Mikey Garcia vs Dejan Zlatičanin
 Screenshot: YouTube
VELIKA VEČER U LAS VEGASU

VIDEO: NEKAD VELIKA ZVIJEZDA VRATILA SE STRAŠNIM NOKAUTOM! Amerikanac Garcia opakim krošeom srušio hrabrog šampiona iz Crne Gore

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 29. siječanj 2017. 10:53

Pred nešto više od 10.000 gledatelja u lasvegaškoj MGM Grand Areni Amerikanac Mikey Garcia (36-0, 30 KO) je strašnim nokautom u trećoj rundi pobijedio Crnogorca Dejana Zlatičanina (22-1, 15 KO) i osvojio pojas WBC prvaka u lakoj kategoriji.

Garcia je dominirao od prvog gonga, pametno iskoristivši veći raspon ruku na temelju kojeg je lijevim direktom konstantno udarao Zlatičanina i uspješno kontrolirao distancu prema nižem suparniku. Kad je sredinom prve runde nakon direkta počeo spajati i nekoliko kombinacija, njemu naklonjena publika oduševljeno je počela skandirati "Mikey, Mikey!".

U drugoj rundi Garcia je dodatno pojačao tempo i kupao po crnogorskom šampionu (inače prvom u povijesti države) iz svih smjerova, dok je (pre)hrabri Zlatičanin uporno stajao ispred njega i tražio način da uđe u fajt na bliskoj distanci. Višak hrabrosti i manjak taktiziranja i eskivaža Zlatičaninu je došao na naplatu krajem treće runde kad ga Garcia pogodio sjajnim desnim aperkatom, nastavio lijevim krošeom i zatim dovršio posao brutalnim desnim krošeom u trenutku kad je Crnogorac već bio na konopcima. Zlatičanin je pao kao gromom ošinut i nepomično ostao ležati ispod konopaca i tek je uz liječničku pomoć, nakon nekoliko minuta došao k sebi.

- On je čvrst momak. Primio je nekoliko dobih udaraca, ali kad sam ga napokon uspio uzdrmati, nisam oklijevao s desnicom. Znao sam da je to dobar udarac. Drago mi je da je dobro i da se uspio oporaviti od toga - rekao je Garcia nakon meča o svojem suparniku.

Zlatičanin (31) je ovom borbom izgubio WBC naslov koji je osvojio protiv malo poznatog Franklina Mamanija u srpnju prošle godine. Da ne bi ispalo da je do naslova došao preko nekih kanti, valja istaknuti da je dosad neporaženi "Dinamita" Dejan u karijeri sredio i trostrukog svjetskog prvaka Rickyja Burnsa i respektabilnog Ivana Redkacha, a za naslov se borio s relativnim anonimcem samo zato što ga je tadašnji prvak Jorge Linares vješto izbjegavao.

Garciji (29) je pak ovo bio drugi meč nakon dvije i pol godišnje stanke uslijed sukoba s bivšim promotorom Bobom Arumom i njegovom kućom Top Rank. Prije nego je došlo do tog nesretnog zastoja u karijeri Garcia je već bio svjetski prvak u dvije kategorije (perolaka i super-perolaka) te je kotirao među deset najboljih pound for pound boksača na svijetu. Prema dosad pokazanome, čini se da zbog dugog zastoja nije nimalo zahrđao i da njegove najbolje borbe tek slijede.

Santa Cruz se revanširao Framptonu

U glavnoj borbi odlične boksačke večeri Meksikanac Leo Santa Cruz (33-1-1, 18 KO) tijesnom odlukom sudaca pobijedio je Irca Carla Framptona (23-1, 14) u uzvratnom meču njihovog "klasika" iz Barclays Arene u srpnju prošle godine i time vratio WBA pojas u super-perolakoj kategoriji koji mu je Frampton oteo.

Jednako kao i u prethodni meč, i ovaj je ponudio sjajnu borbu između dva provoklasna boksača zbog čega je vatrena publika (miks Iraca i Mekiskanaca, gdje ćeš bolje) često bila na nogama. No, za razliku od prethodnog meča u kojem se nije libio izmjena, Santa Cruz je ovaj put bio pametniji i obuzdao agresivnost kako bi više boksao, a manje se tukao, čime je kapitalizirao značajno veći raspon ruku u odnosu na svojeg suparnika.

Čak i s opreznijim stilom Santa Cruz se itekako trebao pomučiti protiv izvrsnog Irca, kojeg su sve relevantne publikacije proglasile najboljim boksačem protekle godine (na temelju pobjeda nad dva vrhunska suparnika i osvojenim naslovima u dvije kategorije). Na kraju su presudile zadnje dvije, šampionske runde koje su suci bodovali za Meksikanca, što mu je bilo dovoljno da na dvije sudačke kartice dobije prednost od 115-113, dok je treći sudac meč vidio kao remi (114-114). Ako se pogleda i statistika udaraca, koja nipošto nije jedino mjerilo dominacije, Santa Cruz je uputio 884 udarca i pogodio suparnika s njh 230, dok je Framptonu od 592 udarca sjelo njih 133.

Da je ključna razlika u odnosu na prethodni meč bio disciplinirani, boksački pristup Santa Cruza, potvrdila su poslije meča oba boksača:

- Vratili smo pojas. Svjesno sam uputio manje udaraca nego to inače radim. Morao sam se boriti pametno i to sam učinio - rekao je Santa Cruz, dok je Frampton bio pravi gospodin u porazu.

- Rekao mi je što će učiniti. "Fajter" je bio nad-boksan od boksača. Moja krivnja - morat ćemo to učiniti ponovno - izjavio je Frampton na oduševljenje fanova.

Kako se ni Santa Cruz nije libio pričanja o trećem meču, čini se da nas sredinom ljeta čeka već treći ogled dvojice majstora.

Linker
27. travanj 2024 20:38