Filip Hrgović vs Sean Turner
 VERUSUS/KDLP
ŠTO JE BILO DOBRO, A ŠTO NE

TRI STVARI KOJE SMO IZVUKLI IZ ZADNJEG MEČA HRGOVIĆA Filip je protiv Turnera odboksao možda i najbolje do sad, ali neke stvari mora brzo popraviti!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 26. veljača 2018. 09:55

Filip Hrgović (4-0, 3 KO) uvjerljivo je pobijedio Irca Seana „Big Sexy“ Turnera (12-2, 8 KO) jednoglasnom odlukom sudaca (dva puta po 80-72, jednom 79-73) nakon osam rundi njihovog meča u Areni Nürnberg. Teškaš iz Dubrave time je nastavio niz pobjeda na početku profesionalne karijere, a mi izdvajamo tri stvari koje su nam privukle pozornost u ovoj borbi.

Filip se držao postavljenog plana

Prije meča s Turnerom Hrgović nam je rekao da je njegov cilj osvojiti svaku rundu, a prekid ako dođe – dođe. Zamišljeno, isplanirano, provedeno u djelo. Hrvatski boksač odradio je taktički mudar meč i pametno je koristio veliku prednost u visini, rasponu ruku, ali i pokretljivosti u odnosu na niskog (za teškaša) i pozamašnog Irca. Filip je kontrolirao ritam borbe, držao suparnika na distanci prednjim lijevim direktom, a jače udarce je uglavnom zadavao zadnjim desnim direktom i povremenim krošeima. Nije nepotrebno srljao po nokaut. U odnosu na prethodna tri meča vidljiv je i napredak i u većem broj udaraca u tijelo suparnika, što je vrlo pohvalno za boksača od 198 cm.

Treba poraditi na obrani

Hrgović je načelno odradio kvalitetan posao u obrani i tek je u rijetkim situacijama dopustio Ircu da skrati distancu i zaprijeti svojim krošeima. No, to ne znači da ne može bolje. U trenucima u kojima je Filipu popustila koncentracija, naročito u zadnje dvije runde kada je Irac agresivno tražio priliku za nokaut, hrvatski teškaš mogao je bolje reagirati. Primjer za to je situacija u sedmoj rundi u kojoj ga je 18 cm niži Turner u nekoliko sekundi tri puta zaredom čisto pogodio prednjim lijevim direktom. Takve udarce Filip bi trebao ili blokirati, ili se izmaknuti kretanjem u stranu, a ne samo unazad. Općenito, lateralno kretanje je nešto na čemu hrvatski boksač očito mora poraditi.

Ne žuriti prema jačim protivnicima

Za razliku od većine drugih teškaša, Filip je karijeru počeo protiv relativno pristojnih boksača, s pozitivnim omjerima u karijeri. I pritom je sa svakim sljedećim ljestvica malo podignuta prema gore. U ovoj fazi karijere bilo bi dobro da Hrgović nakupi iskustvo protiv još nekoliko boksača Turnerova ili Littleova kalibra prije nego uđe u ring s opasnijim suparnicima poput aktulanog B ešalona kategorije (Christian Hammer, Derek Chisora, Adam Kownacki, Johann Duhaupas i njima slični). Slični put prošli su Joshua, Parker i Whyte, a ta formula postepenog skupljanja iskustva i dizanja nivoa suparnika pokazala se uspješnom. Zašto je mijenjati?

Superfly 2: Rungvisai obranio titulu

Pravi festival boksa održao se u subotu navečer u legendarnom Forumu u Los Angelesu. Na bogatoj kartici održana su četiri odlična meča u muha i super-muha kategorijama (do 50,8 kilograma, odnosno 52,16 kg) od kojih su čak tri bila za svjetske titule.

Glavna borba večeri bio je meč između Tajlanđanina Sora Rungvisaija (45-4-1, 40 KO) i Meksikanca Juana Francisca Estrade (36-3, 25 KO). Rungvisai, koji je do prije osam godina radio kao čistač ulica i ponekad bio prisiljen jesti hranu iz smeća, je obranio WBC titulu u super-muhi tijesnom odlukom sudaca nakon 12 rundi. Naročito je sjajna bila zadnja runda u kojoj su oba boksača uputila čak 54 jača udarca, od 187 koliko ih je ukupno „sjelo“ u cijelom meču.

Linker
02. svibanj 2024 03:09