Daniel Cormier
 Bob DeChiara / USA TODAY Sports
POSLJEDNJA PREPREKA - DERRICK LEWIS

VEČERAS SE PIŠE POVIJEST, DANIEL CORMIER MOŽE POSTATI NAJVEĆI MMA BORAC U slučaju pobjede dolazi do uspjeha kojeg još nitko nije ostvario

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. studeni 2018. 20:05

Daniel Cormier u večerašnji će ogled s Derrickom Lewisom ući uz omjer od 21 pobjede i samo jednog poraza. Deset pobjeda ostvario je u UFC-u te osam u Strikeforceu, što bi značilo da je do samo tri pobjede došao izvan elitnog svjetskog MMA-a. Dva puta dolazio je do naslova UFC prvaka. Onaj u poluteškoj kategoriji je i tri puta uspio obraniti, dok je onaj teškaški osvojio u srpnju i danas mu slijedi prva obrana, prenosi Fight Site.

Ukoliko uspije doći do te obrane, ostvarit će nešto što još nitko nikada nije. Naime, Cormier je tek drugi istovremeni prvak dvije divizije u UFC povijesti, uz Conora McGregora te ukupno peti borac koji je držao naslov prvaka dvije različite divizije. No, niti jedan od preostale četvorice nije oba naslova uspio barem jednom obraniti.

Prvi je do drugog pojasa uspio doći Randy Couture, koji je po tri puta osvajao teškaški i dva puta poluteškaški naslov. No, dok je teškaški uspio i tri puta obraniti, onaj do 93 kilograma je oba puta izgubio u prvoj obrani. Drugi primjer je BJ Penn, koji je 2008. godine osvojio naslov u sebi prirodnoj lakoj kategoriji, a isti je dva puta obranio. No, onaj velteraški, koji je iznenađujuće osvojio 2004. godine, je napustio zbog odlaska u K-1. Kasnije ga je još dva puta pokušao osvojiti, ali bez uspjeha.

Preostala dva primjera malo su svježija. Prvi je onaj Conora McGregora, koji nije obranio niti jednu titulu koju je osvojio, odnosno oba su mu pojasa oduzeti svog neaktivnosti. Prošlog je mjeseca pokušao vratiti onaj u lakoj kategoriji, ali je teško poražen. Tu je naravno i Georges St-Pierre, koji drži rekord najviše obrana pojasa velter kategorije te je ukupno treći u povijesti UFC-a po uzastopnim obranama, iza Demetriousa Johnsona i Andersona Silve. No, GSP se pojasa srednje kategorije odrekao čim ga je protiv Michaela Bispinga osvojio te je tako i on u startu odustao od prilike da pokuša doći do ovog postignuća.

Dakle, ukoliko Daniel Cormier savlada Derricka Lewisa, postat će jedini borac u UFC povijesti koji je bio prvak dvije različite divizije, a da je svaki od tih pojaseva barem jednom uspio i obraniti. To je zapravo jako dobra referenca ukoliko nekome bude pokušavao dokazati zašto se njega treba smatrati najboljim i najvećim borcem u MMA povijesti.

Linker
05. svibanj 2024 00:00