoj sezoni Svjetske boksačke serije (WSB), Hrvatska će imati svoju momčad u elitnom boksačkom natjecanju Međunarodne amaterske boksačke federacije (AIBA). Hrvati vitezovi, ili na engleskom jeziku Croatian Knights, debi će imati već početkom veljače u Italiji.

- Mnogi nisu vjerovali kad su čuli za našu želju i aktivnosti po tom planu jer se radi o apsolutnom planetarnom vrhu. Međutim, uvijek ću naglasiti, nisam uspio ja ili Savez, uspjeli su naši boksači. Da njih nema, da nema njihovih uspjeha cijeli niz godina, pa onda i devet europskih i jedne svjetske medalje samo ove godine, ovakvo što ne bi bilo moguće - rekao je Bono Bošnjak, predsjednik HBS-a.

Svitanje dobre priče

Najveći mogući kompliment hrvatskom boksu iz Italije je odaslao Franco Falcinelli, predsjednik Europske boksačke federacije poručivši na mrežnim stranicama WSB-a:

“Hrvatski vitezovi u ovo natjecanje donose sa sobom tradiciju ove velike nacije.”

Malo je reći da uhu gode ovakve riječi najvišeg čovjeka europskog boksa i jednog od čelnika svjetskog.

- Ovo je samo svitanje jedne dobre boksačke priče. Vjerujem da će ovo biti predstavljeno kao velik iskorak hrvatskog boksa - spomenuo je brigadni general Mladen Mikolčević, predsjednik Hrvatskih vitezova te dodao:

- Dosad su se naši boksači borili u ovom natjecanju za strane momčadi od Italije preko Francuske, Velike Britanije do Kazahstana. Od sada će u ring za Hrvatsku.

U dosadašnjim sezonama WSB-a pamtimo nastupe Alena Babića za Francuze, Luke Plantića i Josipa Bepa Filipija za Talijane, Hrvoja Sepa i Filipa Hrgovića za Francuze i Kazahstance, kao i Marka Čalića i Bojana Miškovića za Britance.

Izbornik Leonard Pijetraj najbolje zna što znači WSB. Iza njega je petogodišnje iskustvo rada za Paris United (2 godine) te Astana Arlanse (3 godine), ali i podizanje trofeja.

Imamo svoje blago

- Jako, jako dobro znam o kakvom se natjecanju radi. Čak sam najskeptičniji jer znam koliko je WSB zahtjevan. Naši će borci vidjeti da je velika razlika između boksanja tri ili kao u WSB-u pet rundi po tri minute. Sve vas molim da budete strpljivi - apelira izbornik, koji je glede sastava Hrvatskih vitezova spomenuo zasad tek sljedeće.

- Sastav se još uvijek ne zna. Potražit ćemo strana pojačanja (Bjelorusija, Rumunjska, Bugarska) samo u nižim kategorijama, koje nam nisu toliko kvalitetno pokrivene. Ostalo ćemo imati hrvatske boksače. Možda niste znali, ali prijašnjih sezona Azerbajdžan je imao svoju momčad u WSB-u, ali sve odreda strane borce. Oni nemaju svojih boksača. Prije dvije godine Astani su u goste stigli Nijemci. Svi njihovi boksači govorili su ruski! Sve sam time rekao. Mi imamo svoje mladiće i to je naše najveće blago - naglasio je izbornik.

Sportski direktor HBS-a general Ante Prkačin efektno je zaključio.

- Boks je najviteškiji borilački sport i zato mislim da mi Hrvati tu imamo komparativne prednosti.

Skupine WSB

AMERIKA

- Colombian Heroicos (Kolumbija)

- Cuba Domadores (Kuba)

- Caciques de Venezuel (Venezuela)

EUROPA

- Croatian Knights (Hrvatska)

- France Fighting Roosters (Francuska)

- British Lionhearts (Velika Britanija)

- Italian Thunder (Italija)

AZIJA

- China Dragons (Kina)

- Astana Arlans (Kazahstan)

- Indija

- Patriot Boxing Team (Rusija)

Raspored Hrvatskih vitezova

2. ili 3. veljače: Italian Thunder - Hrvatski vitezovi

17. veljače, GATESHEAD: British Lionhearts - Hrvatski vitezovi

2. ožujka, ZADAR: Hrvatski vitezovi - France Fighting Roosters

17. ožujka: France Fighting Roosters - Hrvatski vitezovi

6. travnja, ZAGREB: Hrvatski vitezovi - British Lionhearts

13. travnja, PULA: Hrvatski vitezovi - Italian Thunder

Linker
03. svibanj 2024 10:40