Facebook
PRVA PROFI BORBA

FILIP HRGOVIĆ VEČERAS POČINJE PROFESIONALNU KARIJERU Na vaganju bio čak deset kilograma lakši od protivnika: Pauza od 13 mjeseci mogla bi mu i pomoći

FILIP HRGOVIĆ Naš najbolji superteškaš večeras u glavnom latvijskom gradu počinje profesionalnu karijeru borbom protiv puno iskusnijeg Brazilca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. rujan 2017. 14:26

Bio je petak, 19. kolovoza 2016. Tada je Filip Hrgović posljednji put ušao u ring. Bilo je to u Riju, u olimpijskom polufinalu, u kojem je bolji od njega bio kasniji olimpijski pobjednik, Francuz Tony Yoka.

Večeras Hrgović će napokon ponovo među konopce.

- Žao mi je što nije bilo i ranije...

Tako je zborio Filip iz Berlina, u koji je otišao početkom rujna ne bi li se bolje pripremio za ono što ga čeka večeras u Rigi, glavnom gradu Latvije. Profesionalni debi protiv prilično iskusnog Brazilca Raphaela Zumbana.

- Suparnik je dosta respektabilan, posebno za prvu borbu. Iako držim da nije baš nedodirljiv, odnosno, nije u Filipovu rangu - veli Marijo Šivolija Jelica, bivši boksački izbornik, svojedobno europski i svjetski doprvak u poluteškoj kategoriji.

Materijal za Amerikance

- Početak profesionalne karijere vrlo je sličan. Iznimka je bio jedino Lomaščenko, koji je već u prvoj borbi imao jakog suparnika.

Riječ je o Ukrajincu Vasiliju Lomaščenku, koji je prije četiri godine zakoračio u profi-vode, a odmah prva borba mu je bila za pojas, naslov prvaka u WBO-u, koji je i osvojio.

Vratimo se mi ipak Hrgoviću, iako je prije daljnje rasprave Šivolija želio dometnuti:

- Malo mi je žao što kraj amaterskog dijela Filipove karijere nije protekao na najbolji način, pritom ne mislim na rezultate u ringu. Također, mislim da je Hrgović bio idealni “materijal” za vezivanje uz neku američku promotivnu agenciju, ali to opet ne znači da njemački Sauerland nije dobar izbor.

Tu valja dometnuti da, službeno barem, ni Hrgović, niti Sauerland nisu objavili suradnju, premda se ljetos o tome govorilo u boksačkim krugovima u Europi, čak i u nekim specijaliziranim boksačkim portalima iz Njemačke. To kasnije nije nikad potvrđeno, ali ni opovrgnuto. Naš boksač spomenuo je da će tjedan dana nakon profesionalnog debija službeno objaviti u čijoj će agenciji nastaviti karijeru.

Berlin je dobra odluka

Ono što ipak najviše intrigira je dugi izostanak iz natjecateljskog boksa. Ne dvojimo da je Hrgović naporno trenirao, ali 13 mjeseci nije navlačio rukavice u pravoj borbi...

- Ne mora to nužno biti loše - misli Šivolija.

- Prvo, Filip je posljednjih godina imao jako puno borbi. Ponekad možda i previše, tako da odmor, pa i dulji, može biti od koristi. Drugo, sjećam se da sam nakon apstinencije od boksa, kada bih ponovo ušao u ring, bio zreliji, mudriji, bolje sam vidio neke situacije nego ranije. Prije bih samo letio iz meča u meč... Tako da mislim da odmor, dobar, dugački odmor može biti od velike koristi.

Za ilustraciju, dovoljno je pogledati u 2016. godinu i dolazimo do brojke od čak 11 Hrgovićevih mečeva. Netko će reći, “ali to su samo amaterski mečevi...” Pogrešno. Ti mečevi svojim statusom jesu bili takvi, ali kad se u ringu sudare stokilaške “mrcine”, ništa nije amaterski.

Filip Hrgović se s trenerom Yousefom Hasanom, kojem je majka Hrvatica, otac Jordanac, s kojim se zna još iz treniranja u BK Leonardo, još početkom mjeseca iz Zagreba otputio u Berlin i ondje je proveo posljednja dva i pol tjedna priprema za Zumbana večeras.

- Jako dobra odluka - naglašava Šivolija.

- Dobro se u ovakvim prilikama maknuti iz domaće, lokalne sredine, svih ćakula i hoćete-nećete pritiska. Zagreb jest velik grad, ali na svoj način svejedno mala sredina, u kojoj svi svakog znaju, vide, sve se čuje... - zaključio je Šivolija.

Hrgovićev meč protiv Zumbana jedna je od predborbi glavnom spektaklu u Latviji, koji se odvija u okviru World Boxing Seriesa za Trofej Muhammada Alija. Glavni spektakl predviđen je za latvijsku uzdanicu Mairisa Briedisa i njegova suparnika Mikea Pereza. To je jedna jedina borba u Rigi o kojoj se govori, koja se najavljuje i koja će se kasnije spominjati, ali... To je normalno i očekivano.

Hrga je na početku svoje priče. Doći će red i na njega kao glavnog lika nekog spektakla. Velikog boksačkog spektakla. U nekom gradu na Zapadu.

Linker
23. travanj 2024 23:44