Screenshot: YouTube
NE IZGLEDA DOBRO

ALARMANTNE VIJESTI ZA SVIJET SLOBODNE BORBE Znanstvenici povezali skidanje kilograma kod MMA boraca s ozbiljnim smrtno-opasnim bolestima!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. lipanj 2018. 13:39

Jedno od posljednjih istraživanja objavljeno u uglednom “Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism” znanstvenom časopisu govori o razmjerima štetnosti skidanja kilograma kod MMA boraca, prenosi Fight Site.

U članku koji izvještava o istraživanju u kojem je sudjelovalo nekoliko znanstvenika, a koje se bavi smrću jednog MMA borca, uzroci se direktno povezuju upravo s opetovanim skidanjem kilograma kako bi zadovoljio službenu vagu uoči meča. Bolesnik je u konačnici preminuo od anemije srpastih stanica, krvnog poremećaja koji u ovom slučaju znanstvenici povezuju direktno s “weight cutom”.

Istraživanje zaključuje kako bi čitav sport, a time posebno Komisije i organizacije koje ga reguliraju, trebale inkorporirati sigurniji sistem kontrole težine. Također se sugerira podrobnija kontrola crvenih krvnih stanica kod MMA boraca, koja bi trebala postati redovna.

“Rapidno skidanje kilograma je vrlo opasna praksa koja se provodi u modernom borilačkom sportu i za sada nije dovoljno prisutna u medicinskoj literaturi. Mi smo prezentirali dokaze koji ilustriraju koliku opasnost nosi skidanje kilograma i da ono može dovesti do fatalne bolesti. Dehidracija i konstatno rapidno mijenjanje nivoa elektrolita u tijelu sportaša može dovesti do anemije srpastih stanica. Stoga sugeriramo da se inkorporira sigurniji način kontrole težine kod profesionalnih boraca”, zaključuje se.

Iako se ne navodi ime sportaša o kojem je riječ u instraživanju, američki mediji su došli do podatka da su znanstvenici proučavali slučaj Rondela Da’twaun Clarka, rođenog 1991. godine koji je preminuo 15. kolovoza 2017. u dobi od 26 godina. Borac je kolabrirao u trećoj rundi meča na “Cage Titans 35” priredbi, koja se održala u Plymouthu. Iako je prevezen u bolnicu, preminuo je nekoliko dana kasnije.

Linker
19. travanj 2024 17:42