LONDON, ENGLAND - AUGUST 12: Egor Mekhontcev (R) of Russia throws a punch against Adilbek Niyazymbetov (L) of Kazakhstan during the Men's Light Heavy (81kg) Boxing final bout on Day 16 of the London 2012 Olympic Games at ExCeL on August 12, 2012 in London, England. (Photo by Scott Heavey/Getty Images)
Scott Heavey/Getty Images

JASNA PREPORUKA MOO-A

BOKS IPAK OSTAJE NA OI U TOKIJU USPRKOS VELIKIM KONTROVERZAMA I SUMNJAMA U BIVŠEG PREDSJEDNIKA AIBA-E 'Odluka je donesena u interesu sporta i boksa'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.05.2019. u 08:54

 • Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučio je na sjednici u Lausanne da boks ostaje na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Tokiju, međutim ne pod ingerencijom Međunarodne boksačke federacije (AIBA).

  MOO je zaprijetio amaterskom boksu izbacivanjem s olimpijskih igara zbog brojnih kontroverzi koje prate AIBA-u. Jedan od problema je i Gafur Rakhimov, sada već bivši predsjednik AIBA-e, kojeg prati glas zloglasnog uzbekistanskog kriminalca kojemu je SAD zamrznuo imovinu zbog sumnje da je upleten u trgovinu heroinom.

  IO MOO-a je odlučio da boks, koji je na Olimpijskom programu od 1904. godine, ostaje na Igrama u Tokiju, ali je preporučio članovima da na Općoj skupštini krajem lipnja odluče da Međunarodni boksački savez (Aiba) ostaje isključen zbog navodnih nepravilnosti u radu. Prema mišljenju većine stručnjaka ova odluka će gotovo sigurno biti i prihvaćena.

  Preporuke su uslijedile kada je MOO objavio izvješće od 30 stranica nakon istrage o financijama i upravljanju AIBA-e koja je godinama bila u previranju. AIBA je priopćila kako je prošla temeljiti reformski program u posljednjih 18 mjeseci i učinila sve što je od njega zatraženo, ali MOK je rekao da "je došlo do nedostatka zadovoljavajućeg napretka".

  AIBA tako neće moći organizirati kvalifikacije turnire, niti olimpijski turnir u Tokiju, a organizaciju će provesti posebna radna skupina koju predvodi Morinari Watanabe, predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije.

  U Tokiju će kao i do sada nastupiti 286 boksača u osam kategorija kod muškaraca i pet kod žena.

  "Današnja odluka donesena je u interesu sporta i boksa", izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

  "To znači da boksači mogu živjeti svoje snove i sudjelovati na olimpijskim igrama u Tokiju", naglasio je Bach dodajući da je također sigurno da će se "AIBA suočiti s posljedicama".

  Također, je najavio kako je u pripremi novi olimpijski boksački kalendar i da će se kvalifikacije za Tokio 2020. održati između siječnja i svibnja sljedeće godine.

   

  Tagovi
  Iz drugih medija