Radiša Mladenović / Wikipedia
VJEČNI ŠAMPION

DEVETA GODIŠNJICA SMRTI VELIKOG HRVATSKOG BOKSAČA MATE PARLOVA Uvijek je bio spreman pomoći, bio je načitan, bez poezije nije mogao živjeti

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 29. srpanj 2017. 20:15

Danas se obilježava deveta godišnjica smrti legendarnog Mate Parlova. Kada čujete ljude da pričaju o Parlovu onda to bude najčešće nizanje epiteta, kako zbog njegovih sportskih uspjeha tako i zbog njegove karizme i ljudske veličine.

Mate Parlov zadužio je hrvatski sport i to je činjenica, uostalom on je proglašen najvećim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, osvojio je sve što je mogao osvojiti.

Mate čuvao privatnost

Povodom devete obljetnice u kazalištu Ulysses na Brijunima trebala je igrati predstava pod naslovom “Mate Parlov” inspirirana, naravno, životom našeg boksača, no producent Ulyssesa Duško Ljuština naišao je na probleme. Naime, supruga Mate Parlova, udovica Laura, nije dala suglasnost, odnosno obitelj ne daje pravo na korištenja imena Mate Parlov, stoga bi se predstava trebala zvati “Doručak šampiona”.

Legendarnog Tea, kako su ga od milja zvali njegovi bližnji, trebao bi igrati svima nam poznati Slavko Štimac, javnosti najpoznatiji po ulogama u filmovima “Vlak u snijegu”, “Vuk samotnjak”, “Ko to tamo peva” i “Sjećaš li se Dolly Bell.

- Parlov je za nas bio istinski heroj, ali ne samo radi sportskih uspjeha već i radi skromnosti i mnogih drugih vrlina koje su ga krasile - rekao je nedavno Štimac o Mati Parlovu.

Vrijedi spomenuti kako bi uz Štimca u predstavi bi trebala nastupiti i kći Rade Šerbedžije Lucija, koja se već tradicionalno uz oca odmara na prelijepim Brijunima.

Uglavnom, odluka obitelji Parlov naišla je na mnoga negodovanja, što nije u redu. Poznato je kako Mate Parlov nije volio da se duboko ulazi u njegovu intimu, čuvao je svoju privatnost, te se protivio svakoj svojoj reklami izvan boksa. Uostalom, to je nedavno potvrdila i sama obitelj.

Traži se mjesto i za kip

Parlov je uistinu bio poseban sportaš, ne samo zbog svojih uspjeha, već zbog svoje ljudskosti. Slušajući razne priče od ljudi koji su bili u njegovom društvu, dalo se spoznati kako je Parlov uvijek bio spreman pomoći, bio je načitan, bez poezije nije mogao živjeti, često ga se znalo čuti kako citira hrvatske pjesnike. Znao je uživati u životu, ali bio je i teška karaktera, sve u svemu, bio je jedinstven...

Inače, još uvijek se traži mjesto gdje će se podignuti spomenik Parlovu, spominju se Giardini kao lokacija, a moguće je da će kip u visini od tri metra svoje mjesto pronaći podno Arene.

Međutim, konzervatori su odbili zahtjev da se kip postavi na Giardinima, mjestu na kojem su Istrani Parlova slavili i nosili na ramenima u doba njegovih najvećih uspjeha, nasuprot također legendarnog kafića “Mate” kojeg danas vodi njegov sin Matko.

Ipak, gradonačelnik Boris Miletić slaže se kako je upravo spomenuto mjesto najprimjerenije za podizanje kipa, a vjeruje da će dobiti suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, naravno poštujući umjetničko rješenje i zadane gabarite.

Nadamo se samo da će se i ova situacija uskoro riješiti na jedini ispravan način jer Parlov je zaslužio svoje mjesto u gradu, mjesto gdje će mu se moći odati počast za sve što je napravio...

Linker
16. travanj 2024 12:56