Bongarts/Getty Images
ČVRSTIM KORACIMA PREMA VRHU

FILIP HRGOVIĆ ZA SPORTSKE NOVOSTI OTKRIO KAD PONOVNO ULAZI U RING Prije okršaja s najboljima moram ‘potamaniti’ boksače iz ranga Chisore, Whitea...

ČVRSTIM KORACIMA PREMA VRHU Filip Hrgović nakon pobjede nad Ircem Seanom Turnerom došao na 41. mjesto najboljih teškaša svijeta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. veljača 2018. 09:02

Hrvatska od jučer i službeno ima boksača, pardon teškaša, u 50 najboljih na svijetu. Filip Hrgović je 41. teškaš svijeta! U odnosu na dan prije borbe protiv Seana Turnera u Nürnbergu to je skok od čak 20 mjesta, prije subotnje pobjede na bodove nad Ircem, bio je 61.

Polako, ali sigurno Hrga se približava vrhu svjetskih teškaša, svijetu Deontaya Wildera, Anthonyja Joshue... Ima još puta do njih, bilo bi presmjelo i neozbiljno našeg prvaka već sada dovoditi u ozbiljniju vezu s navedenim dvojcem primjerice, ali nema dvojbe da Filip raste u boksačkom pogledu.

- Ne, naravno da nije još vrijeme za njih. Ima vremena - potvrđuje Hrgović, uz dodatak.

- Postoji B rang suparnika, poput Dereka Chisore, Dylana Whitea, Carlosa Tamaka, bivših izazivača za naslov. To je sljedeći rang koji trebam “potamaniti”, onda slijede najveći Wilder, Joshua i Fury, ako Bog da.

Ostavljamo to za budućnost. Prvo, osvrt na viđeno u subotu u Nürnbergu i pobjedu nad Ircem Seanom Big Sexy Turnerom...

- Zadovoljan sam utoliko što nisam primio praktički ni jedan ozbiljniji udarac. Sve sam runde pobijedio glatko. Nije bio nokaut, ali sve u svemu, zadovoljan sam.

Nezgodan Turner

Varamo li se, ili je Tom Little, kojeg ste prije mjesec dana dobili nokautom u 4. rundi, bio opasnija prijetnja? Očekivali smo, naime, više od Irca Turnera.

- I ja sam očekivao malo jači otpor, jače udarce. Međutim, stvarno mi nije mogao ništa, nije me mogao ni dotaknuti. Imao sam borbu potpuno pod kontrolom, ali... Turner je jako nezgodan borac. Mali, nabijen, ima puno kila, izdržljiv je jako. Može primiti strašno puno udaraca, ali je i opasan u svemu tomu. Spreman je u svakom trenutku ući u udarac. Zato mislim da sam na najbolji način boksao s njim jer takvog je čovjeka teško nokautirati. Zato sam bio oprezan. Little je drukčiji tip. Ima 2 metra, lakše ga je pogoditi, pa i nokautirati. Borci kao Turner su vrlo nezahvalni za boksati s njima. S takvima ne treba puno eksperimentirati, već ih držati na distanci.

Upravo je to Hrgović u subotu navečer i učinio. Prvi puta pobjeda na bodove, ali vrlo uvjerljiva (dva suca su bodovala po 80:72, jedan 79:73). Prvi put u čak osam rundi, najdulja borba u profi-karijeri. Ako bismo malčice raščlanjivali, subotnja Hrgovićeva borba pokazala je prvi put spoj vrlo dobre tehnike, koja nikad nije bila sporna, ali i strogog, ustrajnog pridržavanja taktičkih zamisli. Oprezno, marljivo skupljanje bodova rundu po rundu.

- Mislio sam ja njega nokautirati, nadao se tome. Mislio sam da ću ga pogoditi kada se malo istroši, tamo negdje u trećoj ili četvrtoj rundi. No, već poslije prve i druge runde sam shvatio da je on tvrd orah. Prima udarce, srčan je i zato sam odlučio da nema potrebe srljati. Trebalo je samo odboksati onako kako smo se pripremili. Nije imalo smisla navaliti, ići na dugačke serije...

Upravo to, serije su bile od najviše tri udarca.

- To i velim, zašto ići na duže i onda riskirati primanje nekog teškog, nezgodnog udarca na što je on spreman?

Poanta boksa

Koliko ste zadovoljni svojim boksom defenzivnom smislu? Cijelu dosadašnju karijeru, amatersku i profesionalnu, temeljite na napadu, snažnom udarcu koji ruši poput malja. No, što je s obranom? Naletjet ćete, pojavit će se sigurno neki frajer još opasniji od Turnera, s kojim ćete morati biti ne samo oprezni, već i vični u obrani.

- Na tome mogu još raditi. To je povezano i s mojim načinom razmišljanja, temperamentom. Uvijek sam bio nastrojen napadački. Znam ja obranu raditi, nije da ne znam, samo često zaboravim na nju. Mislim samo na napad. Sada, kako sam stariji i prikupljam iskustvo, sve češće mislim i na obranu. Ona sve više postaje bitna. Sve više kombiniram napad i obranu. Prije vam je bilo ovako, ako idem u napad, samo to radim. Ili ako se branim, samo o obrani razmišljam. Poanta boksa je zapravo iskombinirati napad s obranom. Kombinacija laganih udaraca s jakima. To je nova razina koju sam otkrio i na kojoj puno radi moj novi trener Hassan Yousef. Ima drukčiji pogled nego prijašnji trener Leo Pijetraj. Zato mislim da sam taktički napredovao. Imam sve, samo trebam usavršiti neke finese. Ono u boksu iz “mekanog u tvrdo”, poslije napada misliti na obranu, spustiti malo bradu, “zalijepiti” desnu ruku na bradu...

Iduća borba 11. svibnja u Saudijskoj Arabiji

Za razliku od trenera Yousefa, koji se vratio letom iz Frankfurta, Filip Hrgović se iz Njemačke u Zagreb vraćao kombijem, zajedno s obitelji i prijateljima koji su potegnuli do Nürnberga ondje ga bodriti. Sada slijedi...

- Sigurno tjedan dana odmora. Onda nastavljam, ali se nadam da će konačno biti završen i moj trening-centar, dvorana u Zagrebu, tako da se ovdje mogu pripremati. To bih silno volio, ljepše je, kod kuće sam. Ovi trening-kampovi po Njemačkoj i vani su me izmasakrirali. Sljedeća borba ima 11. svibnja u Saudijskoj Arabiji, u Džedi uoči finala lakoteške kategorije World Super Seriesa. (dba)

Linker
20. travanj 2024 15:32